Svedoci tužilaštva o pranju novca uz pomoć banaka

Svedoci tužilaštva o pranju novca uz pomoć banaka

Zapisnici o saslušanju više od 80 svedoka tužilaštva predstavljeni su danas na suđenju Darku Šariću i njegovim saradnicima za pranje preko 22 miliona evra.

Piše: Bojana Jovanović

Na zahtev svih stranaka postupka, ove osobe nisu pozvane da ponovo svedoče, već je izvršen uvid u ono što su pričale tokom 2010, 2011. i 2012. godine, u vreme i nakon podizanja optužnica za pranje novca.

Među svedocima su službenici banaka u koje su Šarićevi saradnici, prema navodima tužilaštva, uplaćivali novac zarađen prodajom kokaina. Novac su potom koristili za kupovinu preduzeća u privatizaciji, kao i kompanija koje su već bile privatizovane, ali u lošem finansijskom stanju.

Doniraj KRIK_300x140Ovi svedoci do tančina su objašnjavali ulogu banke i posao koji su, po naređenjima pretpostavljenih, izvršavali za potrebe Šarićevih saradnika.

Nada Buzadžija, službenica „NLB banke“ u Novom Sadu, ispričala je istražnom sudiji da je advokat Radovan Štrbac 2009. godine doneo putnu torbu u kojoj se nalazio keš. Zajedno sa koleginicama, Buzadžija je „brojala novac ceo dan“. Nakon što je novac prebrojan, 455.000 evra prebačeno je u dinare, a zatim uplaćeno na Štrpčev račun u banci. Odatle je prebačen dalje i iskorišćen za kupovinu kompanije „Jedinstvo“.

Buzadžija je posvedočila da je transakcije prijavila Upravi za sprečavanje pranja novca. Rekla je i da se ne seća da je ikada videla da je tolika suma novca bezgotovinski preneta sa jednog na drugi račun, iako u bankarstvu radi već 26 godina.

Dušan Kovačević, zamenik šefa filijale po čijim uputstvima su službenici postupali, optužen je da je grupi pomagao da plasira prljav novac. Za isto delo optužen je i kolega iz Vranja – Nebojša Spasić, direktor tamošnje ekspoziture „Komercijalne banke“.

Službenici „Komercijalne banke“ u Vranju svedočili su da su po njegovom nalogu otvorili račune na imena 12 osoba, radnika benzinskih pumpi „Europetrol“. Vlasnik pumpi, Goran Vučković, doneo je u banku lične karte radnika, torbu punu novca i papir sa uputstvom na kolike sume treba da se novac podeli i kako da se uplati na račune.

Službenici su rekli da su učestvovali u brojanju keša i otvaranju računa. Ispričali su da je u torbi bilo oko 170.000 evra, u različitim apoenima, a da su na račune radnika pumpe uplatili iznose manje od 15.000 evra. Na ovaj način izbegavalo se prijavljivanje transakcija Upravi za sprečavanje pranja novca, navodi se u optužnici. Vučković je takođe optužen za pranje novca.

Nekoliko optuženih komentarisalo je danas pojedina svedočenja, navodeći da su kontradiktorna.

„Iskaz gospođe Buzadžije u celosti je neistinit i kontradiktoran“, rekao je optuženi advokat Štrbac ističući da nije tačno da su službenice banke novac koji je on doneo brojale ceo dan jer su sve transakcije izvršene u roku od oko sat vremena.

Dokumentaciju u vezi sa ovim sudskim postupkom pogledajte u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove).

Pročitajte sve vesti sa suđenja Darku Šariću za pranje novca.

Comments are closed.