Suđenje Terziću ponovo odloženo, nije održano više od pet godina

Suđenje Terziću ponovo odloženo, nije održano više od pet godina

Zvezdan Terzić (foto: KRIK)

Suđenje Zvezdanu Terziću, generalnom direktoru fudbalskog kluba „Crvena zvezda“, da je nezakonito prisvajao novac od transfera fudbalera, danas je trebalo da počne ispočetka, ali je ipak odloženo za početak juna. Suđenje traje već 11 godina, ali poslednjih pet nijednom nije održano. 

Piše: Jelena Radivojević

Prošle godine postupak protiv Terzića dodeljen je sudiji Ani Trifunović Đuričković, ali promena sudije nije ubrzala jedanaestogodišnje suđenje – ono od tada nije održano, a zbog promene sudije treba da počne ispočetka. 

Terzić je optužen da je u periodu od 1998. do 2006. godine nezakonito zaradio novac prodajom trojice fudbalera „OFK Beograda“ – Vanje Grubača u „Hamburger SV“ iz Nemačke, Srđana Stanića u „Spartak“ iz Moskve i Branislava Ivanovića u „Lokomotivu“ iz Moskve.  

Tužilaštvo tvrdi da je Grubač prodat kao zauzet igrač za 1,1 milion nemačkih maraka, a da je potom napravljena odluka o raskidu ugovora sa njim na štetu „OFK Beograda“. Tako je naknadno Grubač prikazan kao slobodan igrač i nije bilo potrebe za odštetom klubu, pa je Terzić novac zadržao za sebe, tvrdi tužilaštvo.

Kada je u pitanju prelazak Stanića u drugi klub, tužilaštvo tvrdi da je Terzić kao direktor „OFK Beograda“ u Moskvi potpisao dva ugovora – u jednom je pisalo da je cena Stanićevog transfera 1,7 miliona evra, a u drugom 400.000 evra. Zatim je rukovodiocima „Spartaka“ rekao da 400.000 evra uplate na račun „OFK Beograd“, a preostalih 1,3 miliona na račun firme „Integrated investment services ltd“ za koju nikada nije utvrđeno vlasništvo, piše u optužnici.

U optužnici se navodi i da je Terzić kao direktor Fudbalskog saveza Srbije podstrekao tadašnjeg direktora „OFK Beograda“ Vladimira Bulatovića da prava na transfer Branislava Ivanovića proda  američkoj firmi „Gardian worldwide llc“, a potom ugovori prelazak ovog fudbalera u „Lokomotivu“. Na taj način je firmi „Gardian worldwide llc“ omogućio zaradu od 2,2 miliona evra, koliko je ruski klub platio za prelazak Ivanovića .

Uprkos tome što mu se sudi za malverzacije u fudbalskom klubu, Terzić je 2014. godine došao na čelo „Crvene Zvezde“. Na tome je, kako je Terzić ispričao za „Telegraf“, insistirao Aleksandar Vučić, tada prvi potpredsednik Vlade, koji ga je 2013. godine pozvao u svoj kabinet i rekao mu da bi voleo da on preuzme Zvezdu „kako bi napravili dugoročnu priču“. 

Comments are closed.