Stefanović: MUP dao tužilaštvu sve što je imao o Savamali

Stefanović: MUP dao tužilaštvu sve što je imao o Savamali

Nebojša Stefanović (foto: MUP)

Sve informacije o slučaju rušenja u beogradskom kvartu Savamala u aprilu 2016. godine policija je predala tužilaštvu, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, prenosi Beta.

Piše: Bojana Jovanović

Stefanović je dodao da su podnete krivične prijave protiv zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova za koje je tužilaštvo utvrdilo da su napravile propuste u radu, prenosi Beta. Ministar nije spomenuo imena.

Podsetimo, KRIK je početkom godine objavio dokument Višeg tužilaštva u Beogradu u kome piše da je šef smene dežurne službe beogradske policije Goran Stamenković osumnjičen za nesavestan rad u slučaju Savamala. Stamenković je bio šef smene u noći kada se dogodilo rušenje i kada policija nije odgovorila na pozive građana da izađe na teren. Zaštitnik građana utvrdio je tada da je naređenje policiji da ne postupa stiglo „sa vrha“.

Uskoro se navršava dve godine od kada su maskirane osobe tokom noći bagerima porušile oko hiljadu kvadrata poslovnog prostora u Hercegovačkoj ulici u Savamali.

Istraga još nije pokrenuta, a javnosti i dalje nije poznato ko je naredio nezakonito rušenje, ko je u njemu učestvovao, lišavao slobode građane koji su slučajno naišli i naredio policiji da ne izađe na teren.

Izveštaj policije koji je KRIK objavio u oktobru prošle godine pokazuje da policija ni nakon godinu dana od rušenja nije uspela da otkrije ništa više od onoga što su mediji objavili o tom slučaju. Neki detalji izveštaja, ipak, ukazuju da su rušitelji te noći imali podršku beogradskih javnih preduzeća koja su ljudima sa fantomkama i bagerima obezbedila prolaz do mesta rušenja, kao i prekid struje kako bi nelegalna operacija privukla što manje pažnje. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon događaja u Savamali rekao da iza rušenja stoji vrh gradske vlasti, ali nije želeo nikoga da imenuje. Policija i tužilaštvo nisu ga saslušali o saznanjima koja ima.

O odgovornima za nezakonito rušenje govorila je i bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Ona je je u intervjuu za KRIK rekla da joj se bivši suprug Siniša Mali pohvalio da je organizovao rušenje.

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali

Comments are closed.