Svedok: Policajka morala da zna da je za Baltićem raspisana poternica

Svedok: Policajka morala da zna da je za Baltićem raspisana poternica

Marija Nikolić sa advokatom (foto: krik.rs)

Načelnik policijske stanice Vračar, nadređeni policajki Mariji Nikolić koja je bila u kolima sa članom kavačkog klana Davorinom Baltićem kada je ubijen, rekao je danas da je Nikolić morala da zna da je za Baltićem bila raspisana poternica i da je iz kriminalnih krugova. Policajki se sudi jer je nakon Baltićevog ubistva iz automobila uzela pištolj i bacila ga u kontejner.

Piše: Bojana Pavlović

Suđenje policajki Mariji Nikolić danas je počelo ispočetka jer je promenjen jedan član sudskog veća. Sudija Vladan Ivanković samo je kratko upitao Nikolić da li ostaje pri odbrani koju je dala na prošlom suđenju, a potom pozvao svedoke.

Načelnik policijske stanice Vračar Dragan Pantić rekao je da je već bio kod kuće kada je primio poziv da se dogodilo ubistvo. Ubrzo ga je pozvala i Marija Nikolić koja je pitala da li je prijavljen neki događaj, a potom je rekla i da je ona bila u kolima.

„Upitao sam je u kojim kolima, a ona je rekla: ’To je moj kum i bila sam zajedno sa njim u kolima’. Pitao sam je gde se trenutno nalazi, na šta je ona odgovorila da je u nekoj ulici u blizini ’Terminala’. Delovala je uznemireno, nije mogla da se seti ulice iako je već osam godina radila u tom kraju“, ispričao je načelnik policijske stanice.

Prema njegovim rečima, rekao joj je da se vrati na mesto ubistva i da sačeka. Pantić je rekao da je došao na uviđaj i otišao u stan Baltić.

Tu ga je ponovo pozvala Marija Nikolić i saopštila mu da je uzela pištolj iz kola i bacila ga u kontejner u nekoj od poprečnih ulica.

„Rekao sam joj da odmah kaže kolegama koji su pored nje da bi otišli i pronašli oružje.“

Nakon toga, ispričao je Pantić, razmenio je nekoliko SMS poruka sam kolegama kojima je rekao da pronađu i obezbede pištolj i da ga obaveste kad ga nađu.

Prema njegovim rečima, svaki policijski službenik zna za kim je raspisana poternica, pa je i Nikolić morala da zna da takva poternica postoji za Baltićem. Takođe joj je bilo poznato da je druženje sa osobama iz kriminogene sredine nespojivo sa poslom koji obavlja.

Ispričao je da se protiv nje potom vodio disciplinski postupak i da je šest meseci bila raspoređena na niže radno mesto.

Kuma

Branka Baltić, supruga ubijenog Davorina Baltića, rekla je da joj je policajka Marija Nikolić venčana kuma i da su se mesec dana pre ubistva videle dva puta. Ispričala je da je znala da je na dan ubistva Nikolić otišla sa njenim suprugom na Kopaonik „da bi mu pravila društvo“.

Ubijeni Davorin Baltić (foto: privatna arhiva)

Navela je da je joj je suprug nekoliko minuta pre 11 uveče poslao poruku da čeka Mariju da se presvuče.

Nešto posle 23 sata čula je pucnje i ubrzo se na vratima pojavila Marija Nikolić u uniformi. Rekla je da je delovala uplašeno, ali da se ne seća da li je u tom trenutku kod sebe imala pištolj.

„Kada je ušla u stan, gotovo da sam sigurna da nije imala pištolj“, rekla je supruga ubijenog Baltića.

Ispričala je da je znala da njen suprug ima pištolj, ali ne i gde stoji pošto ga je premeštao. Sudija joj je pokazao slike pronađenog pištolja, a ona je potvrdila da pištolj sa slike izgleda kao onaj koji je imao Baltić.

Danas je svedočio i portir Marko Kovačević koji je rekao da je, nakon što je čuo pucnje, otišao na četvrti sprat na kom stanuje porodica Baltić.

Ubrzo je stigla i Marija Nikolić za koju je znao da im je prijateljica, bila je u uniformi i delovalo mu je da je u šoku pošto je pričala nepovezano i tražila pomoć.

Ispričao je da je u jednom trenutku iz džepa izvadila pištolj koji je on uzeo da bi sišao u prizemlje i video šta se dešava. Spustio se u garažu gde je zatekao ubijenog Baltića, pokušao je da ga prebaci na suvozačevo sedište kako bi ga prevezao u bolnicu, međutim, u tome nije uspeo, ispričao je.

Krenuo je nazad ka stanu i u zgradi naišao na policajku Nikolić kojoj je dao pištolj.

„Mislim da ga je mahinalno stavila u džep. Nikada ranije nisam video taj pištolj i ne znam kome je pripadao“, rekao je Kovačević.

Policajac Rade Ješić, zaposlen u stanici Vračar, ispričao je da je te večeri bio dežuran. Pre početka smene, Nikolić se javila i rekla da će kasniti na posao pošto dolazi iz sela. Te večeri trebalo je da radi oko Hrama Svetog Save.

Naveo je da su posle 23 sata dobili poziv da se dogodila pucnjava u Ulici internacionalnih brigada.

„Kad sam došao na lice mesta, nisam je zatekao. Od načelnika sam saznao da je bila na licu mesta. Video sam je tek 15 minuta kasnije, znam da joj je načelnik rekao da ostane u kolima i da sačeka kolege“.

On je ranije u tužilaštvu rekao da ju je u stanici video samo jednom, ali je danas promenio iskaz i pojasnio da se Nikolić javila kad je došla u stanicu, a kasnije još jednom kad je obukla uniformu. Naveo je da ovo nije prijavio jer je smatrao da nije od naročite važnosti, jer se kolege često presvlače u stanici.

Nikolić je na prošlom suđenju rekla da nije znala da je Baltić povezan sa kriminalnim krugovima i da se godinama druži sa njegovom suprugom.

Kavački klan

Davorin Baltić, koji je prema policijskim informacijama bio istaknuti član kavačkog kriminalnog klana, ubijen je u januaru 2018. dok je kolima prilazio garaži zgrade u kojoj je stanovao. Dvojica napadača ispalila su na automobil više hitaca i on je preminuo na licu mesta. Policija je u junu prošle godine saopštila da je rasvetlila Baltićevo ubistvo i raspisala međunarodnu poternicu za osumnjičenim koga, međutim, nije imenovala.

Neposredno posle ubistva, direktor policije Vlаdimir Rebić izjavio je da je Baltić od ranije poznat policiji i da je ubijen u obračunu kriminаlnih grupа.

Kavački kriminalni klan je iz mesta Kavači u Kotoru bavi se švercom droge, iznudama i zelenašenjem. Novinari su otkrili da ima veze u srpskoj policiji.

Ova organizacija je u sukobu sa škaljarskim klanom i njemu pridruženim kriminalnim grupama.

Do sukoba je došlo 2014. godine kada je u španskom gradu Valensiji nestalo oko 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao kavačkom klanu. Nakon što su obračuni počeli, sve ozbiljnije kriminalne grupe iz Srbije i Crne Gore su se priklonile jednoj od ove dve grupe, piše u izveštaju obaveštajne agencije o sukobu klanova čiju kopiju poseduje KRIK.

U međusobnim obračunima ubijeno je više osoba na obe strane, a detalje možete pogledati u „Crnoj knjizi“ – bazi kriminalnih ubistava.

Pročitajte sve vesti u vezi sa ovim slučajem

Comments are closed.