Svedoci različito o ubistvu na Bežanijskoj kosi

Svedoci različito o ubistvu na Bežanijskoj kosi

Viši sud u Beogradu (foto: KRIK)

Na današnjem suđenju Milošu Ćeraniću, optuženom za ubistvo crnogorskog državljanina Draga Božovića, svedoci koji su bili na licu mesta govorili su o tome šta se te večeri desilo na Bežanijskoj kosi.

Piše: Milica Vojinović

O ubistvu Božovića danas su govorili njegov prijatelj Goran Uzelac, kao i maloletni prijatelj optuženog Ćeranića.

Dvadesetjednogodišnji Uzelac ispričao je da je te večeri vozio očev automobil i da su ga, kada je trebalo da vrati kola, pozvali Drago Božović i Marko Šeović i zamolili ga da ih odveze na sastanak sa Ćeranićem.

„Kada smo stigli krenuo sam da izlazim, ali mi je Marko rekao da ostanem u kolima da sačekam. Oni su pričali sa Ćeranićem, mahalo se rukama i odjednom je krenula neka neprijatnost“, kazao je Uzelac i naveo da je zatim čuo pucnje.

U retrovizoru je, kako je ispričao, zatim video jednog dečka kako „puca prema nekome“. Nekoliko trenutaka kasnije, kako je rekao, puklo mu je staklo na suvozačevom prozoru, zbog čega se uplašio i pobegao.

Upitan o tome da li su Božović i Šeović nosili sa sobom oružje te večeri, Uzelac je rekao da, koliko mu je poznato, nisu.

Na pitanje sudije Ivane Škulić o povodu za sastanak Ćeranića i Božovića, svedok je naveo da ne zna zbog čega su se našli, kao i da nije čuo o čemu su razgovarali.

Tužilac Saša Drecun podsetio je svedoka da je u istrazi ispričao drugačije – da je sukob između ove dvojice nastao oko izvesnog Tome i prodaje droge.

„Je l’ ostajete pri ovom iskazu?“, pitao ga je tužilac na šta je Uzelac kratko odgovorio „Ostajem.“

Na ovo je reagovala Ćeranićeva advokatica Ivana Ostojić rekavši da je tužiočevo ispitivanje svedoka sugestivno i manipulativno.

Ona je zatim pitala Uzelca kako zna da je postojao sukob o kom je govorio, na šta je svedok kazao da ne želi da odgovori.

Svedok: Tužilac mi je izvlačio reči

Drugi svedok koji je danas govorio o istom događaju je maloletan i u sudnicu je došao uz pratnju majke.

On je, kako je ispričao, na mesto ubistva došao sa Ćeranićem i još dvojicom momaka koji su sa sobom poneli palice. Dok je Ćeranić razgovarao sa Božovićem, oni su stajali podalje od njih.

„Ćeranić je izvadio pištolj i pucao u zemlju. Drago je počeo da beži pa se okrenuo, izvadio pištolj i počeo da puca ka Ćeraniću“, kazao je svedok danas.

Nakon što mu je tužilac pročitao da je u istrazi rekao da je video kako Ćeranić prve metke ispaljuje prema Božoviću, a ne u zemlju, svedok se ispravio rekavši da je „ pucao prema Božovićevim nogama“.

Svedok je na saslušanju kod tužioca ranije ispričao da Božović sigurno nije pucao iz revolvera, kao i da je sukob između Ćeranića i ubijenog izbio zbog droge.

U vezi sa obe ove stvari danas se, međutim, predomislio.

Tužilac Drecun i advokat porodice Božović insistirali su da svedok objasni kako je ranije na saslušanju drugačije opisao događaj.

„Više ste mi Vi izvlačili reči iz usta nego što sam ja pričao… Ja sam rekao valjda je oko droge, ne znam, a onda ste Vi to svojim rečima upisali“, kazao je svedok.

Advokatica optuženog zatim je zatražila od ovog svedoka da ponovi nekoliko izjava koje je dao tokom današnjeg svedočenja, a koje idu u korist njenom klijentu. Na opasku sudije da svedok ponavlja ono o čemu je govorio, advokatica je odgovorila da je to potrebno radi preciznosti.

Na ovo svedočenje primedbu je imao tužilac koji je naveo da je ono u suprotnosti sa onim što je svedok ranije ispričao i istakao da je reč o strategiji odbrane da ublaži krivicu optuženog.

Podsetimo, Drago Božović je upucan krajem novembra prošle godine na Bežanijskoj kosi, a umro je četiri dana kasnije u bolnici.

Osumnjičeni za ubistvo, Miloš Ćeranić, uhapšen je oko mesec dana kasnije. Tužilaštvo tvrdi da je ubio Božovića zbog sukoba oko teritorije na kojoj su prodavali marihuanu. Te večeri Ćeranić je, kako piše u optužnici, pokušao da Božovića nagovori da nabavlja marihuanu od njega. Nakon što je Božović to odbio, Ćeranić je pucao u njega.

Optuženi Ćeranić je, iznoseći odbranu na prošlom suđenju, rekao je da je pucao na Božovića u samoodbrani jer je on prvi potegnuo pištolj.

Comments are closed.