Suđenje Lazareviću: Veštačeno zdravstveno stanje svedoka

Suđenje Lazareviću: Veštačeno zdravstveno stanje svedoka

Branko Lazarević (levo) sa advokatom (Foto: KRIK)

Svedok Mile Jerković ponovo se zbog zdravstvenih problema nije pojavio da svedoči na suđenju Branku Lazareviću, bivšem šefu kabineta Ivice Dačića optuženom da je odavao službene tajne. Sud je zbog toga danas saslušao sudskog veštaka koji je potvrdio da Jerković nije u stanju da prisustvuje suđenju.

Piše: Bojana Pavlović

Jerković je prvi put trebalo da svedoči u ovom postupku u decembru prošle godine. Suđenje je tada otkazano zbog njegovog nedolaska, kao i naredna dva puta. Žandarmerija koja ga obezbeđuje obavestila je sud da Jerković nije u Srbiji već na lečenju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Veštak Vladan Marković, kardiolog, analizirao je medicinsku dokumentaciju o Jerkovićevom zdravstvenom stanju. On je rekao da kod Jerkovića postoji rizik od moždanog ili srčanog udara i da nije preporučljivo da putuje.

Tužilac Saša Ivanić je zbog toga zatražio da se na sudu pročita Jerkovićev iskaz čemu se usprotivila odbrana.

Lazarevićev advokat Veran Zečar rekao je da je za odbranu važno da se sasluša Jerković. Predložio je da se dopunsko veštačenje obavi nakon što Jerković u junu uradi kontrolni pregled.

On je potom veštaku postavio niz pitanja pokušavajući da ospori njegov nalaz.

Zečar je naveo da je ustanova u kojoj se Jerković lečio ordinacija u kojoj rade dvojica lekara i da se ne može utvrdti ko je potpisao nalaz pošto je potpis nečitak sa čim se veštak saglasio. On je ukazao da u nalazu piše da pacijent nema simptome, kao i da ne pije lekove.

Ispitivanje veštaka nastaviće se na sledećem suđenju.

Optužbe

Podsetimo, Lazareviću se sudi zbog optužbi da je bliskim saradnicima narko-bosa Darka Šarića odavao poverljive informacije iz istrage protiv ove grupe. Osim njega, optuženi su i Šarićevi saradnici Rodoljub Radulović i Radovan Štrbac, kao i Boris Gara, bivši zamenik načelnika Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije.

Jerković je značajan svedok tužilaštva jer je svedočio da mu je Šarićev advokat Radovan Štrbac, optužen u ovom postupku, pričao da poverljive informacije o istrazi protiv grupe dobija upravo od Lazarevića.

„Jednog dana Štrbac je uplašen došao i rekao mi: ’Pazi Mile, sve nas slušaju, i mene i tebe i Darka.’ Ja sam ga pitao od koga je dobio tu informaciju. Rekao je da mu je to preneo gospodin Lazarević. On je lično rekao da nas prate, ali da je sve to pod kontrolom, da on to drži i ako bude trebalo da nas hapse – mene, Šarića i Štrpca – da će on da obavesti Štrpca“, ispričao je Jerković na suđenju Šarićevoj grupi. Jerković je rekao i da je grupa nakon toga promenila način komunikacije.

Razgovori sa Radulovićem

Prema optužnici, Lazarević je Raduloviću otkrio da se telefonski razgovori članova kriminalne grupe prisluškuju i snimaju.

Tužilaštvo ovo dokazuje snimcima prisluškivanih razgovora i tvrdi da se u njima čuje da je Lazarević Šarićevim saradnicima saopštavao šta preduzima policija. Sa Radulovićem je razgovarao i tadašnji ministar policije Ivica Dačić, u vreme kada se protiv Radulovića vodila međunarodna istraga za šverc kokaina.

U optužnici tužilaštvo ne citira razgovore, a s obzirom da su snimci isključeni iz dokaza, javnost neće moći da sazna sadržinu ovih razgovora.

KRIK je u septembru 2015. objavio i video snimke na kojima su zabeleženi Radulovićevi susreti sa Dačićem i Lazarevićem, ali i sa Dačićevim savetnikom Ivicom Tončevim i Lazarevićevim zamenikom Vanjom Vukićem. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Dačićeva uloga ostala je nepoznata. Tužilaštvo ga nije ni saslušalo u vezi sa njegovim kontaktima sa Radulovićem.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Pogledajte snimke Dačića i Radulovića

1 Comment

  1. Pa da npr. i ja imam 15 krivičnih prijava i 6 pravosnažnih presuda, sa zavidnim renomeom u oblasti privrednog kriminala, kao cenjeni gospodin Jerković, verovatno ni meni ne bi bilo dobro… Samo stoje realna pitanja zašto ne uzima terapiju, zašto je lekarski potpis nečitak i ko štiti takvog „svedoka“. Kakav svedok takva i optužba a suđenje se bliži kraju, sviđalo se to organizatorima istog ili ne.