Sudiji uhapšenoj zbog primanja mita određen pritvor

Sudiji uhapšenoj zbog primanja mita određen pritvor

Foto: Unsplash/Marcus Spiske

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Predsednici Prekršajnog suda u Kraljevu Mariji Bažalac koja je uhapšena pre dva dana zbog sumnje da je primila mito određen je pritvor, saopšteno je danas iz Višeg suda u Beogradu. Osim predsednice suda, tada su uhapšene još četiri osobe osumnjičene da su učestvovale u davanju mita.

Piše: Bojana Jovanović

Sudiji Bažalac određen je pritvor do 30 dana i to zbog postojanja mogućnosti da će, ukoliko bude na slobodi, uticati na svedoke, kao i da će ponoviti delo za koje se sumnjiči. Pritvor joj je određen i jer je za primanje mita, za šta se tereti, zakonom propisana kazna zatvora duža od deset godina, a način na koji je izvršeno i posledice doveli su do uznemirenja javnosti, piše u saopštenju suda.

Osim predsednici suda, pritvor je određen i jednom od četvoro osumnjičenih da su bili uključeni u podmićivanje. Ostalo troje su nakon saslušanja u tužilaštvu pušteni na slobodu.

Ni policija ni tužilaštvo nisu saopštili njihova imena.

Bažalac je, sumnja tužilaštvo, uzimala mito kako bi donosila odluke koje pogoduju dvojici osumnjičenih – ocu i sinu koji su zajedno sa njom uhapšeni zbog sumnje da su joj davali mito. Odluke je donosila protivzakonito – u svojim, ali i u predmetima svojih kolega u ovom sudu, navodi Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Ona se tereti i da je opstruisala prekršajne postupke i donosila oslobađajuće presude ili rešenja o obustavi postupaka koji su pokrenuti protiv pomenutih oca i sina.

Predsednica suda je posredno, sumnja tužilaštvo, od avgusta 2020. do februara 2021. primila 1.100 evra mita.

Comments are closed.