Suđenje kruševačkoj grupi: Svedok o svađi i tuči koja je prethodila ubistvima Ždrokinaca

Suđenje kruševačkoj grupi: Svedok o svađi i tuči koja je prethodila ubistvima Ždrokinaca

Zoran Jotić Jotka i sudnica Višeg suda (foto: krik.rs)

Na suđenju kruševačkoj kriminalnoj grupi Zorana Jotića Jotke svedok je pričao o događajima koji su prethodili ubistvima dvojice pripadnika suparničkog klana Dejana Stankovića zvanog Ždrokinac i njegovog sina Vojina za koja su optuženi članovi grupe. 

Piše: Bojana Pavlović

Konobar kafića „Riznica“ Dragomir Gajić danas je opisao dva događaja koja su se odigrala u razmaku od nekoliko dana, a po stavu tužilaštva bitni su za ono što je usledilo – ubistva dvojice Stankovića u maju i junu 2018. godine. 

Veštaci upoređivali optuženog i pucača sa snimka
Danas je trebalo da svedoče dvojica veštaka koji su upoređivali fizičke karakteristike optuženog Radulca sa pucačem koji se vidi na snimku ubistva Dejana Stankovića, međutim, jedan od njih je obavestio sud da neće moći da prisustvuje suđenju. Svedočio je samo veštak Dejan Ćirković koji je rekao da ostaje pri svom nalazu, ali nije detaljno objasnio šta je nalazom utvrđeno. On je rekao da su veštaci ustanovili da je pucač prosečne visine oko 180 centimetara, ramena širine oko 44 centimetra, ali da nisu mogli da utvrde težinu pošto je nosio široku odeću. Na snimku se vidi, kako je ispričao veštak, da je pucač imao tamniju kosu, ali se ne može utvrditi da li je u pitanju prirodna kosa ili perika. Okrivljeni Radulac, inače ima svetlu kosu. Na pitanja branioca da li su uočili da je pucač povijen ili da neobično hoda, svedok je odgovorio odrično. Iako je branilac insistirao da se na snimku vidi da pucač neobično hoda i da „drži stopala široko“, veštak je rekao da zbog široke trenerke nisu uspeli da uoče nikakvu specifičnost koja bi izdvajala počinioca.

Svedok je naveo da je u proleće te godine u bašti „Riznice“ sedela grupa gostiju među kojima su bili Vojinov maloletni sin Mihailo i Stefan Radulac i da su pucali iz pištolja. Radulac je inače optužen za oba ubistva.

„Mihailo je doneo taj pištolj. Pucali su na kola, limenke, oluke… Posle je došao policajac i oduzeo pištolj“, rekao je svedok i dodao da je policija potom i uhapsila maloletnika. 

Nekoliko dana kasnije, kako je ispričao, Vojin Stanković je naišao i pozvao Radulca da izađe iz kafića. Napolju su razgovorali, a potom se i potukli. 

„Samo sam odjednom čuo galamu, a onda su počeli da razmenuju udarce. Tu je pao pištolj između njih“, ispričao je svedok. 

Kako je tužilaštvo utvrdilo, mesec dana kasnije Radulac je ubio Vojina Stankovića. On ovaj zločin ne negira, ali tvrdi da je pucao u samoodbrani. 

Radulac je danas pitao svedoka da li je znao čime se Stanković bavio, da je nosio oružje i bio preke naravi. 

„Ne znam iskreno čime se bavio, bio je gost. Nikad nisam video da je imao oružje, nikad probleme nisam imao s njim.“ 

„Nakon te tuče, da li si čuo da je Vojin rekao da će se obračunati sa mnom?“ pitao je Radulac na šta je svedok kratko rekao: „Ne“.

Za razliku od Vojinovog ubistva, Radulac, međutim, negira da je ubio njegovog oca Dejana Stankovića Ždrokinca, uticajnog kruševačkog kriminalca. Posle Vojinove likvidacije, kako navodi tužilaštvo, Jotić je stupio u kontakt sa Radulcem i uverio ga da će otac pokušati da se osveti za smrt sina te da je bolje da ga ubiju. 

Jotić je, tvrdi tužilaštvo, bio uveren da je Dejan Stanković ubio njegovog saradnika i prijatelja Gorana Petrovića Petu, a verovao je i da Stanković planira da ga likvidira.

Petrović je ubijen 2015. godine ispred hotela „Golf“, a tri godine kasnije na istom mestu likvidiran je i Stanković. 

U snimcima prisluškivanih razgovora koje je tužilaštvo predstavilo kao dokaz u ovom postupku čuje se da Jotić priča sa prijateljem i otvoreno kaže da se osvetio.

„Ja sam izgubio prijatelja kog sam najviše voleo, sad me boli ku*ac za sve, šta će da mi bude, ja sam im glave poskidao“, govori Jotić.

Osim Jotića u ovom postupku sudi se i deci ubijenog Petrovića – Ivi i Vuku koji su optuženi da su pomogli Radulcu da pobegne sa mesta ubistva i da se sakrije u Bosni i Hercegovini.

Jotić je uticajni kriminalac iz Kruševca koji je devedesetih godina prošlog veka predvodio nasilnu kriminalnu grupu koja se uglavnom bavila reketiranjem lokalnih biznismena. 

Grupa je 1999. pokušala da zapali, između ostalog, i automobil današnjem šefu Bezbednosno-informativne agencije Bratislavu Gašiću koji je tada bio trgovac kafe.

Jotka i njegova desna ruka Peta i ostali članovi grupe uhapšeni su u policijskoj akciji „Sablja“ 2003. Godine. Članovi su osuđeni zbog reketa, a kasnije se Jotki još jednom sudilo – jer je potplatio sudiju Vrhovnog suda kako bi poništio presudu za reket. 

Više o suđenju Jotiću pročitajte ovde

Više o Goranu Petroviću Peti pročitajte u posebnoj priči

Comments are closed.