Suđenje Šariću: Nastavljeno ispitivanje Jerkovića

Suđenje Šariću: Nastavljeno ispitivanje Jerkovića

Mile Jerković, ključni svedok tužilaštva u postupku protiv Darka Šarića za pranje novca, tri dana odgovara na pitanja optuženog Radovana Štrpca.

Piše: Bojana Pavlović

Štrbac je, kao i juče, ispitivanje posvetio pokušaju da diksredituje svedoka, pa su tako njegova pitanja bila usmerena na Jerkovićevo obrazovanje, na firme koje je kupio u privatizaciji kao i na sudske postupke koji su se protiv njega nekada vodili ili se trenutno vode.

Doniraj KRIK_300x140Jerković koji je osuđuvan zbog šverca cigareta devedesetih godina, u privatizaciji je kupio dvadesetak vojvođanskih preduzeća. Kako je ispričao, neke od ovih firmi prodao je Šariću, a posrednik u tom poslu bio je Štrbac. Ove kompanije, navodi tužilaštvo, Šarićeva grupa koristila je da novac stečen prodajom droge ubaci u legalne tokove.

Štrbac je danas Jerkovića propitivao i o njegovim poslovima i firmama koje se ne spominju u optužnici. Na to je reagovao zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić navodeći da Štrbac zloupotrebljava svoja prava u postupku i iscrpljuje svedoka.

Sudija Siniša Petrović u više navrata opominjao je optuženog, a potom rešio da ne dozvoli pitanja koja nisu u vezi sa događajima iz optužnice što je izazvalo negodovanje Štrpca.

„Stavljam primedbu na vođenje postupka s obzirom da se vodi tendenciozno da se zaštiti imovina Mileta Jerkovića, da se on zaštiti od krivične odgovornosti i izdražavanja kazne i da se zaštiti njegova pljačkaška privatizacija“, rekao je Štrbac i dodao da će nastaviti da postavlja pitanja. Štrbac je rekao i da će zatražiti izuzeće sudije jer mu nije dozvoljeno da utvrdi da svedok govori neistine.

Sud je odlučio da ograniči vreme optuženom Štrpcu za ispitivanje svedoka, pa će mu biti omogućeno da postavlja pitanja još sutra.

 

Comments are closed.