Sudija Petrović: Želimo da okončamo suđenje Šariću, odlaže se zbog optuženih i advokata

Sudija Petrović: Želimo da okončamo suđenje Šariću, odlaže se zbog optuženih i advokata

Darko Šarić (foto: printskrin)

Iznošenje završnih reči na suđenju Darku Šariću za pranje 22 miliona evra odlaže se već četiri meseca, a sudija Siniša Petrović danas je istakao da su za to odgovorni optuženi i njihovi advokati. Petrović je danas ovako reagovao, međutim, on je tokom ovog suđenja koje traje skoro deceniju gotovo uvek uvažavao zahteve advokata da se odlažu ročišta. 

Piše: Jelena Radivojević

Današnje suđenje narko-grupi Darka Šarića za pranje novca ponovo je otkazano. Devet godina  od kada je počelo, sudija Siniša Petrović nikako da ga završi.

Ovog puta, Šarićev advokat Oliver Dojčinović pisano je obavestio sud da iz zdravstvenih razloga neće moći da prisustvuje.

Kako je Dojčinović advokat provooptuženog Šarića, sudija Petrović jutros je rekao da ne postoje uslovi da se suđenje održi.

Petrović je, zatim, istakao da on i njegove kolege iz sudskog veća, kao ni tužilac nisu krivi što suđenje ovoliko traje – već optuženi i njihovi advokati.

Rekao je da od 139 suđenja, koliko je bilo zakazano od početka postupka, nije održano 21 i da nijednom nisu bila odložena zbog sudija ili tužioca. Svoje izostanke optuženi i advokati uvek su pravdali medicinskom dokumentacijom, kazao je.

„Indikativno je da je sve do septembra od strane optuženih i advokata apelovano na sud da se postupak što pre okonča, međutim, od septembra se svaki pretres otkazuje. Prvo je optuženi Šarić otkazao advokate, da bi zatim usledili izostanci optuženih i advokata“, rekao je Petrović i dodao: „Ja mogu taksativno da nabrojim razloge otkazivanja, ali mislim da ćemo tako izgubiti vreme“.

„Više nego evidentno je da sud želi da okonča predmet. To je tako, to se mora znati“, rekao je Petrović.

Advokat jednog od članova narko-kartela Dragan Plazinić javio se za reč, ali mu sudija nije dozvolio da govori. On je, ipak, počeo da priča.

„Ne možete mi oduzimati reč, a da ni ne znate šta želim da kažem. Deset godina dolazim ovde, Vi ćete sad da nam pričate što su odlagani pretresi…“, rekao je Plazinić. Pošto je govorio bez dozvole, Petrović ga je kaznio sa 150.000 dinara.

Petrović, inače, već gotovo deset godina sudi narko-grupi Darka Šarića u dva postupka – za šverc kokaina i pranje novca. 

Razdvojen postupak za Jestrovića Jedan od optuženih, Nebojša Jestrović, ima zdravstvenih problema zbog kojih ne može redovno da dolazi na suđenje. Na prošlom ročištu veštaci koji su procenjivali njegovo zdravstveno stanje utvrdili su da je sposoban da prati suđenje, ali je njegov advokat Dejan Lazarević želeo da im postavi dodatna pitanja. Zbog toga je sudija Petrović danas razdvojio postupak u odnosu na Jestrovića i zatvorio ga za javnost.

Sudija je danas bio odlučan u tome da su za odlaganja odgovorni advokati i optuženi, međutim, on je od početka suđenja prihvatao gotovo svaki zahtev da se suđenje odloži. Činio je to čak i kada su oni bili nerazumni – jednom je, tako, suđenje Šariću za šverc kokaina odložio da bi njegov advokat mogao da ode na parnicu. 

Podsetimo, Šariću i njegovoj grupi sudi se zbog sumnje da su 22 miliona evra kokainskog novca ubacili u legalne tokove u Srbiji i tako oprali novac. Novac je ubacivan najčešće kupovinom preduzeća u privatizaciji i davanjem pozajmica ili kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora, tvrdi Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Iako je iznošenje završnih reči, odnosno kraj suđenja, bilo zakazano za septembar prošle godine, od tada se svako suđenje odlaže.

Drugi postuak, za šverc kokaina, stigao je do samog kraja. Šarić je u decembru 2018. godine osuđen na 15 godina zatvora, a Apelacioni sud će krajem februara odlučivati o žalbama koje su izjavljene na presudu.
Sve vesti sa suđenja pročitajte ovde.

Comments are closed.