Svetsko priznanje „Data journalism award“ za KRIK

Svetsko priznanje „Data journalism award“ za KRIK

Stevan Dojčinović i Dragana Pećo

KRIK-ova baza imovine političara proglašena je za najbolju novinarsku bazu na svetu sastavljenu od javno dostupnih podatka. Priznanje dodeljuje Globalna mreža urednika (Global Editors Network), vodeća organizacija posvećena inovacijama u novinarstvu.

U ime redakcije KRIK-a nagradu su primili glavni i odgovorni urednik Stevan Dojčinović i novinarka Dragana Pećo.

„Data journalism award“ je najveće međunarodno priznanje za radove iz oblasti novinarstva zasnovanog na podacima i dodeljuje se od 2012. godine u deset kategorija.

U kategoriji open data (javno dostupni podaci), KRIK je bio u finalu sa pet velikih svetskih istraživačkih redakcija, među kojima je bila i čuvena američka „Propablika“ (ProPublica).

Nagrade su dodeljene na samitu Globalne mreže urednika u Beču kom je prisustvovalo više od 750 urednika i novinara iz 70 zemalja.

Ove godine ukupno je prijavljeno 573 novinarska rada iz 51 zemlje što je rekordan broj od kad se nagrada dodeljuje.

O bazi

KRIK-ov istraživački tim mesecima je prikupljao i pregledao više hiljada stranica dokumenata o imovini, poslovima i sudskim i drugim postupcima vodećih političara u Srbiji – članova vlade i njihove porodice.

Podatke o tome šta poseduju, čime su se bavili i sa kim su poslovali ključni političari, KRIK je objavio u jedistvenoj  bazi koja je dostupna čitaocima na adresi imovinapoliticara.krik.rs.

Ovo je ujedno i prvi put da su novinari, osim imovine političara, proveravali i šta poseduju članovi njihove uže porodice. Novinari su se i njima bavili jer političari, znajući da su pod okom javnosti, skrivaju imovinu i vode je na imena supružnika, roditelja, braće i sestara ili dece.

Informacije u bazi zasnovane su na javno dostupnim podacima i zvaničnim dokumentima, koji su sada dostupni čitaocima na jednom mestu. Za procenu vrednosti nekretnina, KRIK je angažovao agenciju za promet nekretnina koja je proračunavala tržišne vrednosti.

Šta smo otkrili

KRIK je otkrio brojne neprijavljene nekretnine ministara, njihove sumnjive poslove i kriminalne veze.

Istraživanje imovine političara KRIK je počeo u januaru 2016. godine i to proverom šta poseduje tadašnji premijer, a sada predsednik Aleksandar Vučić.

Premijer je prijavio da je vlasnik samo jedne garsonjere i često isticao da je jedan od najsiromašnijih lidera u regionu.

Za medije je, međutim, ranije izjavljivao da je ljubitelj vina i da poseduje bogatu kolekciju koju čuva u porodičnoj kući u Jajincima. Odatle su novinari počeli svoje istraživanje.

Tokom više meseci novinari su otkrili šest nekretnina u vlasništvu članova Vučićeve porodice vrednih 1,2 miliona evra.

Dobrog imovinskog stanja bili su i drugi ministri u vladi. Imovina minstra finasija Dušana Vujovića procenjenja je na oko tri miliona evra. Ministar poseduje dve skupocene kuće u Americi, kao i tri stana u zgradi proglašenoj za kulturno dobro u centru Beograda.

Ministarka i aktuelna mandatarka Ana Brnabić vlasnica je stana na Dedinju vrednog gotovo pola miliona evra koji isplaćuje – iz kredita. Osim kuće na Krku koju je prijavila, novinari su otkrili da poseduje i zemljište na ovom hrvatskom ostrvu koje nije prijavila Agenciji za borbu protiv korupcije.

KRIK je otkrio i da je ministar odbrane Zoran Đorđević osnovao ofšor kompaniju uz pomoć koje je sklopio posao sa državnim preduzećem, a potom firmu ugasio.

Istraživanje je otkrilo i brojne kriminalne veze srpskih političara.

O vezama ministra zdravlja Zlatibora Lončara i zemunskog klana spekulisalo se godinama. KRIK je uspeo da dokaže da je Lončar sklopio ugovor o kupoprodaji stana sa suprugom najozloglašenijeg ubice zemunskog klana.

Sestra ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, Ljiljana Zarubica, bila je udata za narko-bosa Milana Zarubicu, ali je sa njim bila i vlasnica kompanije u čijim postrojenjima se proizvodila sirovina za pravljenje sintetička droga.

Prepreke i izazovi

Tokom rada na bazi KRIK je naišao na brojne prepreke i opstrukcije od strane državnih organa. Kako je istraživanje odmicalo, instutucije su nalazile izgovore da novinarima ne dostave tražene informacije i dokumenta.

Sadržaj zahteva koje su novinari upućivali nadležnima često je stizao do tabloida, pa i do onih koje su istraživali.

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović bio je na meti provladinih medija koji su iznosili neistine o njemu i radu redakcije KRIK-a pokušavajući da diskredituju naš rad.

To, međutim, nije sprečilo novinare da nastave da istražuju. Bazu smo ove godine dopunili podacima o svim kandidatima sa predsedničkih izbora.

KRIK će bazu dopunjavati novim imovinskim kartonima političara i funkcionera, a u postojeće profile dodavati nove informacije.

Baza imovine političara nastala je i zahvaljujući donacijama čitalaca sajta. Pomozite da istražujemo i dalje, donirajte KRIK.

Pogledajte KRIK-ovu nagrađenu Bazu imovine političara.

5 Comments

 1. Zoran Radovanovic kaže:

  Iskrene čestitke! Bravo!

 2. Ratko Obradović kaže:

  „. . . prisustvovalo više od 750 urednika i novinara iz 70 zemalja.“ Još malo pa kao broj stranih pretstavnika na inauguraciji.

 3. jerry kaže:

  #SvakaCastVucicu

 4. Срђан kaže:

  Честитке за исказану храброст да се идаље бавите истраживачким новинарством.

 5. ana kaže:

  Bravo !!!