Sud naložio da se državi vrati zemlja koju je nelegalno prisvojio Mali

Sud naložio da se državi vrati zemlja koju je nelegalno prisvojio Mali

Privredni sud u Pančevu odlučio je da se državi vrati deset hektara zemlje nadomak Vršca koju su gradonačelnik Beograda Siniša Mali i članovi njegove porodice nelegalno prisvojili pre 12 godina. Ovim je potvrđeno pisanje KRIK-a od pre dve godine o zloupotrebama u koje je bio uključen gradonačelnik. Presuda nije konačna pošto sve stranke imaju pravo da na nju ulože žalbu.

Pišu: Bojana Pavlović, Nataša Marković

Mali je na otetoj državnoj njivi pokrenuo proizvodnju đubriva za uzgoj šampinjona, kako je KRIK ranije otkrio. Neizvesno je šta će se dogoditi sa ovim biznisom.

Privredni sud u Pančevu je krajem maja naložio da se iz katastra kao vlasnik zemlje izbriše firma „Compost group“ koju kontroliše Mali, a upiše Republika Srbija. Sudija Boško Vuković napisao je u presudi da je ugovor na osnovu kog je firma Malog došla do zemlje „ništavan“.

Državnu njivu je firmi Siniše Malog poklonio Srđan Gajić, vlasnik kompanije „Alfa Protein“ koja je na njoj proizvodila detelinu. Gajić je „Alfa Protein“ privatizovao upravo u periodu dok je Mali radio u Agenciji za privatizaciju.

On je sa porodicom Siniše Malog u martu 2005. sklopio ugovor o prodaji, ali novac za zemlju nikada nije isplaćen.

Zbog ovoga, Gajić je krivično odgovarao. Protiv njega je 2011. podignuta optužnica, a u februaru 2015. je pravosnažno osuđen na dve godine uslovno jer je, kako piše u presudi, „pribavio protivpravnu imovinsku korist za ‘Compost group’“.

Zanimljivo je da se protiv porodice Mali nije vodila istraga – iako je dokazano da je posao bio nelegalan i da su stekli finansijsku korist.

Državno pravobranilaštvo je 2007. godine tužilo Gajićev „Alfa protein“ i Malov „Compost group“ i tražilo da se ugovor poništi i zemlja vrati državi. Postupak je zatim stao 2009. godine, da bi bio nastavljen u novembru 2015. godine – nepunih mesec dana nakon što je KRIK otkrio da je Mali nelegalno prisvojio državnu zemlju.

Siniša Mali nije pristao na intervju za KRIK, ali nikada nije demantovao otkriće o zemlji kod Vršca.

„Govorimo o deset hektara poslednje klase koji vrede osam hiljada evra. To je milion dinara“, prokomentarisao je slučaj Mali u intervjuu za „Kurir“, nakon objavljivanja priče.

Kompanija „Compost group“, koja je zemlju bespravno koristila 12 godina, platiće 223.500 dinara koliko iznose troškovi postupka – odlučio je sudija Privrednog suda u Pančevu.

Vlasništvo ove firme Mali je sredinom 2013. besplatno preneo na porodičnog prijatelja Ivicu Đolića. Mali je tada radio kao savetnik tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića.

Gradonačelnikova bivša supruga Marija Mali je u intervjuu za KRIK ispričala da je Mali i dalje ostao pravi vlasnik kompanije.

„Đolić je suprug moje kume – ja sam ga preporučila. On je samo fiktivno vlasnik, ali činjenica je da je to Sinišina firma,“ rekla je.

Pranje novca i ofšor kompanije

KRIK-ovo istraživanje o zemlji kod Vršca otkrilo je još neke zanimljive detalje i pokrenulo postupke kod drugih organa.

Kompanija „Compost Group“ je u trenutku prisvajanja zemlje, 2005. godine, bila u većinskom vlasništvu oca Siniše Malog, Borislava.

