Sud odbio optužbe protiv Borislava Novakovića

Sud odbio optužbe protiv Borislava Novakovića

Borislav Novaković (foto: KRIK)

Sudije Višeg suda u Beogradu odbile su optužbe protiv Borislava Novakovića da je kao direktor Zavoda za izgradnju grada firmi „Borovica transport“ omogućio da pobedi na tenderu iako nije ispunjavala kriterijume. Sudije su rekle da Novakoviću nije moglo da se ponovo sudi, jer mu je za istu stvar već suđeno u Prekršajnom sudu u Novom Sadu.

Piše: Jelena Radivojević

Optužbe protiv Borislava Novakovića, nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada, odbačene su današnjom presudom jer je utvrđeno da mu se već sudilo zbog iste stvari – Prekršajni sud u Novom Sadu vodio je postupak koji je krajem septembra 2014. godine obustavljen jer je nastupila zastarelost, odnosno protekao je zakonski rok za krivično gonjenje.

Novakoviću se sudilo da je u vreme dok je bio direktor Zavoda za izgradnju grada (ZIG) Novog Sada sa koleginicom Mirjanom Dejanović omogućio firmi „Borovica transport“ da dobije posao izgradnje Bulevara Evrope u Novom Sadu uprkos tome što nije ispunjavala „minimalne uslove u pogledu opreme i mehanizacije“, odnosno nije imala dva kamiona koja mogu da voze teret od 10 tona. Novaković je u to vreme bio funkcioner Demokratske stranke, a sada je potpredsednik Narodne stranke.

Današnja presuda nije konačna i na nju tužilaštvo i optuženi mogu da se žale Apelacionom sudu u Beogradu.

Ovo je drugi put da se donosi presuda u ovom slučaju – Novaković je u martu 2017. godine osuđen na tri i po godine zatvora, ali je ova odluka ukinuta i naloženo je novo suđenje. 

Predsedavajući sudija Siniša Petrović danas je kazao da je upravo u presudi Apelacionog suda kojom je predmet vraćen na ponovno suđenje naglašeno da se Novakoviću za ovo delo već sudilo, te da je suprotno pravu, ustavu i međunarodnim konvencijama ponovo mu suditi za isto.

Novaković je novinarima nakon presude rekao da je protiv njega vođen montirani politički proces što je, kako kaže, bilo jasno iz toga što su predstavnici vlasti, pre svega predsednik Aleksandar Vučić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, javno komentarisali suđenje i tako slali poruku sudu.

On je rekao da on nije jedini iz prošle vlasti koji je prošao isto, ali „da se nada da će ova presuda ohrabriti i druga sudska veća da postupaju po pravu, a ne po političkoj volji“.

„Ja se stvarno nadam da će od ove presude pa nadalje atmosfera kada je u pitanju sudstvo biti vidno drugačija i da će ta vrsta pritiska koja sada postoji kada je u pitanju izvršna vlast, nestati ili biti manja“, rekao je Novaković i osvrnuo se i na to da je više od mesec dana pre njegovog hapšenja 2014. godine u medijima bilo detalja o postupku.

Osim Novakoviću u ovom postupku se sudilo i njegovim bivšim kolegama iz ZIG-a – Mirjani Dejanović, izvršnom direktoru Zoranu Bojoviću i njegovoj pomoćnici Dragani Živković.  

Dejanović je današnjom presudom oslobođena optužbi da je zloupotrebila službeni položaj jer su se, kako je objasnio sudija Petrović, one zasnivale samo na priči svedoka. Sudije su takođe utvrdile da je „Borovica transport“ ugovor dobila sa podizvođačima od kojih je jedan imao i više od dva potrebna kamiona.

Sa druge strane, Bojović i Živković su osuđeni jer su, kako je utvrdio sud, oštetili budžet grada Novog Sada za gotovo 463 miliona dinara.

Naime, sudije su utvrdile da Živković nije ispunila svoju dužnost jer nije poslala naloge banci kojima bi se aktivirale bankarske garancije firme „Borovica transport“ jer nisu ispoštovali ugovor. Živković je tokom suđenja tvrdila da joj je Bojović pretio otkazom ukoliko to učini, pa ga je poslušala iz straha od gubitka posla.

Sudije nisu mogle da poveruju da je njen strah bio toliko jak jer je bila zaposlena u Zavodu od 1976. godine, što znači da je iskusna i stručna, ali i jer je morala znati kakve posledice će nastupiti ukoliko se garancije ne aktiviraju. 

Sudija Petrović rekao je da su posebno imali u vidu činjenicu da je bio u pitanju jedan od većih projekata u Novom Sadu, kao i to da prema hijerarhiji u Zavodu, Živković nije trebala Bojovićeva saglasnost. Živković je zbog toga osuđena na dve, a Bojović na tri godine zatvora.

Comments are closed.