Tepić: Ne očekujem da će tužilaštvo da pokrene postupak protiv Malog

Tepić: Ne očekujem da će tužilaštvo da pokrene postupak protiv Malog

Marinika Tepić (foto: N1)

Komentarišući otkriće KRIK-a da je Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana u Bugarskoj, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je da bi tužilaštvo trebalo da reaguje i pokrene postupak protiv Malog, ali da ne očekuje da će to da se desi. 

Piše: Sara Smolović

Tepić je navela da ne očekuje reakciju tužilaštva jer ono u Srbiji ne radi svoj posao, već to umesto njega čine istraživački novinari. Kazala je i da do sudskog epiloga ne može da dođe zbog političkog uticaja na pravosuđe. 

„Siniša Mali je samo napredovao što je više dokaza bilo da je: lagao, rušio, prevario, podmetao, prikrivao, zataškavao, pomagao u koruptivnim krivičnim delima, od trgovine uticajem do zloupotrebe položaja“, objasnila je Tepić. „Mi institucije nemamo. To je faktičko stanje, mi nemamo pravosuđe.“

KRIK je juče dokazao da je aktuelni ministar finansija Siniša Mali defitinitivno bio vlasnik 24 luksuzna apartmana u Bugarskoj, iako je to ranije negirao. 

Naime, još tokom 2015. godine, novinari KRIK-a otkrili su da je Siniša Mali obavio kupoprodaju stanova na bugarskom primorju kao direktor dve ofšor firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva. On je negirao da stoji iza ovih kompanija, a novinare je optužio da lažu. U njegovu odbranu stao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji ga je 2018. nagradio funkcijom ministra finansija, što je i danas. 

Nova dokumentacija do koje je KRIK došao u međunarodnom novinarskom istraživanju „Pandorini papiri“, otkriva da je Mali bio i vlasnik ovih ofšor kompanija, a preko njih i stanova u Bugarskoj. 

„Pandorini papiri“, projekat koji predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), jedno je od najvećih novinarskih istraživanja i zasniva se na više od 11,9 miliona dokumenata koji su procurili iz 14 agencija za osnivanje ofšor firmi u svetu. U istraživanju učestvuje i KRIK, a među dokumentacijom koja je procurila pojavljuju se poslovi i imena bitnih ljudi iz Srbije, o kojima će KRIK u narednom periodu takođe pisati.  

Novu priču o 24 stana pročitajte ovde

Comments are closed.