Svedoci o poslovima sa Šarićevim firmama

Svedoci o poslovima sa Šarićevim firmama

Viši sud u Beogradu

Na suđenju Darku Šariću za pranje novca svedoci ispričali kako su ušli u poslovne odnose sa njegovim saradnicima kroz koje je, prema optužbama, „opran“ novac zarađen prodajom kokaina.

Piše: Bojana Pavlović

Novac koji je Šarićeva grupa stekla prodajom kokaina, nekoliko godina je uspešno ubacivala u legalne tokove i poslove u Srbiji. Najčešće je to bila kupovina preduzeća u privatizaciji, davanje pozajmica ili kredita ili sklapanje fiktivnih ugovora. Tužilaštvo tereti grupu da je u ovakvim poslovima „oprala“ oko 22 miliona evra.

Doniraj KRIK_300x140Milivoje Petrović, direktor firme „Agrocoop“, posvedočio je da je ova kompanija sarađivala sa firmama za koje tužilaštvo tvrdi da im je krajnji vlasnik Darko Šarić.

Agrokop“ je sklopio ugovor o prodaji kukuruza firmi „Mat company“, za koju je tužilaštvo utvrdilo da pripada Darku Šariću. Novac u iznosu od dva miliona evra je isplaćen, ali kukuruz nikad nije isporučen. Fiktivnim poslovima poput ovog, Šarićeva grupa pravdala je velike novčane tranfere i tako prala novac, tvrdi tužilaštvo.

Taj novac je legao na račun naših firmi, ne sećam se tačno koja je firma bila u pitanju jer su firme bile povezane – ,Agrocoopʼ, ,Mitrosremʼ i ostale. Ćopić je sredio taj posao i rekao mi da odem da potpišem. Aneksom ugovora kasnije je produžavan rok za isporuku“, rekao je svedok.

Pavlović je istakao da je u firmi bio direktor, a da je sve poslove vodio i dogovarao Zoran Ćopić. Ćopić je bio vlasnik kompanije „Mitrosrem“ koju je Šariću pokušao da proda za oko 27 miliona evra, što je tužilaštvo ocenilo kao pranje novca i podiglo prvu optužnicu u ovom slučaju u avgustu 2010. godine. Prodaja nije okončana, a država je zaplenila celokupnu imovinu „Mitrosrema“. Zbog poslovanja sa Šarićem, Ćopić je u Bosni osuđen na četiri godine zatvora zbog pranja novca.

Miroljub Prijović, direktor i jedan od osnivača firme „AMC Zvezda“ iz Pančeva ispričao je kako je ušao u posao sa Šarićevim saradnicima. On je rekao da je „Zvezda“ upala u dugove i da je odlučio da proda deo imovine.

Andrija Krlović, jedan od optuženih, spojio ga je sa potencijalnim kupcem – Nebojšom Jestrovićem, direktorom i vlasnikom firme „Municipium S“, inače kumom i prijateljem Darka Šarića. Ovo je bila jedna od mnogih firmi preko kojih je Šarićeva grupa, tvrdi tužilaštvo, novac stečan prodajom kokaina ubacivala u legalne tokove.

DarkoSaric

Darko Šarić

Tada sam se sreo sa ljudima iz ,Municipiuma’ i dogovorili smo se oko cene. Prvobitna je bilo 800.000 evra, ali smo daljim pregovorima smanjili cenu. Tako je 200.000 bilo dato na ruke, a 500.000 je uplaćivano na žiro račun sukcesivno“, ispričao je Prijović.

Krlović mu je Jestrovića predstavio kao direktora firme, a Prijović navodi da ga nije interesovalo ko je vlasnik. Tužilaštvo je tokom postupka predstavilo dokaze koji pokazuju da je iza ove firme bio Šarić.

U optužnici se navodi da je Krlović po Šarićevom nalogu Prijoviću na ruke isplatio kokainski novac za magacinski prostor i za parcelu koja je bila u vlasništu te firme.

Dugogodišnji opštinski tužilac u Novom Sadu Obrad Protić takođe je svedočio o saradnji sa ljudima bliskim Šariću. On se sudu predstavio kao poljoprivrednik koji je obrađivao zemljište u vlasništvu preduzeća „Jedinstvo“ iz Gajdobre. Da je sve do 2009. godine bio tužilac otkrio je odgovarajući na pitanja optuženih i istakao da je tada dao ostavku iz zdravstvenih razloga.

Protić je sklopio ugovor o zakupu zemljišta sa Miletom Jerkovićem, najvažnijim svedokom protiv Šarića. On je istakao da je tek kasnije doznao da je Jerković firmu prodao Radovanu Štrpcu.

Odbrana je pokušala da diskredituje svedoka navodeći da je njegov nadimak Džon Dir – po marki poljoprivrednih mašina jer poseduje 12 traktora ove marke od kojih svaki vredi 200.000 evra.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Darku Šariću i njegovoj grupi za pranje novca. 

Dokumentaciju koja se odnosi na ovaj slučaj možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove).

Comments are closed.