Suđenje Miškoviću: Bivši direktor Poreske uprave tvrdi da nije bilo poreza

Suđenje Miškoviću: Bivši direktor Poreske uprave tvrdi da nije bilo poreza

MIroslav Mišković (foto: krik)

Miroslav Mišković (foto. krik.rs)

Bivši direktor Poreske uprave Srbije Ivan Simič svedočio je danas na suđenju biznismenu Miroslavu Miškoviću i njegovom sinu Marku optuženim za utaju poreza. Simič, koga su za svedoka predložili Miškovićevi advokati, naveo je da po zakonu koji je tada važio nije postajala obaveza da se plati porez.

Piše: Bojana Pavlović

Simič je rekao da zakon koji je važio 2008. godine, kada je prema navodima tužilaštva Mišković utajio porez, nije predviđao porez za prenos akcija bez naknade.

„U ovom slučaju nije bilo prodaje, prihoda ni isplate. Po tadašnjem zakonu uslov da bude poreske obaveze je da je bilo prihoda koje je društvo dobilo prodajom ili prenosom“, rekao je Simič

Ispričao da ga je 2013. godina, dok je bio na čelu Poreske uprave, u kancelariju pozvala njegova pomoćnica Nataša Kovačević i zatražila mišljenje o ovom konkretnom slučaju.

„Ja sam pogledao predmet i rekao da po mom mišljenju poreske utaje nema, ali da su poreski inspektori samostalni u svom radu“, kazao je Simič.

On je 2015. godine, tokom trajanja postupka, za odbranu izradio stručnu analizu o ovom slučaju u kojoj je istakao da poreza nije bilo. Ponovio je da je i danas u potpunosti pri tom stavu.

Da ne bi bio u sukobu interesa, Simič je ovu analizu obavio dve godine nakon što je prestao da bude direktor Poreske uprave.

Tužilaštvo tvrdi da je porez utajen tako što je „Mera Investment Fund“ sa Holandskih Antila, koju u postupku kolokvijalno zovu „strana Mera“, akcije Preduzeća za puteve Niš unela u srpsku firmu „Mera Invest“ odnosno „domaću Meru“.

Krajnji vlasnik „strane Mere“ u čijem je vlasništvu „domaća Mera“, prema tvrdnjama tužilaštva, bio je Marko Mišković, što odbrana spori. Akcije vredne gotovo dve milijarde dinara „domaća Mera“ je zatim prodala firmi „Nibens korporaciji“ i platila manje poreza nego što bi trebalo, piše u optužnici.

Biznismen Miroslav Mišković uhapšen je u decembru 2012. godine. Njegovo hapšenje predstavljeno je u javnosti kao rešenost nove vlade Aleksandra Vučića da se obračuna sa korupcijom. Mišković je pušten iz pritvora posle više meseci uz jemstvo od 12 miliona evra.

U junu 2016. godine glavne optužbe protiv Miškovića da je izvlačio novac iz putarskih preduzeća pale su na sudu.

Osuđen je na pet godina zatvora zbog pomaganja sinu Marku da utaji 320 miliona dinara poreza.

Apelacioni sud potvrdio je oslobađajući deo presude, a osuđujući deo ukinuo i naložio ponovno suđenje.

Pročitajte prethodne vesti o ovom slučaju

Comments are closed.