Suđenje za „Jovanjicu“ na čekanju dok sudija ne odluči da li će spojiti predmete

Suđenje za „Jovanjicu“ na čekanju dok sudija ne odluči da li će spojiti predmete

Predrag Koluvija - Posebno odeljenje za organizovani kriminal

Suđenje Predragu Koluviji i radnicima sa imanja „Jovanjica“ zbog proizvodnje više od tone marihuane odlaže se dok sud ne odluči da li će ovaj slučaj spojiti sa drugim slučajem u kojem se Koluviji sudi sa grupom policajaca i obaveštajaca koji su optuženi da su štitili njegovo imanje.

Piše: Sara Smolović

Tužilac Saša Drecun ranije je tražio da se dva odvojena suđenja optuženom narko-bosu Predragu Koluviji spoje u jedno. Tužioci obično ovo predlažu jer veruju da će na taj način omogućiti brže i efikasnije suđenje.

Današnje suđenje u prvom postupku, u kojem se Koluviji sudi zbog uzgajanja marihuane, odloženo je jer sudije još uvek nisu odlučile o ovom Drecunovom zahtevu.

Zoran Ganić, predsednik sudskog veća, objasnio je da nije njegova krivica što ta odluka nije doneta. Naime, Koluvija je prošlog meseca, na samom početku drugog postupka u kom su sa njim optuženi policajci i obaveštajci, otkazao advokate zbog čega je sudija morao da odloži suđenje.

„Ja sam pripremno ročište zakazao u zakonskom roku, ali je ono odlagano zbog nedolaska pojedinih branilaca i otkazivanja punomoćja nekim advokatima, dakle odlagano je, neću da upotrebim neke druge reči“, kazao je danas Ganić, kako je objavio BIRN.

Zanimljivo je da Koluvija iste advokate nije otkazao i u postupku za marihuanu. Oni su se danas pojavili u sudnici. Otkazivanje advokata je, inače, metoda za kojom optuženi za kriminal u Srbiji često posežu kako bi odugovlačili suđenja.

Koluvija se ranije na sudu branio tvrdeći da je gajio isključivo industrijsku konoplju koja je dozvoljena u Srbiji, a ne marihuanu. Optužio je policiju da je nakon njegovog hapšenja gajila marihuanu na njegovom imanju. 

U drugom postupku policajci i pripadnici obaveštajnih agencija optuženi su da su štitili Koluviju i i njegovo imanje u Staroj Pazovi. Oni su, kako tvrdi tužilaštvo, Koluviji dostavljali poverljive informacije, obezbedili mu falsifikovanu dokumentaciju, oružje, posebne policijske tablice, ali i čuvali njegovo imanje na kojem je gajio marihuanu.

Više o „Jovanjici“ i Koluviji čitajte u sledećim pričama:

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Tragovima Sove: vojni obaveštajac iz „Jovanjice“ i ranije povezan sa organizovanim kriminalom


Comments are closed.