Suđenje KRIK-u po tužbi Nikole Petrovića: ponovo saslušana jedna od novinarki

Suđenje KRIK-u po tužbi Nikole Petrovića: ponovo saslušana jedna od novinarki

Nikola Petrović (levo) sa advokatom (foto:krik.rs)

Novinarka KRIK-a Dragana Pećo danas je ponovo saslušana na suđenju koje se protiv nje i njene koleginice Vesne Radojević vodi po tužbi Nikole Petrovića, predsednikovog kuma i bivšeg javnog funkcionera. Petrović je novinarke KRIK-a tužio zbog priče iz međunarodnog istraživanja u kojoj su otkrile da je imao ofšor firmu preko koje je tajno ušao u poslove u Srbiji, ali i sarađivao sa Stankom Subotićem, biznismenom sa kriminalnim vezama.

Piše: Bojana Jovanović

Pećo je danas u Prvom osnovnom sudu ponovo iznela odbranu pošto je suđenje zbog promene sudije nedavno počelo ispočetka.

Ona je navela da ostaje pri iskazu koji je ranije dala i podsetila da je Petrović bivši funkcioner, kum predsednika Srbije i blizak ljudima iz vlasti kao i da su u tekstu objavljeni zvanični podaci koji potiču iz domaćih i međunarodnih poslovnih registara. 

Objasnila je da je tekst važan jer, između ostalog, otkriva da je Petrović tajno ušao u poslove u Srbiji, čak i u proizvodnju solarne energije, a da je ranije kao direktor javnog preduzeća „Elektromreža Srbije“ mogao da zna planove državnog finansiranja projekata koji se tiču proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Pećo je potom odgovarala na pitanja Petrovićevog advokata Srđana Radovanovića koji je insistirao da novinarka pročita 25 pitanja koje su ona i koleginica poslale Petroviću pred objavljivanje teksta početkom 2021. godine.

Pitanja su se odnosila na ono što su tokom novinarskog istraživanja otkrile – Petrovićeve poslove i poslovne veze, kao i odnose sa pojedinim saradnicima. Dva pitanja – otkud interesovanje za bavljenje uvozom lekova i da li planira da se bavi solarnom energijom – izazvala su reakciju Petrovića koji se nasmejao.

Radovanović je tražio da se ročište odloži jer je, kako je istakao, iz pitanja saznao nove stvari te želi da proširi optuženje. Ovaj potez izazvao je raspravu u sudnici. 

KRIK-ova advokatica Kruna Savović se tome usprotivila i istakla da je advokat već znao sve informacije iz pitanja – jer su ih novinarke KRIK-a osim Petroviću, poslale i njemu. Radovanović nije hteo da popusti i insistirao je na odlaganju, ali je sudija Dragan Nešić odlučio da se suđenje ipak nastavi. 

Petrović, po savetu advokata, nije želeo da odgovori da li su mu odranije poznate informacije iz pitanja koja je danas čuo. 

„Ja ću odgovarati kada bude vreme“, rekao je kratko.

Petrović je novinarke tužio zbog teksta u kome je otkriveno da je bio vlasnik ofšor firme u Luksemburgu i da je preko nje ušao u posao sa biznismenom sa kriminalnim vezama Stankom Subotićem, od koga je ispod cene kupio avio-kompaniju. U tužbi tvrdi da su novinarke KRIK-a nezakonito koristile njegove lične podatke – iako u tekstu nikakvi lični podaci nisu ni objavljeni, već su objavljene samo informacije o kompanijama koje potiču iz zvaničnih dokumenata.

Petrović je nedavno novinarima KRIK-a zapretio novom tužbom i to zbog teksta u kome su otkrili da je od 2004. do 2010. imao kompaniju sa Dejanom Stanimirovićem zvanim Markos – kriminalcem koji je 2020. godine ubijen u Kolumbiji. 

Za novinarke je tražio zatvorske kazne, ali danas ispred suda nije želeo da odgovori na pitanja novinara KRIK-a zbog čega traži da one odu u zatvor. 

Umesto Petrovića, odgovorio je njegov advokat koji je pokušao da novinarke diskredituje rekavši da su se „zaigrale“. 

„Zato što su učinile krivično delo, zaigrale se i prekoračile granice istraživačkog novinarstva. Ne znaju tačno šta je istraživačko novinarstvo, već se ponašaju kao Ilija Čvorović“, rekao je Radovanović ispred suda.

Na sledećem suđenju, koje je zakazano za početak jula, biće saslušana druga tužena novinarka KRIK-a Vesna Radojević.

KRIK se trenutno suočava sa 11 postupaka koji se vode na osnovu tužbi za koje domaće i međunarodne novinarske organizacije smatraju da su SLAPP – tužbe čiji je cilj zastrašivanje i ućutkivanje novinara ove redakcije. Više o tome pročitajte ovde.

Comments are closed.