Sudija o snimcima ubistva Dunjića: Ja tu ništa ne vidim

Sudija o snimcima ubistva Dunjića: Ja tu ništa ne vidim

Velibor Dunjić (foto: facebook)

Na današnjem suđenju za ubistvo vođe navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića pregledani su snimci sigurnosnih kamera sa objekta u vlasništvu Vojske Srbije na kojima je zabeleženo ubistvo. Deluje da ovi snimci neće biti od naročitog značaja za postupak pošto je sudija ocenio da se na njima malo šta razaznaje. Dunjić je ubijen u maju 2014. ispred splava „Džimis“ u Beogradu.

Piše: Bojana Pavlović

„Pregledao sam snimke. Vidljivost je izuzetno loša. Vide se konture i neka lica, ali ne može niko da se prepozna“, najavio je sudija Zoran Đorđević. 

Na monitorima u sudnici potom je pušten snimak prve kamere koja je, kako je rekao sudija, udaljena od mesta pucnjave stotinak metara. U kadru se vidi čuvarska kućica i prilaz parkingu ispred splava „Džimis“ gde je Dunjić ubijen, kola koja dolaze i odlaze i prolaznici.

Pregledano je dvadeset minuta snimljenih oko pet ujutru kad se dogodilo ubistvo. Iako se nije bilo sasvim razdanilo u jednom trenutku vidi se automobil koji se udaljava velikom brzinom i ljudi koji trče.

Potom je pušteno svega oko trideset sekundi snimka druge kamere uz obrazloženje da je slika izuzetno loša. 

„Tumačim ove snimke na osnovu iskaza svedoka. Ja tu ništa ne vidim“, rekao je sudija i pitao da li su svi saglasni sa njegovom ocenom. 

„Konstatujem da je vidljivost događaja u video zapisima vrlo loša tako da nije pogodna za detaljniju identifikaciju lica niti događaja“, zaključio je Đorđević.  

Iako je snimak zaista bio loš, nejasno je zbog čega ga je tužilac Saša Drecun koji je vodio istragu Dunjićevog ubistva predložio kao dokaz. Osim toga, on je u optužnici do detalja opisao šta se na njima vidi. 

„Kamera je oko 05.02 časova zabeležila trenutak dolaska vozila ‘BMW 5’ karavan tamnosive boje u kome se na mestu vozača nalazio preminuli Velibor Dunjić ispred splava restorana „Džimis“ i trenutak izlaska okrivljenog Vladimira Đurovića ispred splava i izvršenje krivičnog dela“, piše u optužnici.  

Vidi se, naveo je tužilac Drecun, kako je Đurović dodao pištolj pomagaču koji ga je odneo do ograde vojnog objekta i bacio u vodu. On je u optužnici naznačio da je druga kamera snimila kako je Đurović pobegao sa lica mesta sa još dvoje okrivljenih. Drecun je u međuvremenu prešao u odeljenje za organizovani kriminal, a ovaj slučaj je preuzela druga tužiteljka. 

Za sledeće suđenje koje je zakazano za april sudija je zatražio da se pozovu preostali svedoci. 

Upravo je zbog svedoka ovaj postupak godinama odlagan – pošto odbrana insistira da pojedini svedoci budu ispitani na sudu. 

Danas su pre pregledanja snimaka svedočila i braća Uroš i Igor Bačinić koji su na splavu „Džimis“ u noći ubistva radili za šankom. Oni su ispričali da ostaju pri iskazu koji su dali u istrazi – da se ne sećaju da je Đurović bio pijan, već da je dolazio do šanka da uzme vodu. 

Dunjić je bio vođa navijača Crvene zvezde poznat po brojnim nasilnim incidentima. Ubijen u maju 2014. kada je kolima prilazio splavu „Džimis“. Sa njim je u kolima bila njegova prijateljica i bivša devojka Nina Šobota koja je takođe pogođena. 

Upravo njeno svedočenje moglo bi da bude ključno u ovom slučaju pošto je na suđenju promenila iskaz. Ona je u sudnici ispričala da je Dunjić imao pištolj i da ga je uperio u pravcu splava pre nego što je prišao pucač iako o tome ništa nije rekla kada je ispitivana u istrazi. Šobota je ponovo pozvana na sud da svedoči, ali se pozivima nije odazvala.

Da je pucao u Dunjića optužen je šef obezbeđenja splava Vladimir Đurović koji nikada nije uhapšen. Bilo je optuženo još osam osoba – da mu je pomoglo da pobegne i reši se dokaza. Mnogi su priznali krivicu te su na optuženičkoj klupi ostala trojica okrivljenih.

Dunjić je imao problema sa zakonom i sudilo mu se zbog nasilničkog ponašanja, teških i lakih telesnih povreda, izazivanja opšte opasnosti, remećenja javnog reda i mira, kao i napada na službeno lice.

Više o Dunjiću pročitajte ovde

Comments are closed.