Suđenje Šariću: Valjevski policajci svedočili da je optuženi kolega pokušao da utiče na istragu eksplozije automobila

Suđenje Šariću: Valjevski policajci svedočili da je optuženi kolega pokušao da utiče na istragu eksplozije automobila

Na suđenju Darku Šariću i njegovim saradnicima za planiranje ubistva i diskreditaciju svedoka saradnika Nebojše Joksovića svedočili su policajci iz Valjeva koji su istraživali eksploziju automobila Gorana Nikolaševića sa kojim je Joksović bio u sukobu. Tužilaštvo tvrdi da je Šarić naredio da se postavi eksploziv pod Nikolaševićev automobil da bi za to okrivio Joksovića i ugrozio mu status svedoka saradnika.

Piše: Sofija Parojčić

Trojica valjevskih policajaca svedočila su o tome kako je tekla istraga u vezi sa eksplozijom koja se dogodila ispred Nikolaševićeve kuće u avgustu 2020. Oni su naveli da su dobili informacije da je za to odgovoran Uroš Radovanović (nekada Mišić), ali da su ubrzo počeli pritisci da se istraga preusmeri na drugog čoveka. Pritisci su, prema njihovim rečima, dolazili od kolege koji je sada optužen da je sarađivao sa Šarićem. 

Kako tvrdi tužilaštvo, Radovanović i još jedan optuženi su po Šarićevom nalogu postavili eksploziv na automobil, a potom se uputili u stan koji im je obezbedio optuženi Aleksandar Bošković. 

Načelnik Policijske uprave Valjevo Vlada Jerinić naveo je da je Radovanovića video kako sedi u kafiću „Moskva“ u Valjevu sa Boškovićem i da je naredio da se ispitaju sumnje u njegovu umešanost. 

Kako je dalje rekao, ubrzo ga je pozvao kolega Milutin Radovanović, tada zamenik načelnika Službe za kriminalističko-obaveštajne poslove iz Beograda, i sugerisao da je krivac izvesni Dalibor Ristić i tražio njegovo hapšenje. 

Ovo nije bio prvi put da je Radovanović ovim povodom zvao je Jerinića – Nikolašević je nekoliko meseci pre eksplozije prijavio Ristića za pokušaj ubistva, a kako navodi svedok, Radovanović je i tada zvao i tražio da se Ristić uhapsi.

Jerinić je naveo da je policajca Radovanovića upoznao godinu dana ranije kada je sa svojim nadređenim Danilom Stojanovićem došao u njegovu kancelariju. Rekli su, kako tvrdi, da ih je poslao ministar policije Nebojša Stefanović i tražili da se „ne preduzimaju mere prema Boškoviću“. Jerinić nije precizirao na šta se taj zahtev konkrentno odnosio. 

Načelnik Оdeljenja kriminalističke policije u Valjevu Žikica Mitrović ispričao je da mu je nadređeni Jerinić preneo da je osumnjčen Uroš Radovanović koji je u tom trenutku bio u Valjevu. 

„Zaustavili smo ga i izvršili pretres, našli garderobu i ostalo i to je sve poslato na veštačenje”, kazao je Mitrović.

Mitrović je rekao da ne poznaje optužene policajce i da sa njima nije bio u kontaktu. 

Načelnik policijske stanice u Lajkovcu, Radomir Bulatović, rekao je da ga je Milutin Radovanović pozvao tražeći Jerinićev broj telefona i govorio mu kako imaju „pogrešnog čoveka“. 

Napomenuo je da je kolegu Radovanovića smatrao za poštenog policajca.

„Ja sam znao za Milutina da je kolega policajac i da je visokopozicioniran, tako sam o njemu razmišljao, kao o poštenom policijskom službeniku“, rekao je Bulatović.

Juče je trebalo da svedoči i Nikolašević ali se nije pojavio jer, kako je rekao sudija Zoran Šešić, nije mu uredno poslat poziv.

Sudija Šešić saopštio je odluku sudskog veća da se iz dokaza izbacuju prisluškivani razgovori i SMS poruke optuženog Boškovića. Na jednom od prethodnih ročišta, advokati optuženih tražili su da se razgovori ne koriste kao dokaz.

Šarić je optužen da je u dva navrata planirao ubistvo svedoka saradnika Joksovića, ali da u svojoj nameri nije uspeo. Pokušao je potom i da ga diskredituje i utiče na to da mu se oduzme status svedoka saradnika. On je, kako navodi tužilaštvo, organizovao grupu iz pritvorske ćelije u Beogradu, koristeći više telefona sa instaliranom „skaj“ aplikacijom. Nije utvrđeno kako su Šariću dostavljeni ovi telefoni.

Poruke sa „skaj“ aplikacije za šifrovanu komunikaciju su ključni dokazi u ovom postupku, međutim, sud je na prošlom ročištu izbacio iz dokaza izveštaje policije o identifikaciji korisnika „skaja“. To zapravo znači, da sud će poruke ostati dokaz, ali da se neće znati ko ih je slao. Tužilaštvo će zbog toga morati da pokuša da to naknadno dokaže. 

Kada je Šarić uhapšen u aprilu 2022, saopšteno je da se sumnja da je učestvovao u ubistvu svog bivšeg saradnika Milana Milovca Cigle u Ekvadoru 2020, ali za ovo delo i dalje nije optužen.

Šarić se dovodi u vezu sa još minimum dva ubistva – izveštaji Europola i „skaj“ poruka pokazuju da je delom finansirao ubistvo jednog od šefova škaljarskog klana Alana Kožara i njegovog saradnika na Krfu 2020. godine. Za učestvovanje u ovim likvidacijama, takođe nije optužen.

Pročitajte više o slučaju Šarić:

Pročitajte detalje istrage za planiranje ubistva svedoka saradnika

Pročitajte priču o ubistvu Milana Milovca Cigle

Pročitajte priču o ubistvu Alana Kožara i njegovog saradnika na Krfu

Comments are closed.