On je krajem avgusta 2009. firmu „Ferdi Genetics“, preko koje je bio vlasnik „Compost Group“, a time i zemlje, prebacio na svog sina Sinišu. Svega deset dana kasnije, Siniša Mali prodao je ovu firmu samom sebi, odnosno svojoj ofšor kompaniji „Alessio Investment Ltd.“ za nešto više od pola miliona evra. Mali je tako sa ofšor zone na svoj račun u Srbiji prebacio ovu veliku sumu novca čije poreklo nije poznato.

Nakon KRIK-ovih otkrića Agencija za borbu protiv korupcije je u oktobru 2015. pokrenula je postupak.

Iz izveštaja Agencije, koji je nedavno objavljen, vidi se da je banka koja je sprovela ovu transkaciju izrazila sumnju da je u pitanju moguće pranje novca.

„Navedene transakcije… kao što je banka navela, nisu u skladu sa uobičajenom, odnosno očekivanom aktivnošću klijenta“, navodi Agencija u izveštaju, kao i da transakcije dolaze sa ofšor teritorija za koje „postoji visok geografski rizik od pranja novca“.

Agencija dalje navodi da sumnju na pranje novca izaziva i činjenica da je Siniša Mali, u trenutku prodaje udela firme, vlasnik „Ferdi Genetics“ i ujedno i direktor kompanije „Alessio“.

O ovome je Agencija obavestila Više javno tužilaštvo. Tužilaštvo, međutim, ni posle godinu, nije otvorilo istragu. Navode da su provere u toku.

„Neće biti gradonačelnik“

Presuda Privrednog suda dokazala je umešanost gradonačelnika u nezakonite poslove sa državnom zemljom.

Osim ovoga, KRIK je otkrio da je Mali kao direktor ofšor firmi kupio 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju, pomogao ocu da privatizuje fabriku vagona „Bratstvo“, ali i učestvovao u rušenju privatne svojine u Savamali.

O mnogim drugim koruptivnim poslovima gradonačelnika za KRIK je govorila i njegova bivša supruga Marija Mali.

Nakon svega ovoga, predsednik Aleksandar Vučić, javno je obećao u maju da „Mali neće više biti gradonačenik“, jer je to postalo nemoguće zbog kampanje koja se protiv njega vodi.

Ovo obećanje Vučić do danas nije ispunio. Prošle nedelje rekao je da se pokajao zbog te svoje izjave.

„Kajem se što sam rekao da Siniša Mali neće biti naš kandidat za gradonačelnika Beograda. To je nepravda koju sam napravio pod strašnim pritiskom koji nisam umeo i nisam uspeo da izdržim“, rekao je Vučić.

Podržite KRIK! Da nije bilo pisanja KRIK-a, deset hektara zemlje verovatno ne bi bilo vraćeno državi. Naše priče pokrenule su i druge postupke – kod Agencije za borbu protiv korupcije i u tužilaštvu. Podržite nas donacijom i pomozite da kvalitetnim istraživačkim novinarstvom nastavimo da otkrivamo korupciju.

Pročitajte sve istraživačke priče o koruptivnim poslovima gradonačelnika na ovom linku.

 

5 Comments

 1. lektor kaže:

  „nelegalno prisvojili“

  Mislite ukrali, oteli, drpili?
  Zašto eufemizam?
  Lopov je lopov, nebitno da li je veliki ili mali!

 2. Za ovo netreba komentar,zivimo u takvoj drzavi pa lako je tako postati biznismen i praviti kapital,a svi koji su nesto uradili za ovu drzavu lipsi vole,ni za hleb nemaju.

 3. Stojan kaže:

  Da li postoji neko istraživanje o ministru poljoprivrede, nekad je bio gradonacelnik u mom gradu i ovde svi znamo za njegove malverzacije,ima li kakvih javnih saznanja o njegovim radnjama, lično znam za njegovo šurovanje sa direktorom jednog putarskog preduzeća koje je otišlo u stečaj

 4. Megi kaže:

  Ako predsednik drzave ima platu 1000e, kako je moguce da postoje ovako bogati ljudi, dok vecina zaposlenih zaradjuje minimalac? Znamo kako je Al Kapone zavrsio na robiji, ispade da je on malo dete za nase bogate kretene.

 5. Megi kaže:

  10 hektara u Vojvodini 8000e? Pa sto onda nije kupio za te pare, nego ukrao?