Suđenje Lazareviću: Ispitivanje veštaka o zdravlju svedoka

Suđenje Lazareviću: Ispitivanje veštaka o zdravlju svedoka

Branko Lazarević (foto: krik.rs)

Na jučerašnjem suđenju Branku Lazareviću, bivšem šefu kabineta Ivice Dačića, optuženom da je kriminalcima odavao službene tajne iz istrage, veštak je svedočio o zdravstvenom stanju Mileta Jerkovića, jednog od ključnih svedoka tužilaštva.

Piše: Bojana Pavlović

Kardiolog Vladan Marković, koji je analizirao medicinsku dokumentaciju o Jerkovićevom zdravstvenom stanju, rekao je na prošlom suđenju da kod Jerkovića postoji rizik od moždanog ili srčanog udara.

U međuvremenu je sudu dostavljen još jedan izveštaj o lekarskoj kontroli od 6. juna u kome je navedeno isto što i u prethodnom – da nije preporučljivo da Jerković putuje, niti da se izlaže stresu ili bilo kakvom fizičkom naporu. Jerković je inače na lečenju u Americi zbog čega je suđenje tri puta odlagano.

Marković je rekao i da ne može da se predvidi koliko će takvo stanje potrajati.

Odbrana je dovela u pitanje verodostojnost i tog izveštaja. Lazarevićev advokat Veran Zečar istakao je da u nalazima piše da lekar nije tražio dodatne analize u vezi sa Jerkovićevim stanjem pokušavajući da dokaže da je svedok dovoljno zdrav za putovanje.

Veštak je odgovorio da, na osnovu prethodne istorije bolesti, tegobe na koje se Jerković žali ipak ukazuju na pogoršanje stanja.

Advokat Dragan Plazinić, koji u postupku brani Radovana Štrpca, rekao je da je Jerković šest puta u protekle dve godine putovao za Srbiju i nazad.

„On putuje, ne putuje samo kad neće“, istakao je Plazinić i dodao da postupak ne bi smeo da se okonča bez Jerkovića i da je njegova opravdanja za nedolazak sumnjiva.

Optužbe

Podsetimo, Lazareviću se sudi zbog optužbi da je bliskim saradnicima narko-bosa Darka Šarića odavao poverljive informacije iz istrage protiv ove grupe. Osim njega, optuženi su i Šarićevi saradnici Rodoljub Radulović i Radovan Štrbac, kao i Boris Gara, bivši zamenik načelnika Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije.

Jerković je značajan svedok tužilaštva jer je svedočio da mu je Šarićev advokat Radovan Štrbac, optužen u ovom postupku, pričao da poverljive informacije o istrazi protiv grupe dobija upravo od Lazarevića.

„Jednog dana Štrbac je uplašen došao i rekao mi: ’Pazi Mile, sve nas slušaju, i mene i tebe i Darka.’ Ja sam ga pitao od koga je dobio tu informaciju. Rekao je da mu je to preneo gospodin Lazarević. On je lično rekao da nas prate, ali da je sve to pod kontrolom, da on to drži i ako bude trebalo da nas hapse – mene, Šarića i Štrpca – da će on da obavesti Štrpca“, ispričao je Jerković na suđenju Šarićevoj grupi. Jerković je rekao i da je grupa nakon toga promenila način komunikacije.

Razgovori sa Radulovićem

Prema optužnici, Lazarević je Raduloviću otkrio da se telefonski razgovori članova kriminalne grupe prisluškuju i snimaju.

Tužilaštvo ovo dokazuje snimcima prisluškivanih razgovora i tvrdi da se u njima čuje da je Lazarević Šarićevim saradnicima saopštavao šta preduzima policija. Sa Radulovićem je razgovarao i tadašnji ministar policije Ivica Dačić, u vreme kada se protiv Radulovića vodila međunarodna istraga za šverc kokaina.

U optužnici tužilaštvo ne citira razgovore, a s obzirom da su snimci isključeni iz dokaza, javnost neće moći da sazna sadržinu ovih razgovora.

KRIK je u septembru 2015. objavio i video snimke na kojima su zabeleženi Radulovićevi susreti sa Dačićem i Lazarevićem, ali i sa Dačićevim savetnikom Ivicom Tončevim i Lazarevićevim zamenikom Vanjom Vukićem. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Dačićeva uloga ostala je nepoznata. Tužilaštvo ga nije ni saslušalo u vezi sa njegovim kontaktima sa Radulovićem.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Pogledajte snimke Dačića i Radulovića

1 Comment

  1. Rastko Ilić kaže:

    Ako je Jerković stvarno toliko bolestan pa ne može da se pojavi u sudnici, po pratećoj logici sve njegove tvrdnje (koje uistinu zvuče kao citati iz crtanih filmova za decu uzrasta do 9 godina…) ne mogu se uzeti kao relevantne jer su plod imaginacije bolesnog čoveka. Ovde se pored svih neozbiljnosti i tragikomičnih situacija postavlja samo jedno ozbiljno pitanje: Do kada će da traje ova lakrdija? Svako suđenje ima razumni rok a ovde su svi rokovi probijeni, u toj meri da se negira zdrav razum i odbacuje svako logičko razmišljanje.