Svedok: Snimak prebijanja Peconija prekida zbog podešavanja snimača

Svedok: Snimak prebijanja Peconija prekida zbog podešavanja snimača

Napad na Rankovića (foto: prikaz sa snimka)

Na današnjem suđenju Željku Rutoviću i Neđeljku Muminu optuženim da su u martu 2017. prebili i ranili Predraga Rankovića Peconija policajac koji je prikupio snimak sigurnosne kamere iz hotela „Prag“ posvedočio je da on nije sečen, ali da prekida jer je uređaj bio podešen da snima samo kretanje i promene u kadru. Sudija je prihvatila jemstvo koje je ponudio Mumin i on bi uskoro trebalo da bude pušten iz pritvora.  

Piše: Bojana Pavlović

Snimak sigurnosne kamere iz hotelskog restorana koja je snimila napad na Rankovića ranije je pregledan u sudnici kada je da uočeno da na pojedinim mestima prekida i da delovi nedostaju.  Odbrana je zbog toga tražila da snimak bude izbačen iz dokaza tvrdeći da je montiran.

Muminu ukinut pritvor
Sud je prihvatio jemstvo od 100.000 evra koje je Mumin obezbedio iz hipoteke. Sudija Nikolić istakla je da bi on trebalo da bude pušten iz pritvora u narednih nekoliko dana čim rešenje o ukidanju postane pravosnažno.

Sudija Slavica Nikolić odbila je njihov predlog, ali je zatražila da bude ispitan policajac koji je snimke prikupio.

Nemanja Miladinović, koji radi u Službi za specijalne istražne metode, ispričao je da nije pregledao sadržaj snimka pošto je bio zadužen samo da snimak skine sa uređaja i prebaci u računar. Prema njegovim rečima, snimak nije sečen niti montiran, a prekidi postoje zbog podešavanja snimača.

„Snimač je bio podešen na ’motion’ što znači da kamera prepoznaje kretanje i snima samo kad ima promena u kadru. Kada je mirna slika, ona ne snima ništa radi uštede baterije“, objasnio je Miladinović i dodao da na uređajima može da se podesi i različita osetljivost.

Stručni savetnik Bojan Komarica, kog je angažovala odbrana, istakao je da kamera snima učesnike dok sede za stolom, ali da prekida kada ima pokreta i upitao da li je moguće da je uređaj nešto preskočio.

„Nešto fali sigurno. Tako je podesio ovaj što je instalirao“, rekao je Miladinović.

Rutovićev advokat Goran Petronijević pitao je svedoka da li je pregledao uređaj i upoređivao da li zaista prekida onda kada se na snimku ništa ne dešava, međutim, Miladinović je rekao da nije gledao snimak i da to od njega nije ni traženo.

Snimak pucnjave

Na snimku koji traje oko pola sata vidi se Ranković koji je za stolom restorana hotela „Prag“ sedeo u društvu više osoba među kojima je bio i Željko Rutović. Ranković je bio na čelu, a Rutović na začelju stola.

Vidi se da se Ranković i Rutović obraćaju jedan drugom, nakon čega Rutović poseže rukom ispod sakoa. Ovde snimak preskače, nedostaje sledeći deo, a zatim se u nastavku pored Rankovića pojavljuje Rutovićev telohranitelj Neđeljko Mumin u beloj košulji koji pre ovoga nije bio u vidokrugu kamere. Ranković ustaje sa mesta, a Mumin mu prilazi i zadaje nekoliko udaraca.

Jasno se, zatim, vidi da Rutović sa pištoljem u ruci dolazi do njih i nekoliko puta puca u Rankovića koji pada na zemlju.

Rutović zatim sa stola besno podiže čaše, flaše i druge predmete i baca ih na Rankovića. On sa stola podiže i nož, ali ga ostavlja, a Mumin pokušava da ga zadrži. Rutović odlazi, a Mumin se saginje i pretresa Rankovića, a potom i on napušta restoran.

Napad na Rankovića dogodio se u beogradskom hotelu „Prag“ u martu 2017. Rutoviću i Muminu na teret se stavlja nanošenje teških telesnih povreda, nasilničko ponašanje i nedozvoljeno nošenje oružja. Rutović se od događaja nalazi u bekstvu.

Prošlost

Ranković i Rutović su danas biznismeni, međutim, u prošlosti su bili poznati su po svojim vezama sa kriminalom. Obojica se pominju u Beloj knjizi organizovanog kriminala MUP-a.

Za Rankovića se navodi da je devedesetih godina bio deo surčinskog kriminalnog klana koji je predvodio Ljubiša Buha Čume. On je hapšen u policijskoj akciji „Sablja“ nakon ubistva premijera Zorana Đinđića.

Željko Rutović je devedesetih, prema Beloj knjizi, bio član zvezdarske grupe koju je vodio Sredoje Šljukić zvani Šljuka. Grupa je bila poznata po nasilnim delima – razbojništvima, iznudama, reketiranju, ubistvima, ali je i švercovala naftu i drogu.

Pročitajte sve vesti u vezi sa ovim slučajem

Comments are closed.