Suđenje Šariću: „Ako ti se ne javim, da znaš da su me digli“

Suđenje Šariću: „Ako ti se ne javim, da znaš da su me digli“

Neposredno pre i nakon što je urugvajska policija zaplenila više od dve tone kokaina sa jahte „Maui“ u oktobru 2009, srpska policija snimala je razgovore članova narko-grupe Darka Šarića. Snimci tih razgovora preslušani su danas na suđenju ovoj grupi.

Piše: Bojana Pavlović

Droga pripremljena za transport – upakovana u nepromočive balone i torbe, trebalo je da se prebaci na prekookeanski brod „Pirgos“ koji je u vodama Urugvaja čekao da primi tovar, piše u optužnici.

Umesto da za prenos droge kupi neupadljiv brod, jedan od članova grupe nabavio je luksuznu jahtu „Maui“. „Pirgos“ je nekoliko dana čekao usidren, međutim, belom jahtom bilo je nemoguće nezapaženo mu prići i pretovariti dve tone kokaina.

Razgovori između Željka Vujanovića, Šarićevog rođaka, i drugih članova grupe potvrđuju, tvrdi tužilaštvo, kako je propao pretovar kokaina.

„Došao je velikim autom do kraja. Svi živi su se probudili. Ko da ne vidi onako dobar auto. Dogovor je bio sa malim, a ne sa velikim. Znači, katastrofa“, kaže Marko Pandrc, jedan od optuženih, Vujanoviću i dodaje da „oni mogu da čekaju još jedan dan“.

U sledećem razgovoru, druga dva člana grupe kažu „rekli su mu da uzme ‘citroen’ a on otišao nekim velikim džipom, pa ne može da čeka“.

Dva dana kasnije urugvajska policija zaplenila je dve tone kokaina sa jahte „Maui“, a istovremeno u Srbiji izvedena je akcija „Balkanski ratnik“ u kojoj su pohapšeni Željko Vujanović i drugi Šarićevi saradnici.

Jedan od članova grupe, Radan Adamović koji je kasnije postao svedok saradnik, poziva tog dana žensku osobu, najverovatnije suprugu, i javlja joj „uhapsili su Željka, blokirana je cela ulica. Ako ti se ne javim, da znaš da su me digli“.

U sledećem razgovoru Adamović razgovara sa nepoznatim muškarcem koji mu kaže da su „prijatelji uhapšeni“. On potom citira televizijski naslov i kaže „pripadnici veće kriminalne grupe, najjače u Evropi“, na šta mu Adamović kaže da „ne gleda tako crno, njih zanima vrh i prekid ture“.

Vujanovićev advokat rekao je da će predložiti da se ovi snimci odbace kao dokazi i predložio da se pojedini razgovori prevedu uz primedbu da su na crnogorskom, a ne na srpskom jeziku.

Darko Šarić javio se za reč i istakao da su tužiočevi zaključci proizvoljni.

„On spaja neke događaje, a to ničim ne dokazuje, stoji možda neka indicija, ali iz ovih razgovora se ne može zaključiti da je neko nešto organizovao ili finansirao.“

Predstavljeni razgovori već su preslušavani na prethodnom suđenju tokom 2014. godine.

Podsetimo, ovo je ponovljeni postupak – Viši sud je u julu 2015. godine doneo presudu, ali je odlukom Apelacionog suda ona ukinuta i suđenje je počelo ispočetka. Iako je bilo najavljeno da će ponovljeni postupak trajati kraće, na suđenju se ponovo predstvaljaju gotovo svi dokazi.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za šverc kokaina.

1 Comment

  1. Petar kaže:

    Pa oni sadda rade vise nego ikada, svi su pusteni i setaju se po belom svetu i Beogradu.
    Platili su reket drzavi i cao..
    Samo sto narod ne zna..