TOK: Državni sekretar uhapšen zbog zloupotreba u javnim nabavkama

TOK: Državni sekretar uhapšen zbog zloupotreba u javnim nabavkama

Državni sekretar Miodrag Poledica (foto: mc.rs)

Miodrag Poledica, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uhapšen je sa još četiri osobe zbog sumnje na zloupotrebe u državnoj firmi „Insfrastruktura železnice Srbije“, saopštilo je danas Tužilaštvo za organizovani kriminal. Direktor ovog preduzeća Miroljub Jevtić uhapšen je prošlog meseca zbog sumnje da je primio 10.000 evra mita.

Piše: Jelena Radivojević

Tužilaštvo sumnja da su uhapšeni nameštali javne nabavke u periodu od avgusta 2018. do maja 2019. godine i obezbeđivali da poslove izvođenja radova na železnici dobije jedna privatna kompanija. Državni sekretar Ministarstva građevinarstva Miodrag Poledica im je u tome pomagao, sumnja tužilaštvo. Na čelu ovog ministarstva je Zorana Mihajlović.

Među uhapšenima je direktor privatne kompanije za koju su nameštani poslovi, kao i direktor firme koja je predstavljala lažnu konkurenciju u postupcima javne nabavke i osiguravala pobedu dogovorenoj kompaniji. Osim njih, uhapšeni su i zaposleni u državnom preduzeću „Infrastruktura železnice Srbije“.

Tužilaštvo nije saopštilo nazive privatnih kompanija.

Ovo nije prvo hapšenje u vezi sa javnim preduzećem „Infrastruktura železnice Srbije“.

Podsetimo, u januaru je uhapšen direktor ove firme Miroljub Jevtić zajedno sa članom nadzornog odbora kompanije „Ratko Mitrović“ iz Novog Sada, kao i dva novosadska advokata.

Jevtić je osumnjičen da je primio 10.000 evra mita kao nagradu za koruptivne radnje u postupku eksproprijacije zemljišta koje se nalazi na trasi planirane izgradnje brze pruge. Sumnja se da su mu mito dali uhapšeni advokati, preko posrednika iz kompanije „Ratko Mitrović“.  Njemu je sredinom januara određen pritvor do mesec dana, dok se osumnjičeni advokati i posrednik brane sa slobode.

Comments are closed.