Optuženi negirali da su učestvovali u ubistvu Ivanovića

Optuženi negirali da su učestvovali u ubistvu Ivanovića

Oliver Ivanović (foto MC.rs)

Na pripremnom ročištu za ubistvo političara Olivera Ivanovića pred sudom u Prištini svih šestoro optuženih danas su se izjasnili da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret. Nastavak suđenja zakazan je za mart.

Piše: Bojana Pavlović

Tužilac je na današnjem suđenju pročitao sažetak optužnice na albanskom, a potom i na srpskom jeziku. Optužnica je podignuta početkom decembra prošle godine, ali ju je tužilaštvo izmenilo krajem istog meseca, dan pred početak suđenja.

Optuženi Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Silvana Arsović, Dragiša Marković, Žarko Jovanović i Rade Basara rekli su da su razumeli optužbe, a potom se o njima i izjasnili – da nisu učestvovali u ubistvu Ivanovića. Spasojević i Marković priznali su da su posedovali oružje za koje nemaju dozvolu.

Kako za KRIK navodi Faruk Korenica, branilac Spasojevića, na današnjem suđenju sporno je bilo što tužilac nije čitao obrazloženje optužnice i nije objasnio kako je utvrdio krivicu za svakog okrivljenog pojedinačno.

„On to nije uradio jer nema nijedan jedini dokaz, ne samo za mog branjenika, nego za sve optužene“, kaže Korenica i ocenjuje da je optužnica zbog toga manjkava.

Sličnog je stava i Jovana Filipović koja brani Silvanu Arsović.

„Optužnica ne sadrži osnovne podatke o vremenu, mestu i načinu izvršenja krivičnog dela. Optuženima se stavlja na teret da su pomogli prilikom ubistva, a ne znamo kome, nema nalogodavaca i izvršilaca“, kaže Filipović.

Odbrana sada ima 30 dana da sastavi svoj prigovor na optužnicu.

Optuženima za ubistvo Ivanovića koje se dogodilo u januaru 2018. godine stavlja se na teret da su postali deo organizovane kriminalne grupe čije su vođe Zvonko Veselinović i Milan Radoičić. Ova grupa, tvrdi kosovsko tužilaštvo, imala je strogo uspostavljenu strukturu u kojoj je svaki član imao jasno određenu ulogu. Cilj joj je bio uspostavljanje kontrole nad poslovima i politikom u Severnoj Mitrovici.

Svako od optuženih učestvovao je u kriminalnom delovanju grupe znajući da će takvo učešće doprineti vršenju kriminalnih dela i ostvarivanju materijalne koristi, tvrdi tužilaštvo.

Spasojević, koji je zaposlen u kosovskoj policiji, pomogao je nepoznatim ubicama tako što im je obezbedio automobil bez registarskih tablica sa zatamnjenim staklima, a potom omogućio da isto vozilo iz kog je šest puta pucano u Ivanovića, odvezu iz grada, piše u optužnici.

Policajci Jovanović i Marković došli su prvi na lice mesta, ali nisu obavili svoju dužnost iako su naišli na osobe koje su fotografisale i oštetile moguće dokaze. Marković je i bez odobrenja policajcu u Srbiji dostavio podatke sa mesta događaja koji predstavljaju službenu tajnu, tvrdi tužilaštvo.

Rošić, koji je radio kao obezbeđenje kluba „Dama“, optužen je da je pratio Ivanovića pre ubistva. U Ivanovićevom džepu pronađen je papir sa registarskom tablicom crnog džipa koji je tužilaštvo doveo do Rošića.

Sekretarica Ivanovića sarađivala je sa osumnjičenima tako što je znala da su kamere u kancelariji bili nasilno isključene, čime je omogućeno da osumnjičeni ne budu snimljeni, piše u optužnici. Ona je, kako se navodi, bila jedina osoba u kancelariji u trenutku ubistva.

Inspektor kosovske policije Rade Basara preko Željka Bojića, šefa operative policije za sever Kosova, blisko je sarađivao sa organizovanom kriminalnom grupom od koje je primao naređenja da sakrije i eliminiše dokaze o krivičnim delima i zločinima, tvrdi kosovsko tužilaštvo.

Veselinović i Radoičić, iako su u optužnici navedeni kao organizatori grupe koja stoji iza ubistva Ivanovića, nisu optuženi.

Njih je i srpska obaveštajna služba još 2011. označila kao vođe kriminalne grupe. U dokumentu koji poseduju novinari KRIK-a piše da su na čelu grupe koja se bavi švercom droge, oružja i nafte, kao i zelenašenjem i pranjem novca. Protiv njih se vodilo više postupaka za različita krivična dela – za većinu su oslobođeni. 

Veselinović je 2011. izbegao hapšenje na Kosovu i pobegao u Srbiju. KRIK je prošle godine objavio njegovu fotografiju sa bratom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Radoičić je posle Ivanovićevog ubistva postao potpredsednik Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu koja je nedavno ušla u novu kosovsku vladu. Dok su ga kosovski organi protekle godine tražili zbog sumnje da je umešan u Ivanovićevo ubistvo, on je prisustvovao događajima sa najvišim državnim funkcionerima u Srbiji

Uporedo sa postupkom za ubistvo Ivanovića na Kosovu, srpsko tužilaštvo vodi istragu o ovom događaju. Ono, međutim, nije ni saslušalo Veselinovića i Radoičića. 

Više o Veselinoviću pročitajte ovde

O Radoičićevoj ulozi u kosovskoj politici pročitajte ovde

Comments are closed.