Suđenje za ubistvo Dunjića: Jedan od optuženih priznao krivicu

Suđenje za ubistvo Dunjića: Jedan od optuženih priznao krivicu

Velibor Dunjić (foto: facebook)

Vuk Musić, jedan od optuženih za pomaganje u ubistvu vođe navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića, priznao je danas da je naložio da se uklone oprema i snimci sigurnosnih kamera, ali je istakao da nije znao da će biti uništeni. Tužilac je tokom ispitivanja pokušao da ukaže na nedoslednosti u Musićevom iskazu, ali je sudija većinu pitanja zabranio.

Piše: Milica Vojinović

„Hteo bih da priznam delo koje mi se stavlja na teret. Jesam rekao (Marku) Gvozdenoviću da skine risivere, ali mu nisam rekao da ih odnese sa splava i polomi“, rekao je Musić koji je ranije negirao krivicu.  

Kako je ispričao, na splavu je bio sa Zoranom Vukićem, bratom bivšeg sekretara MUP-a Vanje Vukića, a ostale optužene je prvi put video te noći.

„Vukić je tražio još gore u sali da se risiveri čupaju i bacaju“, kazao je Musić i dodao je da on sišao u prostoriju gde su stajali uređaji i rekao Gvozdenoviću da ih skine, ali da to nije učinio s namerom da budu uništeni.

„Ja sad sa ove tačke gledišta mislim da sam tražio da se taj risiver skloni da ne bi bio uništen. To ne mora da bude istina jer nisam siguran zašto sam to uradio“, bio je neodređen Musić dodavši da je te noći bio pripit.

Zabranjena pitanja tužioca

Ispitivanje Musića bilo je napeto – tužilac Saša Drecun pokušao je istakne nedoslednosti njegovog izlaganja, ali je sudija Zoran Đorđević zabranio većinu tužiočevih pitanja.

 „Ne znam kako ste razumeli, ja sam rekao kako sam rekao“, planuo je Musić.

Sudija Đorđević potom je za zapisnik izdiktirao samo deo Musićevog iskaza – da je otišao da spasi risiver da ne bude slomljen.

„Nije se izjasnio tako kako ste uneli u zapisnik“, pobunio se tužilac, ali bezuspešno.

Musić nije bio siguran da li su osobe koje je zatekao u kancelariji pregledale snimke kamera, a sudija mu je objasnio da ne mora da odgovori.

„Vi ne polažete ispit ovde, Vaše zakonsko pravo je da kažete da ne znate, da se ne sećate, čak i da kažete ’E neću da odgovorim’.“

Musić je objasnio da je, nakon što je Gvozdenović odneo risivere, on ostao ispred splava da sačeka policiju. Sudija Đorđević je, međutim, zabranio tužiočevo pitanje Musiću zbog čega policajcima nije objasnio šta se dogodilo sa uređajem.

„Ne možemo maltretirati optuženog“, kazao je sudija.

Musić je ispričao da je čuo kada je Zoran Vukić saopštio Vladimiru Đuroviću, optuženom da je ubio Dunjića, da je Dunjić ispred splava i da je došao naoružan „da im je*e mater“.

„Zašto ste dali nalog za čupanje risivera ako ste čuli da je Dunjić došao naoružan. Upravo ti snimci mogli su da budu dokaz za to što tvrdite?“, pitao je tužilac, ali je sudija ponovo zabranio pitanje rekavši da se optuženi Musić već izjasnio o ovome.

Musić je pitanja tužioca okarakterisao kao napad i rekao da ga pritiska da okrivi Miloša Milosavljevića koji se takođe tereti da je uklonio snimke sigurnosnih kamera.

Odvojeno suđenje Musiću

Pošto je okončano ispitivanje, Musićeva advokatica tražila da se nakon priznanja postupak za njega razdvoji i donese presuda.

Tužilac, međutim, nije bio saglasan sa ovim.

„On nije priznao krivično delo, barem ne onako kako stoji u optužnici“, istakao je Drecun i zatražio od suda da se utvrdi da li je Musić te večeri bio uračunljiv jer je Musić rekao da je bio pripit.

Sudija je prihvatio oba zahteva, pa će se Musiću ubuduće suditi u odvojenom postupku, a biće obavljeno i veštačenje.

Sudija je sledeće ročište ostalim optuženima za ubistvo Dunjića zakazao za sredinu novembra. Najavio je, međutim, da će ono gotovo sigurno biti odloženo zbog selidbe Višeg suda u Palatu pravde koja je najavljena za septembar.

Podsetimo Dunjić je ubijen u maju 2014. u jutarnjim časovima ispred splava „Džimis“. Upucan je dok je sedeo u automobilu, a sa njim je tada bila njegova devojka Nina Šobota koja je ranjena.

Zbog ovog događaja 2015. optuženo je devet osoba, kao direktnog izvršioca ubistva tužilaštvo je označilo Vladimira Đurovića.

Ostalih osmoro bili su optuženi da su mu pomogli da pobegne i ukloni tragove zločina.

Đurović je u bekstvu, a na optuženičkoj klupi su Goran Knežević i Bojan Starovlah optuženi da su mu pomogli da pobegne i sakrije se, kao i Miloš Milosavljević i Vuk Musić jer su uklonili opremu za video-nadzor koja je snimila događaj.

Krivicu su u međuvremenu priznali Aleksandar Đuranović koji se otarasio pištolja i Marko Gvozdenović koji je uništio hard disk sa snimcima sigurnosnih kamera. Priznanje su potpisali i Jelena Krušedolac i Zoran Vukić, brat bivšeg sekretara MUP-a Vanje Vukića koji je te noći radio kao obezbeđenje – zbog neprijavljivanja krivičnog dela.

Iza ubijenog Dunjića bila je bogata kriminalna prošlost. Protiv njega su se vodili postupci za nasilničko ponašanje, nanošenje teških i lakih telesnih povreda, izazivanje opšte opasnosti, remećenje javnog reda i mira, napad na službeno lice.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.