Suđenje kruševačkom kriminalcu Jotki počelo ispočetka, promenjene sudije

Suđenje kruševačkom kriminalcu Jotki počelo ispočetka, promenjene sudije

Zoran Jotić/Viši sud (foto: arhiva/KRIK)

Suđenje kruševačkom kriminalcu Zoranu Jotiću zvanom Jotka i njegovoj grupi počelo je danas ispočetka pošto je zbog bolovanja sudije Zorane Trajković slučaj dodeljen novom sudskom veću. Jotiću i njegovim saradnicima sudi se za ubistvo Dejana Stankovića koje se dogodilo u Kruševcu 2018. godine, dok se optuženom članu grupe Stefanu Radulcu sudi i za ubistvo Stankovićevog sina Vojina.

Piše: Milica Vojinović

„Vi znate kakva je situacija, došlo je do zamene celog veća (sudija)“, rekao je novi sudija u ovom postupku Zoran Šešić.

On nije pojasnio razloge za promenu sudija, ali za KRIK iz Višeg suda u Beogradu kažu da je slučaj dodeljen novim sudijama jer je sudija Zorana Trajković bila na bolovanju pet meseci, pa je zbog „njene opravdane sprečenosti za rad“ doneta takva odluka. Trajković je gotovo dve godine sudila u ovom postupku.  

Ista sudija je, inače, trebalo da sudi Veljku Belivuku i njegovoj kriminalnoj grupi, ali je zbog njenog bolovanja i taj slučaj dodeljen drugom veću – sudije Vinke Beraha Nikićević.

Pošto je Jotiću i ostalim prisutnima saopšteno da suđenje danas počinje ispočetka, sudija Šešić insistirao je da se postupak ubrza kako bi se što pre došlo do one faze u kojoj je bio pre promene sudija. Tužilac i odbrana saglasili su se da se ne prikazuju ponovo dokazi koji su već pregledani, a sudija je već zakazao naredna tri suđenja i to do kraja maja.

Ipak, danas su ponovo iznete uvodne reči, a optuženi su se još jednom izjasnili o krivici.

„Nevin sam potpuno, kao Majka Tereza, isto kao kad bi pokupili nekog sa ulice i doveli ga ovde“, kazao je Jotić.

On je dodao i da ubistvo za koje je optužen nije počinio, već da je sa „matorim Ždrokincem“, kako je nazvao ubijenog Dejana Stankovića čiji je nadimak bio Ždrokinac, bio prijatelj. Ipak, sudija ga je zaustavio i objasnio mu da prema proceduri danas treba samo da se izjasni da li se oseća krivim, a da će detaljnije govoriti na narednom suđenju kada bude iznosio odbranu.

I ostali optuženi negirali su krivicu, osim Stefana Radulca koji je, kao i ranije, priznao jedno ubistvo. Naime, Radulac od početka suđenja tvrdi da Dejana Stankovića nije ubio, ali da je njegovog sina Vojina upucao iz samoodbrane, nakon čega je ovaj preminuo.

Naredno suđenje u ovom slučaju zakazano je za dve nedelje, a tada će optuženi ponovo iznositi odbranu i detaljnije govoriti o zločinima koji im se stavljaju na teret.

Ubistvo iz osvete

Tužilaštvo tvrdi da je Jotić bio organizator kriminalne grupe i da je naredio ubistvo starijeg Stankovića, dok se ostali terete za učešće u tom ubistvu.

Jotić je verovao da je Stanković ubio njegovog nekadašnjeg najbližeg saradnika i prijatelja Gorana Petrovića Petu 2015, pa je ovo ubistvo organizovao kako bi se osvetio, tvrdi tužilaštvo.

Stankovića je ispred hotela „Golf“ u Kruševcu ubio Radulac, dok su mu drugi članovi grupe u tome pomogli, navodi se u optužnici. Radulca je na ubistvo navodno nagovorio Jotić govoreći mu da će mu se u suprotnom ovaj osvetiti pošto je mesec dana ranije ubio njegovog sina Vojina Stankovića.

Šezdesetsedmogodišnji Jotić je uticajni kriminalac iz Kruševca koji je devedesetih godina prošlog veka predvodio nasilnu kriminalnu grupu koja se uglavnom bavila reketiranjem lokalnih biznismena.

Njegovi saradnici i on pokušali su 1999. da zapale, između ostalog, i automobil današnjem šefu Bezbednosno-informativne agencije Bratislavu Gašiću koji je tada bio trgovac kafe. Gašićevo ime inače je pomenuto na jednom od suđenja i to u razgovoru koji je prisluškivala policija, a koji je sada dokaz na sudu. U njemu se čuje da član Jotićeve grupe govori da Jotić nema razloga da se ikog plaši jer je „Gašić kod  njega na kazanu“, odnosno na njegovom platnom spisku.

Jotić je uhapšen, zajedno sa svojim prijateljem i najbližim saradnikom Goranom Petrovićem Petom i ostalim članovima grupe u policijskoj akciji „Sablja“ 2003. godine. Osuđeni su zbog reketa, a Jotki se, osim ovoga, sudilo i zato što je potplatio sudiju Vrhovnog suda kako bi poništio presudu za reketiranje.

Više o suđenju Jotiću pročitajte ovde

Više o Goranu Petroviću Peti pročitajte u posebnoj priči

Comments are closed.