Suđenje ponovo odloženo, Popović traži izuzeće zamenika predsednika suda

Suđenje ponovo odloženo, Popović traži izuzeće zamenika predsednika suda

Nenad Popović (foto: KRIK)

Nenad Popović (foto KRIK)

Ministar Nenad Popović ni danas nije došao na suđenje koje se po njegovoj tužbi vodi protiv KRIK-a, a izostanak je opravdao službenim putovanjem u Belorusiju. Njegovi advokati tražili su izuzeće zamenika predsednika suda koji je ranije odlučio da se u ovom postupku neće promeniti sudija.

Piše: Bojana Jovanović

Popovićevi advokati rekli su danas da su podneli zahtev za izuzeće zamenika predsednika Višeg suda u Beogradu koji je ranije odbio njihov predlog da se u ovom postupku zameni sudija Slađana Pantović. Odsustvo ministra Popovića opravdali su službenim putovanjem u Belorusiju.

Advokatica KRIK-a istakla je da se Popović pet puta nije pojavio da u ovom postupku da iskaz, što predstavlja zloupotrebu procesnih ovlašćenja.

Suđenje je odloženo, a naredno će biti zakazano pošto se donese odluka o zahtevu Popovićevih advokata.

Podsetimo, advokati su tražili izuzeće sudije Pantović nakon što je odbila Popovićev predlog da se zamrzne postupak koji se vodi protiv KRIK-a, navodeći da za to ne postoji zakonski osnov. U sudnici je tada Popovićeve advokate upozorila na posledice ministrovih nedolazaka – ukoliko se opet ne pojavi da svedoči o duševnom bolu koji mu je nanet KRIK-ovim tekstom, neće biti ni saslušan – usled čega se tužba obično odbija.

U zahtevu za izuzeće sudije Popovićevi advokati su neistinito naveli da je ona novinarima KRIK-a davala izjave o postupku, te da je zbog toga pristrasna. KRIK je redovno izveštavao sa ovog suđenja, ali sudija nikada nije dala izjavu za naš portal.

Ministar Popović se nijednom nije pojavio u ovom, ali ni u ostalim postupcima koji se po njegovim tužbama vode protiv KRIK-a. Odsustva je uglavnom pravdao službenim putovanjima u Rusiju.

Popović je, podsetimo, tužio KRIK četiri puta zbog tekstova objavljenih u okviru međunarodnog novinarskog istraživanja „Rajski papiri“. Novinari su otkrili da Popović poseduje ofšor firme, da mu je bogatstvo procenjeno na 100 miliona dolara, kao i da u Švajcarskoj ima prijavljeno boravište i plaća porez.

Ministar je svakom tužbom tražio naknadu od milion dinara za povredu ugleda i duševni bol, ali nijednom nije došao na suđenje kako bi dao iskaz.

Novinari nastavili da istražuju Popovićeve poslove

Uprkos tužbama, novinari KRIK-a nastavili su da istražuju Popovićeve poslove. Otkrili smo da je, dok je bio narodni poslanik, privatizovao i uništio fabriku „Minel Transformatori“ zbog čega su radnici podneli krivične prijave protiv njega.

Tužilaštvo, međutim, već sedam godina u ovom slučaju nije otvorilo istragu – iako je Agencija za borbu protiv korupcije insistirala da se slučaj što pre reši.

Popović je u međuvremenu napredovao – funkciju narodnog poslanika zamenio je ministarskim mestom u Vladi Ane Brnabić.

Brnabić nije odgovorila na pitanja novinarke KRIK-a kako je Popović dobio ministarsku funkciju s obzirom da je „Minel“ doveo do propasti i ostavio stotine ljudi bez posla.

Pročitajte priču o bogatstvu ministra Popovića.

Pročitajte priču o tome kako je Popović privatizovao i uništio „Minel Transformatore“.

Redakcija KRIK-a poziva čitaoce da individualnim donacijama pomognu dalje istraživanje kriminala i korupcije, kao i borbu novinara sa pritiscima. Svaka donacija je važna!

Comments are closed.