Sudija Trešnjev: Stepanović da objasni svoj doprinos nezavisnosti sudstva

Sudija Trešnjev: Stepanović da objasni svoj doprinos nezavisnosti sudstva

Aleksandar Trešnjev

Sudija Višeg suda u Beogradu Aleksandar Trešnjev odbacio je kao besmislene navode koje je u intervjuu za KRIK o njemu izneo predsednik suda Aleksandar Stepanović – da su mu sve presude ukinute. Trešnjev je istakao da Stepanović nema ovlašćenja da vrednuje rad sudija i pozvao ga da oceni sopstveni rad i objasni svoj doprinos u očuvanju nezavisnosti i ugleda sudstva.

Piše: Bojana Pavlović

„Ako već ima potrebu da nečiji rad vrednuje trebalo bi da oceni kvalitet sopstvenog rada i doprinos koji je dao u radu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, budući da je još pre osam godina, sam sebe rasporedio u ovo odeljenje“, istakao je Trešnjev za KRIK.

Trešenjev navodi da Stepanović donedavno nije govorio o pritiscima na sud, kao što je to učinio u intervjuu za KRIK u kome je kazao da postoje politički pritisci koji se ogledaju u konstantnom komentarisanju sudskih postupaka. 

„U pogledu potrebe da zaštiti nezavisnost sudstva koju je iskazao u intervjuu, postavlja se pitanje kako se takva potreba javila tek nakon osam godina, od kada je počeo da vrši funkciju predsednika suda i tek kada je postao meta napada tabloida“, naveo je Trešnjev.

Trešnjev je pozvao predsednika suda da objasni koji je njegov konkretan doprinos u očuvanju nezavisnosti i ugleda profesije kojoj pripada. On je podsetio na istraživanje Društva sudija Srbije iz 2017. u kom je 44 odsto sudija istaklo da trpi različite oblike pritisaka da donese određenu odluku, a 22 odsto navelo da pritisak dolazi od predsednika sudova. 

„Sudija Stepanović trebalo bi da kaže i nešto o tome. Nemoguće da mu sve ovo nije bilo poznato i ranije“, zaključuje Trešnjev.

Stepanović je, podsetimo, u intervjuu za KRIK istakao da je Trešnjeva izmestio iz odeljenja za organizovani kriminal jer je imao loše rezultate i ukinute su mu sve presude koje je doneo. Pre njega u obično krivično odeljenje Stepanović je premestio i sudiju Vladimira Vučinića koji je potom postao advokat. Vučinić je tvrdio da je Stepanović na njega vršio pritisak, što je Stepanović negirao.

Za Stepanovića je dovođenje u vezu smene ovih sudija sa činjenicom da su obojica postupala u veću koje je sudilo narko-bosu – tendenciozno.

„Ajde ja sad vas da pitam – šta se promenilo u slučaju Šarić, otišao je Aleksandar Trešnjev i je l’ neko pušten iz pritvora? Je l’ neko dobio nekakvu nanogicu? Je l’ neko oslobođen tu? Pa, ništa se nije promenilo! Došla neka druga koleginica, donete su te odluke, a sve vreme se prikazivalo, od strane, između ostalog i vašeg portala, da je to imalo neku pozadinu“, istakao je Stepanović.

Stepanović je u intervjuu kazao i da pred Višim sudom u Beogradu nema slučajeva visoke korupcije i za to okrivio tužilaštvo. 

„Da se ne lažemo, mi nemamo nijedan slučaj visoke korupcije u Višem sudu. Ja nisam u situaciji da vam kažem – mi smo imali člana srpske vlade, mi smo imali direktora javnog preduzeća (kojima se sudi)”, rekao je.

Govorio je i o političkim pritiscima na sud, karijeri i odlukama da unapredi određene sudije, ali i optužbama koje su druge sudije iznele na njegov račun. Novinari KRIK-a sa njim su razgovarali i o njegovim vezama sa ministrima pravde, kao i o odnosu sa bivšim šefom BIA-e Aleksandrom Đorđevićem koji je godinama svoju advokatsku kancelariju vodio iz kuće u vlaništvu Stepanovićeve supruge.

Više pročitajte u intervjuu: Predsednik Višeg suda Stepanović: Nemamo suđenja za visoku korupciju, Dolovac daje izjave kao da živimo u Skandinaviji

Comments are closed.