Suđenje saradniku Čabe Dera: Svedok promenio iskaz, tužilaštvo tvrdi da pomaže prijatelju

Suđenje saradniku Čabe Dera: Svedok promenio iskaz, tužilaštvo tvrdi da pomaže prijatelju

Alen Cigler (foto: Fejsbuk)

Na današenjem suđenju Alenu Cigleru optuženom da je sa Čabom Derom u januaru 2019. u Beogradu ubio Nebojšu Markovića svedok je promenio iskaz u korist Ciglera. Svedok je ispričao da je Cigler iznenada došao u Beograd što upućuje na zaključak da ubistvo nije planirao. Tužilaštvo tvrdi da je svedok promenio iskaz da bi pomogao optuženom optuženom prijatelju.  

Piše: Milica Vojinović

Prskalo je danas rekao da „ima detalja koje bi promenio“ u odnosu na iskaz koji je dao u toku istrage. On je ranije tvrdio da je sa Ciglerom otputovao u Bugarsku na jedan dan, a danas je ispričao da je plan bio da se u susednoj zemlji zadrže tri dana, ali su se neplanirano vratili ranije.

U povratku, Prskalo je Ciglera ostavio u Beogradu gde se ovaj našao sa Derom i sutradan ga, kako tvrdi tužilaštvo, odvezao, da ubije Markovića.

Ova izmena u svedočenju ide u korist Cigleru pošto navodi na zaključak da nije mogao da planira da učestvuje u ubistvu Markovića jer je u Beograd došao iznenada.

Zbog toga se pobunila i tužiteljka Dragana Šormaz Dinčić koja je rekla da su izmene neistinite jer Prskalo pokušava da umanji krivicu svog prijatelja.  

Prskalo je objasnio da je promenio iskaz da bi rekao istinu. Kako je naveo, on i Cigler su planirali da u Bugarskoj nabave opremu za falsifikovanje platnih kartica, ali je čovek od koga je trebalo da uzmu ovu opremu iznenada otkazao sastanak. 

„Prilikom prvog iskaza nisam hteo da uvlačim Ciglera u priču za koju sam ja odgovarao… Sada menjam iskaz samo u cilju toga da se kaže istina“, rekao je Prskalo. 

Posle ubistva Markovića, policija je zatekla Ciglera u Prskalovom stanu gde je pronašla i opremu za falsifikovanje zbog koje je Prskalo u međuvremenu osuđen.   

Svedok je govorio i o Čabi Deru kome se takođe sudi u ovom postupku, mada se nalazi u Mađarskoj gde je nedavno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog dva ubistva.

Nisam bio ljubitelj toga da se druži sa Čabom

Prskalo je ispričao da je Dera upoznao u zatvoru u Sremskoj Mitrovici i da su se po izlasku videli svega dva puta na kratko.

„Pravo da Vam kažem, nije čovek sa kojim bi trebalo provoditi vreme. Nije da je to neki strah, ali ne volim da pričam da sam sedeo s njim.“

Kazao i je i da ga Cigler nije pominjao pred njim.

„Znao je da ja nisam bio ljubitelj toga da se on druži sa Čabom“, rekao je Prskalo i dodao da mu Cigler, ni po povratku iz Bugarske, nije rekao da ide da se nađe sa Derom, već samo da ide kod prijatelja.

Pošto je Cigler u svojoj odbrani ispričao drugačije sudija ih danas suočila u sudnici. Stali su jedan naspram drugog i ponovili svoje tvrdnje. Suočavanje u sudnici, inače, služi da bi se otklonile razlike u iskazima okrivljenih i svedoka. 

„Kad sam rekao da ćeš me ostaviti u Beogradu, rekao sam da idem kod Čabe, ne znam da li si to tada registrovao.“

„Meni si naveo da ideš kod prijatelja, ja sam mogao samo da prepostavim kod koga, ne sećam se da si mi rekao ime“, kazao je Prskalo.

Cigleru se, podsetimo, sudi za učestvovanje u ubistvu Nebojše Markovića koji je likvidiran u januaru 2019, u jutarnjim satima ispred kuće u kojoj je živeo u beogradskom naselju Banovo brdo.

Prema optužnici, on je dovezao Čabu Dera na mesto ubistva i nakon što je ovaj ubio Markovića, ga odvezao sa mesta zločina.

Der je na saslušanju u Mađarskoj priznao da je ubio Markovića iz osvete pošto je tri meseca ranije bio napadnut. tDer je rekao da je Ciglera umešao u ovaj zločin zato što je bio jedini čovek kom je verovao, ali i da Cigler nije znao šta će se dogoditi.

Cigler je na sudu potvrdio reči svog prijatelja i tvrdio da nije znao šta će Der da uradi.

Der je početkom marta osuđen u Mađarskoj na doživotni zatvor za dva ubistva koja je učinio u ovoj zemlji i u Holandiji. I pre ovoga je osuđivan za ubistvo, otmicu i razbojništvo. Sud je utvrdio da je 2004. ubio Branislava Jelačića i zbog toga je osuđen na 15 godina zatvora.

Comments are closed.