Suđenje Tocilu: Sud zatražio veštačenje glasa optuženih

Suđenje Tocilu: Sud zatražio veštačenje glasa optuženih

Mladen Novakovič Tocilo (foto: Udruženje građana Sveti Sava/ilustracija KRIK)

Na današnjem suđenju Mladenu Novakoviću zvanom Tocilo za trgovinu drogom pregledani su preostali pisani dokazi, a sud je naložio da se obavi veštačenje i utvrdi da li je na snimcima razgovora koje je policija zabeležila Novakovićev glas.

Piše: Bojana Pavlović

Suđenje je trajalo petnaestak minuta, a za to vreme pregledano je pet dokumenata – zapisnici o veštačenju telefona i SIM kartica, kao i jedna službena beleška. 

Sud je ranije zatražio da se obavi veštačenje još jednog telefona koji je policija naknadno oduzela, ali ono još nije završeno. Osim toga, naložio je i da se veštačenjem utvrdi ko se čuje na snimcima preslušanim u sudnici pošto dvojica optuženih – Novaković i Saša Nikolić – nisu želeli da kažu da li su glasovi njihovi. 

„Sud je po službenoj dužnosti doneo naredbu da se obavi veštačenje glasa u pet ambijentalnih razgovora“, rekao je sudija Vladimir Duruz.

„Ostajete pri tome da ne želite da se izjasnite“, ponovio je pitanje sudija na šta su optuženi odmahnuli glavom. 

Sudija je sledeće suđenje zakazao za februar. 

Ovi snimci, kao i snimci prisluškivanih telefonskih razgovora su najvažniji dokazi tužilaštva protiv članova kriminalne grupe koju navodno predvodi Novaković. Sagovornici su u njima spominjali novac, štekove, robu, „žuto“ i „belo“ – kako se u žargonu nazivaju heroin i kokain. 

Novaković, Nikolić i Velibor Cvetkov uhapšeni su u novembru 2019, a policija je prilikom hapšenja pronašla oko 77 kilograma heroina za koji se procenjuje da vredi više od pet miliona evra. Droga je bila skrivena u plastičnim burićima zakopanim u zemlju, a na paketima u koje je bila upakovana stajao je crtež zmije i natpis „king cobra“. 

Novaković je označen kao vođe grupe koji je izdavao naređenja Nikoliću i Cvetkovu, što tužilaštvo dokazuje uglavnom snimcima razgovora. Novaković je takođe ugovorao prodaju i preuzimanje droge koju su kupcima ostavljali na dogovorenim mestima. Grupa je radila na teritoriji Mladenovca, Niša i juga Srbije, a heroin je navodno stizao iz Turske. 

Novaković i Nikolić brane se ćutanjem, dok je Cvetkov priznao da je prenosio pakete, ali tvrdi da nije znao šta je u njima.

Više o tome pročitajte u ostalim vestima sa suđenja

Comments are closed.