Stamenković: Tenderom za elektronske dnevnike ispumpan novac iz budžeta

Stamenković: Tenderom za elektronske dnevnike ispumpan novac iz budžeta

Tender za uvođenje elektronskih dnevnika vredan 1,6 miliona evra koje je sprovelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja samo je jedan u nizu slučajeva ispumpavanja novca iz budžeta koje se vrši po razrađenom mehanizmu, ocenjuje za KRIK Branka Stamenković, zamenica predsednika pokreta „Dosta je bilo“.

Piše: Milica Vojinović

„Novac se isisava iz budžeta preplaćivanjem, naduvavanjem cena na tenderu, posredstvom burazerskih firmi koje, nakon što uzmu proviziju, novac vrate u džepove onih koji su im posao i namestili“, kaže Stamenković.

Ona navodi da je to razrađena šema nameštanja tendera jer se postavljenim uslovima unapred odabere firma koja će pobediti na konkursu. Slično se dogodilo, kaže Stamenković, u slučaju preplaćene novogodišnje jelke i fontane na Slaviji.

„Nije problem da nemamo dovoljno dobar zakon i da treba da ga menjamo. Naš osnovni problem je što na čelu države imamo ljude kojima javni interes nije na prvom mestu, koje ne interesuje duh zakona nego nalaženje rupe u zakonu“, dodaje ona.

„I oni se stalno pravdaju time da je sve urađeno po zakonu. Kad to kažu, to znači pokrali smo po zakonu“.

Podsetimo, Ministarstvo prosvete sprovelo je nedavno tender za nabavku elektronskih dnevnika za škole u Srbiji pod uslovima koji su odgovarali samo jednoj firmi, otkrili su novinari KRIK-a.

Firma „Tesla“, kojoj su uslovi nabavke bili prilagođeni, pobedila je na tenderu i dobila ugovor vredan 1,6 milion evra. Sa vlasnikom ove firme ministar Mladen Šarčević je ranije sarađivao,

Firma „Tesla“ godinu dana ranije ustupila je ministarstvu program u okviru pilot projekta digitalizacije obrazovanja. U junu ove godine raspisan je tender koji je tražio da se u sve škole u Srbiji uvede gotovo isti sistem.

Jedan od uslova bio je da na tenderu može da pobedi samo firma koja je u prethodne tri godine uvela sistem elektronskih dnevnika u minimum 50 škola u 10 različitih gradova Srbije. Dati su i nerealno kratki rokovi – elektronski dnevnici trebalo je da se isporuče do septembra, odnosno do početka ove školske godine.

Na tender se prijavio jedino konzorcijum koji su činili kompanija „Tesla“ i državne firme „Telekom Srbija“ i „MTS sistemi i integracije“ i pobedio.

Ministar Šarčević rekao je za KRIK da ne zna mnogo o javnim nabavkama, da se time bave njegove službe, kao i da sve procese u vezi sa digitalizacijom prati i odobrava kabinet premijerke Ane Brnabić. Dodao je i da je postupak nabavke bio čist.

Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Comments are closed.