Šta u Vučićevom ekspozeu piše o istraživačkom novinarstvu

Šta u Vučićevom ekspozeu piše o istraživačkom novinarstvu

Premijer Aleksandar Vučić u planu rada nove vlade istakao da se nada da će mediji istraživanjem korupcije biti saveznik vladi da promeni i poboljša stvari. To do sada nije bio slučaj i Vučićeva vlada je ignorisala otkrića istraživačkih novinara, dok su provladini tabloidi vodili medijske hajke protiv onih koji pišu o korupciji.

Piše: Bojana Pavlović

U skraćenoj verziji ekspozea Vučić se kratko osvrnuo na slobodu medija i istraživačko novinarstvo. Premijer je naveo da su mediji u Srbiji, uprkos stalnim pričama o cenzuri i autocenzuri, oslobođeni svake vrste pritiska, ali i odgovornosti.

Istakao je da je sloboda medija temelj demokratskog društva i da takvo društvo ne beži od istraživačkog novinarstva, već mu teži.

„Očekujem u narednom periodu da će mediji istraživanjem različitih pojava u društvu, a posebno zloupotreba i korupcije, biti saveznik ovoj Vladi, da stvari promeni i poboljša. Ova Vlada biće otvorena za svaki mediji, za svaku informaciju i transparetno će voditi politiku i donositi odluke“, piše u Vučićevom ekspozeu.

Dosadašnja praksa, međutim, pokazala je da vlast istaživačko novinarstvo ne doživljava kao saveznika i kritičara. Predstavnici vlasti i sam premijer Vučić pokušali su u prethodnom periodu da na svaki način ospore i diskredituju rad istraživačkih novinara i njihova otkrića.

Zlatibor-Lončar mala

Zlatibor Lončar

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK tokom prošle godine objavila je niz istraživačkih priča koje su ukazivale na korupciju u najvišem vrhu vlasti. Do danas, nijedna od ovih priča nije razrešena, a pojedinim akterima KRIK-ovih priča Vučić je ponovo ukazao poverenje i biće ministri i u novoj vladi.

Tako će Zlatibor Lončar biti ministar zdravlja i u novoj vladi iako je KRIK februra ove godine otkrio veze Lončara i zemunskog klana. Objavljen je ugovor o kupovini stana od supruge Sretka Kalinića, najbrutalnijeg člana ove kriminalne grupe.

Vučić je ukazao poverenje i Ivici Dačiću o čijim je vezama sa osobama iz kriminogene sredine KRIK pisao u septembru prošle godine. Objavili smo i snimke sastanaka Dačića, u to vreme ministra policije, i Rodoljuba Radulovića, jednog od najbližih saradnika Darka Šarića.

Sinisa Mali_foto J. Vasic

Siniša Mali

KRIK je u serijalu istraživačkih priča otkrio i da je gradonačelnik Beograda Siniša Mali kao direktor ofšor firmi sa Britanskih devičanskih ostrva učestvovao u kupovini 24 stana na bugarskom primorju. Za dokumenta koja je KRIK pribavio od zvaničnog bugarskog poslovnog registra, Mali je rekao da su falsifikat, ali do danas ničim nije potkrepio ovu svoju tvrdnju.

Premijer Vučić je u nekoliko navrata javno govorio da KRIK iznosi neistine o Malom.

KRIK je otkrio još dva koruptivna slučaja u kojima je učestovao Siniša Mali, privatizaciju „Alfa proteina“ i „Bratstva“, ali do danas nije bilo reakcije ni policije ni tužilaštva.

Pritisci

U isto vreme provladini mediji, pre svega tabloid „Informer“ i televizija „Pink“, vodili su kampanje protiv medija koji su razotkrivali korupciju i otpuživali novinare da su špijuni. Urednik KRIK-a je nazvan i saradnikom mafije, medijskim teroristom i sadomazohistom.

Vladajuća stranka priredila je prošlog meseca izložbu „Necenzurisane laži“ na kojoj je istraživačke priče KRIK-a i drugih medija predstavila kao laži i pokazala svoj stav prema nezavisnom novinarstvu.

Domaća i strana novinarska udruženja tvrde da u Srbiji postoji veliki pritisak na medije. U izveštaju međunarodne organizacije „Reporteri bez granica“ Srbija se u pogledu medijskih sloboda nalazi na 59. mestu, u konkurenciji od 180 država.

Comments are closed.