Suđenje Miškoviću pred Apelacionim sudom: „Presudite mi po dokazima i zakonu“

Suđenje Miškoviću pred Apelacionim sudom: „Presudite mi po dokazima i zakonu“

Miroslav Mišković (foto: krik.rs)

Miroslav Mišković (foto. krik.rs)

Na suđenju koje je danas počelo pred Apelacionim sudom u Beogradu biznismen Miroslav Mišković tražio je od sudija da mu presude po dokazima i zakonu. Ovaj sud odlučuje o presudi kojom su Mišković i njegov sin Marko pre više od dve godine osuđeni za utaju 320 miliona dinara poreza.

Piše: Milica Vojinović

„Ništa novo nemam da dodam, samo da zamolim ovo veće da donese presudu na osnovu dokaza koje je iznelo tužilaštvo i na osnovu zakona“, kazao je danas Mišković u obraćanju sudijama i dodao da je „postupak koji ulazi u devetu godinu naštetio mnogo njegovoj porodici i kompaniji.“

I ostali optuženi danas su se kratko obratili sudijama Apelacionog suda u Beogradu koje odlučuju o žalbama odbrane i tužilaštva na prvostepenu presudu iz 2019. godine. Njome je Mišković osuđen na dve i po godine zatvora jer je savetovao sina Marka kako da utaji porez, a Marko je dobio godinu dana kućnog zatvora za utaju poreza. Postupak će se narednih nekoliko dana nastaviti pred Apelacionim sudom koji bi trebalo da donese konačnu odluku u ovom slučaju.

Miškovićev advokat Zdenko Tomanović u žalbi navodi desetine razloga na osnovu kojih traži od Apelacionog suda da presudu poništi i oslobodi njegovog branjenika.

Tomanović, između ostalog, ističe da sud nije utvrdio niti objasnio na koji način je Mišković pomogao svom sinu da utaji porez. Tomanović postavlja pitanje kako je porez utajen kada su svi poslovni podaci, kako tvrdi, bili dostupni poreskoj inspekciji prilikom kontrola u kojima je utvrđeno da je porez plaćen.

On u žalbi podseća i na argument koji je isticao tokom čitavog postupka – da su propisi na osnovu kojih je, kako tužilaštvo tvrdi, porez trebalo da se plati zapravo doneti kasnije i da ih je tužiteljka Tamara Ristić primenila retroaktivno.

Tomanović je podsetio i da je sudija Maja Ilić u toku postupka prekršila Ustav jer je pitala Narodnu skupštinu i Ministarstvo finansija za mišljenje kako bi rešila nedoumicu da li su Miškovići bili u obavezi da plate porez na konkretnu transakciju zbog koje im se sudi.

Advokat je u žalbi još jednom suđenje nazvao politički motivisanim procesom i naveo da je vlast najavljivala hapšenje mesecima pre nego što se ono dogodilo, kao i da su ovaj postupak komentarisali funkcioneri vlasti – vladajuće Srpske napredne stranke.

„U političkim kampanjama obećana je osuda i na kraju je doneta presuda u kojoj pomagač dobija veću kaznu od izvršioca… Ako nešto sumira značenje političkog progona, a ne fer suđenja, to je onda upravo ovaj proces protiv Miroslava Miškovića“, naveo je Tomanović podsećajući na Miškovićevo hapšenje u decembru 2012. godine, koje je u javnosti predstavljeno kao rešenost vlade Aleksandra Vučića da se obračuna sa korupcijom.

Žalbu na osuđujuću presudu podnela je i tužiteljka Ristić koja je od suda tražila da optuženima poveća kazne. Naime, ona je navela da je sud dobro procenio kada je utvrdio da je Mišković utajio porez, ali da je kazna od dve i po godine zatvora i osam miliona dinara isuviše blaga.

Sud je kao otežavajuću okolnost uzeo u obzir samo to da je reč o velikoj sumi novca utajenog poreza, ali ne i to da je Mišković osoba sa velikim znanjem i poslovnim iskustvom, smatra Ristić.

„Ostaje nejasno kako je sud presudom iz 2016. godine (Miškovića) osudio na kaznu zatvora od pet godina za identično krivično delo za koje je ovom presudom osuđen na daleko blažu kaznu“, navodi tužiteljka pozivajući se na prvu presudu u ovom postupku koju je Apelacioni sud ukinuo 2017. godine i naložio novo suđenje.

Ristić je u žalbi tražila da Mišković bude osuđen na pet godina zatvora.

Suđenje Miškovićima traje, podsetimo, gotovo osam godina. Prema optužnici iz 2013, Miroslav Mišković je savetima doprineo i sa umišljajem pomogao Marku da utaji više od 320 miliona dinara poreza.

Porez je utajen unosom akcija iz strane u domaću firmu i njihovom kasnijom prodajom, tvrdi tužilaštvo. Advokati optuženih, međutim, smatraju da prilikom unosa ovih akcija, po tada važećim propisima, nije ni trebalo da se plati porez.

Miroslavu Miškoviću paralelno se sudilo i za zloupotrebu položaja i izvlačenje novca iz putarskih preduzeća, ali je za ovo oslobođen 2016. godine. Istom presudom bio je osuđen na pet godina zatvora za utaju poreza. Apelacioni sud potvrdio je oslobađajući deo presude, a za utaju poreza naložio je ponovno suđenje koje se završilo u martu 2019. dvostruko manjom zatvorskom kaznom.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Miroslavu Miškoviću

Comments are closed.