Suđenje za ubistvo Ivanovića počelo ispočetka

Suđenje za ubistvo Ivanovića počelo ispočetka

Sunica Osnovnog suda u Prištini (foto: KRIK)

Uvodnim rečima tužioca i advokata juče je pred Osnovnim sudom u Prištini ispočetka je krenulo suđenje za ubistvo srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića koji je ubijen u januaru 2018. godine. Među optuženima nema izvršilaca ubistva, niti nalogodavaca.

Piše: Bojana Pavlović

Suđenje za ubistvo Ivanovića počelo je ispočetka pošto je optužnica iz decembra 2019. u međuvremenu promenjena.

Šestoro optuženih ponovo su se izjasnili da nisu krivi za ubistvo Ivanovića.

Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara i Silvana Arsović terete se da su deo organizovane kriminalne grupe koja je počinila ubistvo, dok su dvojica pripadnika kosovske policije Dragiša Marković i Žarko Jovanović optuženi da su zloupotrebili položaj. Jovanović je već priznao nezakonito posedovanje oružja.

Tužilac Burim Čerkini istakao je juče da postoje dokazi da su Spasojević, Rošić, Basara i Arsović činili organizovanu grupu koja je bila aktivna od 2014. do 2018. i u kojoj je svako imao zadatak i ulogu sa ciljem da utiče na ekonomski i politički život u Kosovskoj Mitrovici. Kulminacija delovanja ove kriminalne grupe bilo je ubistvo Ivanovića, dodao je tužilac.

„Četvoro optuženih nisu postupali sami. Postoje i drugi, jednako krivi. Oni su učestvovali u događaju sve do izvršenja. Lica koja su direktno izvršila ubistvo nisu pred sudom jer je njihov identitet i dalje nepoznat“, rekao je tužilac.

On je objasnio šta je koji član grupe radio – pripadnik kosovske policije Spasojević pomogao je izvršiocima tako što je uklonio smetnje za izvršenje ubistva i omogućio im da se slobodno kreću. Rošić, koji je radio kao obezbeđenje noćnih klubova u Mitrovici, pre ubistva je pratio Ivanovića, a policija je posle ubistva u Ivanovićevom džepu pronašla registarski broj Rošićevog automobila.

Ivanovićeva sekretarica Silvana Arsović znala je da su službe bezbednosti isključile sigurnosne kamere, tvrdi tužilac, a aktivirala ih je odmah posle ubistva tako da niko ništa ne posumnja.

Policajac Rade Basara od vođa kriminalne grupe dobio je naređenje da sakrije dokaze i ne izvrši ono što mu je, kao policajcu, bila dužnost, dok su njegove kolege Marković i Jovanović pomerale čaure na mestu ubistva i učinili ih neupotrebljivim dokazima, tvrdi kosovski tužilac. 

Advokati optuženih juče su u svojim izlaganjima ponovili ono što govore od početka – da nema dokaza da su ovi ljudi bili organizovana grupa i da ne može da im sudi da su pomagali u ubistvu, a da se ne zna kome.

U nastavku suđenja koje je zakazano za kraj avgusta sudija je najavio saslušanje svedoka.

Tužilac juče u sudnici nije imenovao vođe ove grupe koji se spominju u optužnici, ali nisu među optuženima pošto su nedostupni kosovskim organima – kontroverznog biznismena Zvonka Veselinovića i njegovog kuma Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste, najjače stranke Srba na Kosovu. 

Ivanović je, kako je utvrdilo tužilaštvo, bio smetnja ovoj kriminalnoj grupi da uspostavi kontrolu i politički uticaj na severu Kosova i zbog toga je ubijen. On je, kako piše u optužnici, javno govorio o kriminalnim poslovima i ćutanju policije koju je Radoičić stavio pod svoju kontrolu.

Za Radoičićem je zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Ivanovića bila raspisana poternica jer je izbegao hapšenje 2018. godine, ali je Osnovni sud u Prištini u martu ove godine povukao poternicu. 

Radoičić je u međuvremenu u više navrata viđen sa predstavnicima vlasti u Srbiji, a između ostalog, prisustvovao je i sednicama u Narodnoj skupštini.

On je u Srbiji, gde se takođe vodi postupak zbog Ivanovićevog ubistva, ranije saslušan u policiji u svojstvu građanina i, kako je tada rekao predsednik Aleksandar Vučić, prošao je poligraf, ali nije poznato šta je ispričao jer je na ovaj dokument stavljena oznaka tajnosti.

Radoičić, kao i njegov kum Veselinović, imaju jake veze u politici, o čemu je KRIK ranije pisao.

Obojicu je pre deset godina istraživala BIA koja ih je označila kao vođe kriminalne grupe koja se bavi švercom droge, oružja i nafte, kao i zelenašenjem i pranjem novca, a protiv njih su vođene i brojne istrage i postupci, ali su uglavnom oslobađani optužbi. Više o tome pročitajte ovde.

Pročitajte o susretu Zvonka Veselinovića i Andreja Vučića

Pročitajte o ulozi Milana Radoičića u sastavljanju vlade Kosova

Comments are closed.