Suđenje Šariću odloženo, tužilaštvo pokrenulo novu istragu

Suđenje Šariću odloženo, tužilaštvo pokrenulo novu istragu

Darko Šarić (foto: printskrin)

Darko Šarić i advokati zatražili su na današnjem suđenju za pranje novca izuzeće tužioca za organizovani kriminal Saše Ivanića tvrdeći da je pristrasan jer je tokom suđenja pokrenuo novi postupak protiv Šarića. Kako su advokati otkrili u sudnici, Šarić je odnedavno osumnjičen da je organizovao da svedok saradnik Nebojša Joksović bude lažno optužen za planiranje ubistva kako bi ga diskreditovao. 

Piše: Jelena Radivojević

Tek što je sudija Siniša Petrović otvorio suđenje, Šarićev advokat Dejan Lazarević podneo je zahtev za izuzeće tužioca Saše Ivanića, kao i tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića zbog navodne pristrasnosti.

Lazarević je rekao da je pre tri dana dobio informaciju da je tužilac Ivanić pokrenuo novi postupak protiv Šarića. On je osumnjičen da je sa Milanom Lazarevićem, kriminalcem iz Valjeva kome se sudi za ubistvo, organizovao nekoliko osoba da lažno optuže svedoka saradnika Nebojšu Joksovića da je planirao ubistvo s ciljem da ga na taj način diskredituju. Joksović je ključni svedok tužilaštva u postpuku za šverc droge jer je jedini ispričao da je naređenja primao direktno od Šarića zbog čega odbrana tokom celog suđenja ulaže dosta napora u to da dovede Joksovićevo svedočenje u pitanje.

Advokat je, sa druge strane, optužio tužioca Ivanića da je postupak pokrenuo upravo kako bi zaštitio Joksovića i izbegao da odgovara za pokušaj ubistva.

Kako bi objasnio o čemu se radi, Lazarević je pročitao izjavu Dalibora Ristića iz Loznice. On je policiji ispričao da ga je Joksović angažovao za jedno ubistvo i to tako što bi postavio eksploziv pod automobil žrtve. Ristić je, kako tvrdi, od toga odustao i odlučio da o svemu obavesti policiju. 

Sudu se obratio i Šarić koji se pridružio zahtevu za izuzeće tužilaca.

„Joksović mi montira drugi proces. Vi vidite šta on radi, to je pokvareno, podmuklo mi namešta ovo, laže i utiče na vas“, rekao je Šarić i zatražio od sudije da bude ispitano da li ima veze sa kriminalcem Milanom Lazarevićem. „Pošto je moda poligrafa, ja molim da mi omogućite da ispitamo da li imam veze sa njima.“

Reagujući na ove optužbe tužilac Ivanić je rekao da je u pitanju opstrukcija postupka.

„Sve je to priprema za ono što je na apelaciji. Sve što je ovde izgovoreno neka služi na čast diplomiranim pravnicima“, rekao je Ivanić kratko misleći na to da se trenutno čeka odluka Apelacionog suda u drugom suđenju protiv Šarića – za šverc kokaina.

Sudija Petrović je saopštio da će zahtev za izuzeće proslediti u Republičko javno tužilaštvo i nastavak suđenja zakazao za sledeću nedelju.

Šariću i njegovoj grupi se u ovom postupku sudi za pranje 22 miliona evra kokainskog novca tako što su, kako tvrdi tužilaštvo, kupovali preduzeća u privatizaciji, davali pozajmice i kredite i sklapali fiktivne ugovore. 

Kraj suđenja za pranje novca odlaže se od septembra prošle godine za kada je bilo zakazano iznošenje završnih reči, a ovo je bilo 25. odlaganje.  

Šarić je osuđen na 15 godina zbog organizovanja grupe i šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu, ali se čeka odluka Apelacionog suda po žalbama na ovu presudu.

Sve vesti sa suđenja za pranje novca pročitajte ovde.

Comments are closed.