Suđenje za šverc 800 kilograma kokaina: SMS prepiske i sadržaji rokovnika optuženih

Suđenje za šverc 800 kilograma kokaina: SMS prepiske i sadržaji rokovnika optuženih

Dragan Đanković (levo) i Vladislav Funštajn (desno) (foto: Fejsbuk)

Na suđenju četvorici muškaraca za šverc 800 kilograma kokaina koji je prošle godine zaplenjen u Atlanskom okeanu kod Azorskih ostrva juče su prikazani dokazi tužilaštva –  poruke iz telefona i rokovnici koji su pronađeni u stanovima optuženih.

Piše: Milica Vojinović

Na ekranima u sudnici najpre su prikazane poruke iz mobilnog telefona koji je optuženi Dragan Đanković koristio kada je prošle godine boravio u Meksiku. On je optužen da je bio član kriminalne grupe koja je švercovala kokain i da je vođi i drugim članovima slao novac kojim je finansirano krijumčarenje droge. Osim Đankoviću, za isto krivično delo sudi se i njegovom ocu Mirku, kao i Borislavu Istijanoviću. Kao vođa grupe označen je Vladislav Funštajn koji je prošle godine uhapšen na brodu sa 800 kilograma kokaina u Atlanskom okeanu i od tada je u pritvoru u Španiji.    

Među prikazanim porukama uglavnom su bile reklame i vesti na španskom i nekoliko onih koje je Đanković razmenio sa Funštajnom.

Sadržaj poruka, međutim, nije mogao da se dovede u vezu sa drogom, primetio je sudija Velimir Lazović i upitao tužiteljku Mirjanu Ilić na šta se odnose ovi dokazi.

„Šta se dokazuje, tužioče, ovim? Da su imali komunikaciju u Meksiku? Kakve to veze ima sa optužbama?“, pitao je Lazović.

„Ne treba da se izjašnjavam o svakom dokazu, bilo je objašnjenja na pripremnom ročištu i biće detaljno obrazloženo u završnoj reči“, istakla je tužiteljka i dodala da poruke pokazuju da su ova dvojica optuženih komunicirala u Meksiku.

Zatim je prikazano dopisivanje Đankovića sa osobom koja je u njegovom telefonu bila upisana kao “Platonov drug Aleks”. Rus Andrej Platonov označen je u optužnici kao pripadnik grupe koja je švercovala kokain, ali nije optužen u Srbiji.

Sa njegovim drugom, kako ga je upisao u imenik, Đanković se dopisivao o novcu koji treba da pošalje. U porukama se ne vidi čemu je novac bio namenjen, a Đanković je sudiji objasnio da je trebalo da kupi brod koji su oni prodavali na Kubi.

„Ja ga ne poznajem zato sam ga tako upisao. Verovatno je on neko koga je Platonov našao tamo na Kubi da priča sa mnom na engleskom pošto ja ne pričam ruskI“, kazao je Đanković.

U porukama koje su razmenili krajem avgusta prošle godine, par dana pre nego što je na brodu kojim je upravljao Funštajn pronađen kokain u Atlantskom okeanu, dopisuju se upravo o Funštajnu.

„Vlada stigao u Gibraltar? Brinem se“, pita Platonov drug Đankovića misleći na Vladislava Funštajna.

„Ne znam i ja brinem. Plan je oko 1. septembra. Zvaće me kada dobije signal“, odgovara Đanković.

Tužiteljka Ilić pitala je Đankovića zašto je napisao da se brine i zašto je pomenuo baš 1. septembar.

„Trebalo je da idem da radim kod njega, Vlada mi je obećao posao na brodu, da čuvam, da perem brod. Govorio je da će 1. septembra doći u Španiju“, kazao je Đanković.

Novac, mapa sveta i adrese u zemljama Južne Amerike  

Osim njegovog telefona danas je pregledan i rokovnik njegovog oca Mirka Đankovića. U rokovniku su uglavnom zabeleženi troškovi na domaćinstvo, ali je na jednoj od stranica pored iznosa od 10.000 evra upisano „Gari (neki čovek)“. Kako je Mirko Đanković juče objasnio novac mu je doneo čovek po nadimku Gari.

„To ‘neki čovek se ispostavilo da su Vladine pare“, kazao je Mirko Đanković misleći na Funštajna.

Novac je, kaže, slao sinu, Funštajnu i drugima kada su mu tražili i sve to je uredno upisivao u rokovnik.

„Ništa nema da se nešto krije, sve je legalno bilo preko Western Union-a.“

Zatim je na ekranima prikazan rokovnik Vladislava Funštajna koji je policija pronašla u njegovom stanu. U njemu su se videle upisane adrese u zemljama Južne Amerike, a u svesci koja je takođe pronađena u stanu bile su izlepljene mape sveta.

Na jednoj je crvenim flomasterom bila iscrtana putanja od Venecuele pa do Crne Gore i nazad, a obeležene destinacije odgovarale su onima koje su bile upisane u rokovniku.

Sudija Lazović upoređivao je podatke iz rokovnika i sveske i pokušao da ih rastumači.

„Taman kako je napisao, Trinidad i Tobago, Grenadini, Kuba, ali šta će u Crnoj Gori?“, zapitao se sudija. „Očigledno je ucrtao na karti svoj odlazak i dolazak. On je kod Azora uhvaćen je l’?“

Pošto su svi dokazi tužilaštva pregledani sudija je saopštio da je sa tim završeno i nastavak suđenja zakazao za sredinu oktobra.

Podsetimo, ova kriminalna grupa je razbijena kada je krajem avgusta prošle godine na brodu „Seascape“ kojim je upravljao Funštajn kao iskusni moreplovac pronađeno 800 kilograma kokaina, kako se navodi u optužnici.

Funštajn je uhapšen prilikom zaplene kokaina droge nedaleko od Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu i trenutno se nalazi u zatvoru u Španiji.

Nakon ovoga u Srbiji su uhapšeni Dragan Đanković, Mirko Đanković i Borislav Istijanović. Njih tužilaštvo tereti da su Funštajnu i drugim članovima grupe uplaćivali novac koje korišćen za šverc kokaina, ali tužiteljka u optužnici nije precizirala za šta je tačno novac potrošen.

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju

Comments are closed.