Stefanović: Biće sankcionisani oni iz države koji su sarađivali sa kriminalcima

Stefanović: Biće sankcionisani oni iz države koji su sarađivali sa kriminalcima

Nebojša Stefanović (foto: www.mod.gov.rs)

Službe bezbednosti analizirale su gde su veze organizovanog kriminala sa predstavnicima državnih organa i država će to sankcionisati, rekao je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. Sednica je održana pošto je prethodne nedelje uhapšena kriminalno-navijačka grupa „Principi“ koju je predvodio Veljko Belivuk, a koja se sumnjiči za tri ubistva, trgovinu drogom i posedovanje oružja. Veze ove kriminalne grupe sa pripadnicima policije otkrivene su upravo dok je na čelu ministarstva policije bio Stefanović.

Piše: Jelena Radivojević

„Država će odlučno i snažno pokazati da ume da se odupre svakom obliku organizovanog kriminala i naravno da sankcioniše one iz redova države koji su sa tim kriminalcima sarađivali, pomagali im“, rekao je ministar Stefanović nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je najavio da će se policijske akcije nastaviti i to ne samo protiv ove grupe, već i protiv drugih organizovanih kriminalnih grupa u Srbiji.

Stefanović, inače bivši ministar policije, ovo je rekao komentarišući prošlonedeljno hapšenje Veljka Belivuka poznatog kao Velja Nevolja i članova njegove navijačke grupe „Principi“, bliske kavačkom kriminalnom klanu. Grupa se sumnjiči za ubistva kriminalca Milana Ljepoje, navijača Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića, trgovinu drogom i posedovanje oružja, a sve detalje pročitajte ovde

Zanimljivo je da su veze koje je grupa imala u policiji i vlasti, a koje je danas pomenuo Stefanović, u javnosti otkrivene upravo dok je on bio ministar policije. One vode do tadašnje državne sekretarke u MUP-u Dijane Hrkalović, jedne od najmoćnijih figura u Stefanovićevom ministarstvu.

Veza kriminalcima je bio, kako su otkrili novinari, visokopozicionirani žandarm Nenad Vučković Vučko. Osim što je sa Belivukom i njegovim saradnikom Aleksandrom Stankovićem zvanim Sale Mutavi bio na utakmicama, Vučković je sa njima i sa generalnim sekretarom Vlade Srbije Novakom Nedićem, kako je tada tvrdio Vojni sindikat Srbije, vežbao gađanje na vojnom strelištu kod Pančeva. Zbog ovoga je pokrenuta istraga, ali je ona okončana, a tužilaštvo nije utvrdilo da li su ovi navodi tačni pošto su nestali ključni dokazi. Više o tom slučaju pročitajte ovde.

Osim u policiji, članovi grupe imali su veze u politici. KRIK je otkrio da je jedan od njenih pripadnika obezbeđivao inauguraciju predsednika Aleksandra Vučića sa koje su nasilno izbačeni novinari i građani. 

Pojedini članovi grupe bliski su sinu predsednika države Danilu Vučiću. Na svetskom fudbalskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine Danilo Vučić je na tribinama stadiona bio sa članovima ove ekipeBorisom Karapandžićem, koji je uhapšen prošle nedelje i protiv koga je pokrenuta istraga, i Aleksandrom Vidojevićem poznatijim kao Aca Rošavi. Vidojević, koga je policija ranije označila kao člana kavačkog klana, više puta je bio u društvu Danila Vučića, a u ovom postupku se za sada protiv njega ne vodi istraga. Predsednik Vučić nikada nije objasnio ovo prijateljstvo, već je novinare optužio da stavljaju metu na čelo njegovom sinu.

Više o istrazi protiv Belivukove grupe pročitajte ovde

Comments are closed.