Suđenje Šariću: „Sve bih isto uradio i potpisao“

Suđenje Šariću: „Sve bih isto uradio i potpisao“

Darko Šarić u sudnici (foto: KRIK)

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

U nastavku suđenja Darku Šariću i njegovoj grupi za pranje više od 22 miliona evra danas su komentarisani prisluškivani telefonski razgovori članova grupe iz Vranja. Tužilac je istakao da razgovori potvrđuju navode optužnice, dok su advokati naveli da se u njima nije čuo nijedan dokaz o navodno izvršenom krivičnom delu.

Piše: Jelena Radivojević

Osvrćući se na razgovore u vezi sa privatizacijom firme „Bratstvo“ iz Preševa tužilac Saša Ivanić rekao je da tužilaštvo ostaje pri stavu da oni direktno potvrđuju navode optužnice, kao i da su pribavljeni zakonito. Advokati su bili drugačijeg mišljenja, a poseban akcenat stavili su na tvrdnju da su dokazi nezakonito pribavljeni.

Šarićev advokat Dejan Lazarević rekao je da se iz preslušanih telefonskih razgovora čuje jedino da optuženog Nebojšu Jestrovića ljudi kontaktiraju kako bi dobili savet stručnjaka. Lazarević smatra da to dokazuje da je sve rađeno u skladu sa zakonom.

Optuženi Nemanja Krstajić rekao je da i dalje nije dobio nijednu potvrdu da je izvršio krivično delo i da godinama sedi na optuženičkoj klupi, a da se njegovo ime i ne spominje na suđenju.

Krstajić je, piše u optužnici, potpisao punomoćje na osnovu kog je postao zastupnik konzorcijuma koji je kasnije privatizovao „Bratstvo“ iz Preševa. Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da je kupovinu ovog preduzeća osmislio Nebojša Jestrović po Šarićevom nalogu – kupovinom firme grupa je ubacila prljavi novac u legalne tokove.

„Sve bih isto uradio, opet da me zamoli Nebojša, ja bih potpisao punomoćje jer nisam učinio nikakvo krivično delo“, rekao je Krstajić.

Optuženi Goran Vučković, za koga tužilaštvo tvrdi da je samo formalni vlasnik benzinskih pumpi „Europetrol“, a da je pravi vlasnik optuženi Boban Stojiljković, rekao je da nijedan dokaz ne govori u prilog optužnici.

„Iz svih presretnutih razgovora tužilaštvo nije dalo dokaze o torbama para koje putuju od nekuda već su svi svedoci rekli da se radilo o našim ličnim parama koje smo pozajmili“, rekao je Vučković govoreći o depozitima koji su položeni kako bi se dobila bankarska garancija za privatizaciju „Bratstva“ iz Preševa.

Tužilaštvo u optužnici navodi da je Vučković u ekspozituru „Komercijalne banke“ u Vranju doneo lične karte radnika pumpi, torbu punu novca i papir sa uputstvom na kolike sume treba da se novac podeli i kako da se uplati na račune. Na račune su uplaćeni iznosi manji od 15.000 evra čime se izbeglo prijavljivanje transakcija Upravi za sprečavanje pranja novca, navodi se u optužnici.

Podsetimo, Darku Šariću i članovima njegove grupe sudi se jer su, kako se navodi u optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal, 22 miliona evra zarađenih švercom kokaina ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji. Najčešće je to bilo kupovinom preduzeća u privatizaciji, davanjem pozajmica ili kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora, tvrdi tužilaštvo.

Pročitajte vesti sa prethodnih suđenja

Comments are closed.