Suđenje bratu bivšeg Vulinovog sekretara zbog trgovine drogom privodi se kraju

Suđenje bratu bivšeg Vulinovog sekretara zbog trgovine drogom privodi se kraju

Viši sud u Beogradu (foto: KRIK)

Suđenje Marku Jablanoviću, bratu bivšeg državnog sekretara Ministarstva za rad Aleksandra Jablanovića, za trgovinu drogom nastavljeno je danas predstavljanjem rezultata DNK analize. Veštakinja je ispričala da se, suprotno ranijim tvrdnjama odbrane, ne može isključiti mogućnost da je Jablanovićev DNK nađen na kesama u koje je bila spakovana droga.

Piše: Jelena Radivojević

Dvosatno suđenje proteklo je danas u diskusiji veštakinje Bojane Panić iz DNK Centra za genetiku i stručnog savetnika odbrane Olivera Stojkovića sa Instituta za sudsku medicinu o izveštaju DNK analize. Izveštaj je sudu dostavljen u martu 2018, ali do sada nije izveden kao dokaz jer su se suđenja odlagala duže od godinu dana.

Ovo veštačenje Panić je radila na predlog odbrane, pošto su imali brojne primedbe na rezultate koje je pokazalo veštačenje kriminalističko-tehničkog centra pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Glavna rasprava danas vodila se oko toga sa kojom preciznošću može da se tvrdi da DNK pronađen na kesama u koje je bila upakovana droga pripada Jablanoviću – jer su dva veštačenja pokazala različite rezultate.

Panić je tvrdila da je to redovna pojava jer je analizirana mala količina DNK, pa može da se dogodi da se dobijeni rezultati razlikuju, ali je naglasila da nije reč o apsolutnim razlikama.

Ona je objasnila da je to jezik statistike i da može da govori samo o verovatnoći, ali da osporava tezu odbrane da to nije Jablanovićev DNK. Dobijeni rezultati, kako je rekla, ne idu u prilog odbrani koja je zbog toga nezadovoljna veštačenjem.

Stojković je, sa druge strane, pokušavao da dokaže da veštačenje nije urađeno kako treba i da su veštaci selektivno birali na koje primedbe na prethodno veštačenje treba da se izjasne.

Prigovorio je i jer nije bio pozvan da prisustvuje veštačenju, nakon čega je sudija Olivera Pajić upitala veštakinju da li je to u njihovom Centru uobičajena praksa. Panić je objasnila da oni nikada ne pozivaju stranke u postupku da prisustvuju veštačenju, a sudija joj je predočila da to jeste sudska praksa.

Stojković je, odgovarajući na pitanje sudije, rekao da ni on ne bi mogao da tvrdi da nema Jablanovićevog DNK na kesama ukoliko bi dobio iste rezultate analize kao i veštaci.

Rasprava se povela i oko toga za kakvu etničku strukturu zajednice i rasu je trebalo da budu primenjeni parametri prilikom veštačenja jer je Panić rekla da su koristili vrednosti koje se koriste za belu rasu.

„Koju belu rasu, mi ovde govorimo o kosovskoj populaciji“, rekao je Stojković.

Veštakinja je objasnila da nije znala da je Jablanović sa Kosova, ali da rezultati ne bi bili znatno drugačiji da je korišćen i drugi parametar.

Tužilac Lazar Lazović kratko je konstatovao da su tvrdnje tužilaštva potvrđene ovim veštačenjem i da on nema primedbi.

Upitan da li ima pitanje za veštakinju optuženi Marko Jablanović je rekao da njemu „sve ovo izgleda kao da može, a ne mora biti“.

„Sad ispade da je odbrana predložila nešto što im ne ide u prilog, a to sigurno nije bio plan“, iznenađeno je zaključila sudija Pajić.

Sudija je konstatovala i da su predstavljeni svi pisani dokazi koji su navedeni u optužnici i za sledeće suđenje najavila završne reči.

Brat državnog sekretara

Osim Jablanovića, u ovom postupku optuženi su i Nihat Preljić, Bajram Aličković i Miroslav Ilić. Tužilaštvo u optužnici tvrdi da je Jablanović u januaru 2017. kupio oko 2,8 kilograma marihuane, sakrio je u poseban bunker u krovu automobila, a zatim angažovao Aličkovića i Preljića da paket prevezu do Beograda gde je trebalo da drogu predaju Iliću.

Preljić i Aličković su po ranijem dogovoru dan kasnije krenuli iz Novog Pazara za Beograd, ali su uhapšeni pre primopredaje, piše u optužnici.

Jablanović je uhapšen u službenom vozilu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a na saslušanju u tužilaštvu je rekao da sa pronađenom drogom nema nikakve veze. Mediji su tada preneli da je prilikom Jablanovićevog hapšenja u službenom automobilu pronađena droga, ali su iz ministarstva to demantovali.

U trenutku hapšenja Jablanovićev brat Aleksandar bio je državni sekretar u Ministarstvu za rad na čijem se čelu tada nalazio Aleksandar Vulin. On je nedugo zatim podneo ostavku navodeći da prihvata punu odgovornost jer je dozvolio da se toga dana njegov brat sa suprugom preveze u službenom vozilu.

Pročitajte optužnicu iz ovog predmeta

Comments are closed.