Suđenje za ubistvo Dunjića odlaže se godinu i po dana

Suđenje za ubistvo Dunjića odlaže se godinu i po dana

Velibor Dunjić

Od kada je u martu prošle godine pred Višim sudom u Beogradu počelo suđenje za ubistvo vođe navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića zakazano je svega šest suđenja i sva su otkazana. Razlog današnjeg odlaganja je bolest sudije.

Piše: Bojana Pavlović

Sudija Zoran Đorđević danas se nije pojavio u sudnici zbog bolesti, a problem sa zdravljem sudija je imao i u septembru.

Na suđenje nije došao ni optuženi Bojan Starovlah kome je ovo četvrti izostanak, a sudija bi trebalo da naredi njegovo privođenje ukoliko se ponovo ne pojavi.

Niko od optuženih nije se izjašnjavao o optužnici ili davao odbranu iako suđenje traje već godinu i po dana.

Posle pripremnog ročišta koje je održano u martu prošle godine, sva suđenja su odložena.

Optužnica

Dunjić je ubijen u maju 2014. ispred splava „Džimis“ u Beogradu. Za njegovo ubistvo optuženi su šef obezbeđenja splava Vladimir Đurović i još osmoro kojima se na teret stavlja da su mu pomogli da pobegne i ukloni tragove zločina.

Đurović je izašao sa splava, prišao kolima, pokucao na prozor i, kada je Dunjić spustio staklo, ispalio u njega sedam hitaca. Pištolj je potom dao drugom optuženom koji ga je bacio u reku, piše u dokumentima iz istrage.

Goran Knežević, Miloš Milosavljević i Bojan Starovlah optuženi su da su Đuroviću pomogli da pobegne nakon ubistva, kao i Vuk Musić koji je takođe u bekstvu.

Aleksandar Đuranović, koji se otarasio pištolja, i Marko Gvozdenović, koji je uništio hard disk sa snimcima sigurnosnih kamera, priznali su dela i nagodili se sa tužilaštvom. Priznanje su potpisali i Jelena Krušedolac i Zoran Vukić koji je te noći radio kao obezbeđenje – zbog neprijavljivanja krivičnog dela. Zoran Vukić je brat Vanje Vukića, savetnika prvog potpredsednika Vlade Ivice Dačića.

Bogat dosije

U trenutku kada je ubijen, iza Dunjića je bila bogata kriminalna prošlost. Protiv njega vođeni su postupci za nasilničko ponašanje, nanošenje teških i lakih telesnih povreda, izazivanje opšte opasnosti, remećenje javnog reda i mira, napad na službeno lice.

U decembru 2006. godine navijači Crvene zvezde, među kojima je bio i Dunjić, započeli su tuču u prestoničkom klubu „Underground“. Kada su policajci pokušali da ga legitimišu, Dunjić je rekao: „Kome tražiš ličnu kartu, Indijancu? Ima da te ubijem, ja sam bog i batina.“ Nakon što je priveden, Dunjić je nasrnuo na policajce, a zatim glavom udario u staklo na vratima sale.

Zbog povreda je prevezen u Urgentni centar gde se pojavio njegov prijatelj navijač Uroš Avramović i napao dvojicu policajaca.

Dunjić je zajedno sa Avramovićem optužen da je 2008. godine na splavu „Kalipso“ pokušao da ubije Andriju Čogurića. Oni su najpre tukli Čogurića, a potom mu pucali u ruke. Osuđeni su na po sedam godina zatvora, ali je Apelacioni sud kaznu smanjio na po četiri godine.

Avramović je uhapšen u julu nakon što je godinama bio u bekstvu.

Po izlasku iz zatvora 2013. godine, Dunjić je sa grupom navijača u Segedinu napao predsednika Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića. Navijači su tvrdili da nisu napali Jovanovića, već da je on ignorisao njihove „molbe“ da ne ulazi u restoran u kom nije dobrodošao. Jovanovićevom prijatelju slomili su lobanju, nos i vilicu.

Zbog ovog napada Dunjić je osuđen na dve godine zatvora, ali kaznu nikada nije odslužio – ubijen je šest meseci po izricanju presude.

1 Comment

  1. Markooo kaže:

    Reformu pravosudja nisu ovi uradili…ali i dalje sve vlasti iskoriscavaju greske koje je onda donela