Tomanović: Presuda Miškoviću biće mera nezavisnosti pravosuđa

Tomanović: Presuda Miškoviću biće mera nezavisnosti pravosuđa

Miroslav Mišković (foto: krik.rs)

Miroslav Mišković (foto. krik.rs)

Zdenko Tomanović, advokat Miroslava Miškovića, istakao je danas da tužilaštvo nije dokazalo krivicu i zatražio oslobađajuću presudu u postupku koji se protiv Miškovića vodi zbog utaje poreza. Tomanović je kazao da je oslobađajuća presuda nužna kako bi se dokazalo da se ona donosi u zgradi suda i uz primenu zakona.

Piše: Milica Vojinović

Iznoseći završnu reč Tomanović je danas ponovio zamerke na optužbe tužilaštva rekavši da Miroslav Mišković time što je davao savete sinu Marku, nije izvršio krivično delo.

„Jedino se utvrđuje da je (Miroslav Mišković) uključen u poslovanje svog sina, ali nedovoljno da je umišljeno doprineo da Marko učini krivično delo“, kazao je Tomanović dodajući da je njegov branjenik više puta govorio da se ne razume u poreze.

On je istakao i da tužilaštvo nije dokazalo da je Mišković sa namerom savetovao sina kako da utaji porez, niti kada je tačno i gde to učinio.

Tvrdnju tužilaštva da je Mišković krajem septembra 2008. godine prvi put dao sinu savet zbog kog se tereti za utaju poreza negiraju drugi dokazi, tvrdi Tomanović, navodeći da se iz drugih dokumenata može videti da je ulaganje koje mu je savetovao bilo planirano ranije.

„Čak i da je dao savete, ti saveti su zakasneli“, naveo je Tomanović.

On se danas dotakao i mišljenja Narodne skupštine o tome da li u konkretnom slučaju treba da se plati porez ili ne. Mišljenje je tokom prethodnog suđenja u ovom postupku tražila sudija Maja Ilić, a zbog njega je, između ostalog, pala prva presuda – kojom je Mišković bio osuđen na pet godina zatvora.

„Ovo tumačenje će postati simbol pravnog apsurda“, rekao je advokat objašnjavajući da je vladajuća stranka glasala o tome da li je postojala obaveza plaćanja poreza.

Tomanović je rekao da je u ovom postupku nužna oslobađajuća presuda kako bi se dokazalo da presude i dalje donose sudije, a ne da se o njima odlučuje „u nekim kabinetima“.

„Vaša presuda je mera nezavisnosti pravosuđa“, naveo je Tomanović obraćajući se sudskom veću i dodao da je zbog političkih pritisaka „danas potrebna hrabrost da se primeni zakon“.

Podsetimo, Miroslav Mišković uhapšen je u decembru 2012. godine, a njegovo hapšenje je u javnosti predstavljeno kao rešenost vlade Aleksandra Vučića da se obračuna sa korupcijom. Pušten je da se brani sa slobode posle više meseci provedenih u pritvoru i uz jemstvo od 12 miliona evra koje je najveće ikad izrečeno u srpskom pravosuđu.

Miroslav i njegov sin Marko Miškoviću optuženi su potom u maju 2013. Kako tvrdi tužilaštvo Miroslav Mišković je savetima doprineo i sa umišljajem pomogao da se utaji više od 320 miliona dinara poreza.

Porez je utajen, prema optužnici, unosom akcija iz strane u domaću firmu i njihovom kasnijom prodajom. Advokati optuženih, međutim, tvrde da prilikom unosa ovih akcija, po tadašnjim propisima, nije ni trebalo da se plati porez.

Miroslavu Miškoviću paralelno se sudilo i za zloupotrebu položaja i izvlačenje novca iz putarskih preduzeća.

U julu 2016. Viši sud u Beogradu osudio ga je na pet godina zatvora jer je pomogao sinu da utaji poreza. Istom presudom oslobođen je optužbi za izvlačenje novca iz putarskih preduzeća. Apelacioni sud potvrdio je oslobađajući deo presude, a za utaju poreza naložio je ponovno suđenje, koje se sada privodi kraju.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Miroslavu Miškoviću.

Comments are closed.