Suđenje za ubistvo Dunjića počelo ispočetka

Suđenje za ubistvo Dunjića počelo ispočetka

Velibor Dunjić (foto: društvene mreže)

Suđenje za ubistvo vođe navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića 2014. godine počelo je danas ispočetka zbog promene sudije. Ovo suđenje traje već gotovo šest godina, retko se zakazuje i često se odlaže.

Piše: Jelena Radivojević

U Palati pravde u Beogradu jutros je iznova počelo suđenje optuženima za pomaganje u ubistvu vođe navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića jer je promenjen sudija – Zorana Đorđevića zamenila je koleginica Ana Trifunović Đuričković.

Danas je održano pripremno ročište koje je po zakonu zatvoreno za javnost i predstavlja početak suđenja. 

Dunjić je ubijen u maju 2014. ispred splava „Džimis“ i tada je povređena i njegova devojka Nina Šobota koja je bila sa njim u automobilu. Nepunih godinu dana kasnije za ubistvo je optužen Vladimir Đurović koji je te noći radio kao šef obezbeđenja splava, a na optužnici se našlo još osam osoba koje su se teretile da su mu pomogle da pobegne i reši se dokaza. 

Đurović je i dalje u bekstvu i sudi mu se u odsustvu, a trenutno se na optuženičkoj klupi nalaze tri osobe – suvlasnik splava Miloš Milosavljević koji je optužen da je uništio opremu za video-nadzor koja je snimila ubistvo, Bojan Starovlah i Goran Knežević kojima se sudi jer su navodno pomogli Đuroviću da pobegne sa mesta događaja. Ostali su u međuvremenu priznali krivicu.

Optuženi koji su priznali krivicu
Aleksandar Đuranović osuđen je za bacanje pištolja u reku, Marko Gvozdenović za uništavanje hard diska sa snimcima sa sigurnosnih kamera i Vuk Musić koji mu je to naredio. Sporazum o priznanju sa tužilaštvom su potpisali i Zoran Vukić, član obezbeđenja i brat bivšeg sekretara MUP-a Vanje Vukića, i Jelena Krušedolac – zbog neprijavljivanje krivičnog dela.

Suđenje traje pet i po godina i za to vreme dvostruko više puta je odloženo nego održano. Razlog za odlaganja bio je uglavnom to što su izostajali svedoci, a sudija do sada nije koristio zakonske mogućnosti da ih kazni zbog nepojavljivanja niti da odustane od njihovog saslušanja.

Na ovo malo suđenja koja su se održala, optuženi su umanjivali sopstvenu krivicu i pripisivali je onima koji su već su osuđeni.

Tokom suđenja je svedočila i Dunjićeva tadašnja devojka Šobota koja je u februaru 2019. godine dopunila iskaz i otkrila nove detalje. Tada je ispričala da je Dunjić te noći kod sebe imao pištolj koji je uperio ka ubici pre nego što je ovaj pucao u njega. Kako je rekla nije to ispričala nakon ubistva jer se plašila za sopstvenu bezbednost, ali i da bi mogla da bude krivično gonjena.

U trenutku kada je ubijen, Dunjić je iza sebe imao više krivičlnih dela – za nasilničko ponašanje, nanošenje teških i lakih telesnih povreda, izazivanje opšte opasnosti, remećenje javnog reda i mira, napad na službeno lice.

Poslednju kaznu na koju je osuđen jer je sa grupom navijača 2013. godine u Segedinu napao predsednika Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića nije stigao da odsluži jer je ubijen šest meseci nakon izricanja presude.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.