Terziću zastario deo optužbi

Zvezdan Terzić (foto: KRIK)

Suđenje generalnom direktoru fudbalskog kluba „Crvena zvezda“ Zvezdanu Terziću zbog sumnje da je nezakonito prisvajao novac od transfera fudbalera počelo je danas ispočetka u Višem sudu u Beogradu. Suđenje godinama stoji u mestu što je dovelo do toga da deo optužbi zastari, pa se Terziću sada sudi za dve sporne prodaje igrača, saznaje KRIK.

Piše: Jelena Radivojević

Posle više od pet godina, suđenje Terziću se pomerilo iz mesta – danas je počelo ispočetka pošto je pre više od godinu dana predmet dodeljen novoj sudiji Ani Đuričković Trifunović. Pripremno ročište koje je danas održano, po zakonu je zatvoreno za javnost i na njemu tužilaštvo i odbrana predlažu dokaze, a javni nastavak suđenja zakazan je za sredinu septembra.

Novi početak suđenja čekao se toliko dugo jer se zbog bolesti Terzića ili njegovih advokatica suđenje konstantno odlagalo. Poslednji put održano je u aprilu 2017. godine.

U međuvremenu je prvi deo optužnice zastario, što je danas potvrdio i sud.

Terziću će se zbog toga ubuduće umesto za tri sporna transfera fudbalera „OFK Beograda“ suditi za dva. Ovi transferi desili su se u periodu od 1998. do 2006. godine.

Tako, i dalje će mu se suditi za prelazak fudbalera Srđana Stanića u „Spartak“ iz Moskve 2003. godine. Terzić se tereti da je prilikom ovog transfera kao direktor „OFK Beograda“ omogućio firmi „Integrated investment services ltd“ da nezakonito zaradi 1,3 miliona evra.

Osim za spornu prodaju Stanića, Terziću se sudi i za transfer Branislava Ivanovića u „Lokomotivu“ iz Moskve jer tužilaštvo tvrdi da je 2006. kao direktor Fudbalskog saveza Srbije omogućio firmi „Gardian worldwide llc“ da nezakonito zaradi 2,2 miliona evra od prodaje Ivanovića.

Zastarile su optužbe da je 1998, kako je tvrdilo tužilaštvo, nezakonito zaradio više od milion tadašnjih maraka (pola miliona evra) od prodaje fudbalera Vanje Grubača jer ga je klubu „Hamburger SV“ iz Nemačke predstavio kao zauzetog igrača zbog čega je „OFK Beogradu“  isplaćeno 1,1 million maraka odštete. U međuvremenu je, međutim, izdejstvovao da se sa Grubačem raskine ugovor i da bude predstavljen kao slobodan igrač, nakon čega je Terzić zadržao novac od odštete, tvrdi tužilaštvo.

Direktor „Crvene zvezde“ uprkos bekstvu i suđenju

Uprkos tome što je Terzić bio u bekstvu i krio se van zemlje kada je počeo postupak protiv njega, on je kasnije pušten da se uz jemstvo brani sa slobode. Suđenje za malverzacije u fudbalu nije bilo prepreka da dobije poziv Aleksandra Vučića, tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade, da postane prvi čovek fudbalskog kluba Crvena zvezda.

Kako je ranije ispričao, Vučić ga je 2013. godine pozvao u svoj kabinet i rekao mu da bi voleo da on preuzme Zvezdu.

„Tada mi je rekao: ‘Terza, ne pitam te da li hoćeš ili nećeš, znam da imaš neke dileme. Prosto, Zvezda te zove, znaš’. Ja sam mu rekao: ‘Znaš kako kažu stari ljudi – kad komandant zove, samo kažeš: Gospodaru, zapovedaj. Nema šta’“, ispričao je Terzić.

Uprkos velikim izdvajanjima države za Crvenu zvezdu, dug ovog fudbalskog kluba krajem 2020. iznosio je 61 milion evra. Nije poznato sa kolikim dugom je klub završio prošlu godinu jer finansijski izveštaj još nije objavljen. Klub i dalje duguje više od 7,3 miliona evra samo za porez.

„Klub je od 2012. do ove godine dobio 17,6 miliona evra od države i 40,5 miliona evra od sponzorskog ugovora sa ’Gaspromom’, a samo za porez duguju više od 7,3 miliona evra“, rekao je ovog juna ministar finansija Siniša Mali.

Terzić je u maju ove godine izabran i na funkciju predsednika Upravnog odbora Sportskog društva Crvena zvezda umesto dosadašnjeg predsednika Nebojše Čovića. Uprkos tome što mu se sudi za malverzacije u sportu, Terzić je izglasan jednoglasno, tako da očito niko nema problem da mu poveri vođenje celog sportskog društva i raspolaganje novcem klubova.

Comments are closed.