Šta je s akterima tajnih snimaka godinu dana kasnije?

Šta je s akterima tajnih snimaka godinu dana kasnije?

Foto: KRIK.rs

Godinu dana nakon što je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK objavila tajne snimke na kojima su zabeleženi sastanci člana narko-kartela Rodoljuba Radulovića i ljudi iz policije među kojima i ministra Ivice Dačića, akteri sa snimaka su aktivni u političkom životu. Dačić je ponovo izabran za ministra spoljnih poslova pre mesec dana, Ivica Tončev je i dalje narodni poslanik, a Vukić je član predsedništa Socijalističke partije Srbije. Branku Lazareviću nedavno je istekao mandat u Ambasadi Srbije u Grčkoj i jedino njemu sudi se za odavanje službenih tajni narko-mafiji. Radulović se nalazi u bekstvu.

Piše: Bojana Jovanović

Podsetimo, Rodoljub Radulović, učesnik u švercu oko dve tone kokaina, snimljen je kako se od novembra 2008. do aprila 2009. godine devet puta sastao sa ljudima iz vrha Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) – tadašnjim ministrom policije Ivicom Dačićem, njegovim savetnikom za nacionalnu bezbednost Ivicom Tončevim, Dačićevim šefom kabineta Brankom Lazarevićem i zamenikom šefa kabineta Vanjom Vukićem.

Objavljivanje snimaka izazvalo je sukobe među političarima – ministri iz Srpske napredne stranke (SNS) kritikovali su Socijalističku partiju Srbije (SPS). SPS je, sa druge strane, optužio Demokratsku stranku (DS) i njenog nekadašnjeg lidera Borisa Tadića da snimcima ucenjuju SPS, a Tadić i DS su demantovali te navode. Provladin tabloid „Informer“ optužio je KRIK da snimcima ruši premijera. 

Premijer Aleksandar Vučić je u vreme objavljivanja snimaka bio van zemlje i rekao da će se time baviti kada se vrati u Srbiju. „Čim napustim zemlju, uvek se neko grdno čudo desi.“

Iako su snimci izazvali burne reakcije, a stručna javnost insistirala na odgovornosti državnih službenika, prvenstveno Dačića, tema tajnih sastanaka je u medijima znatno utihnula nakon što je premijer Vučić gostujući na Radio-televiziji Srbije na sebe preuzeo političku odgovornost jer je Dačića postavio za ministra.

Za podizanje optužnice protiv Dačića nije bilo dokaza, nije bilo krivične odgovornosti. Čekao sam da vidim da li će biti optužnice i nje nije bilo. I danas se ne kajem što sam to uradio.“

Nakon toga, uprkos otkriću kontakata koje su imali s vrhom narko-kartela, većina aktera je ponovo izabrana na funkcije.

informer-2015-09-09-korica-400

„Informer“ optužuje KRIK

U vreme objavljivanja snimaka Dačić je bio ministar spoljnih poslova i na tu poziciju je ponovo izabran nepunih godinu dana od kada su snimci predočeni javnosti.

Tončev je i u novom skupštinskom sazivu narodni poslanik, a Vukić je i dalje politički aktivan i član je predsedništva SPS-a.

Od svih osoba iz vrha policije koje su se viđale sa Radulovićem jedino je optužen bivši Dačićev šef kabineta Branko Lazarević. Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da je Lazarević odavao poverljive informacije narko-klanu.

Radulović je od Lazarevića u više navrata tražio da mu proveri da li se protiv njega i Darka Šarića vodi pretkrivični postupak“, navodi tužilaštvo. 

Ovo suđenje, međutim, često se odlaže i nakon dve godine koliko traje, postupak nije značajno odmakao. Do danas su samo iznete odbrane i predstavljanje dokaza tek je počelo. Suđenje se odlagalo zbog štrajka advokata, jer je Lazarevićeva odbrana tražila dodatno vreme da se upozna sa slučajem, a potom i izuzeće tužilaca i sudija. Lazarević je na sudu negirao da je narko-klanu odavao tajne podatke iz istrage.

Dačić, Tončev i Vukić nisu saslušani povodom sastanaka sa Radulovićem. 

Tako se potrefilo“

KRIK je pre objavljivanja snimaka kontaktirao osobe sve osobe čije sastanke sa Radulovićem je zabeležila Bezbednosno-informativna agencija.

Ivica Dačić pre objavljivanja snimaka nije želeo da govori za KRIK, ali je kasnije medijima objasnio razloge svojih sastanaka sa Radulovićem.

Mi smo prijatelji koji imaju mnogo zajedničkih tema – od sporta, cigara, političkih tema“, rekao je Dačić. „Spreman sam da odgovaram na pitanja tužilštva, ali da ću u tom slučaju morati da govorim i o drugim stvarima koje znam.“

Ivica Tončev rekao je da se sa Radulovićem sastao zajedno sa italijanskim investitorima koji su hteli da ulažu u vetroparkove u Srbiji. Tončev je, kao što smo ranije pisali, imao sastanke i sa drugim članovima kriminalnog miljea.

Vanja Vukić je novinarima KRIK-a rekao da se nije susreo s Radulovićem, već da je slučajno prošao pored njega na ulici.

On prolazi pored mene, a ja u tom trenutku i ne znam ko je. Tako se potrefilo“, rekao je Vukić i dodao da se ne seća šta ga je Radulović pitao. „Prišao mi čovek na ulici – kako da znam šta mi je rekao pre sedam godina?“

Branko Lazarević nije želeo da komentariše snimke.

KRIK godinu dana uspešno istražuje i otkriva kriminal i korupciju u Srbiji. Pomozite nam malim uplatama da budemo uspešni i u narednoj godini. Obećavamo uzbudljive i značajne priče.

2 Comments

  1. A šta se dešava sa Ambasadorom u Libiji i slučajem ubistava dva službenika ambasade ???????+

  2. Rastko Ilić kaže:

    Tužilaštvo tvrdi da je „neodređenog dana, u neodređeno vreme B.M. Lazarević odao službenu tajnu pripadnicima org. krim. grupe i kao protivuslugu dobio telefon vredan 700€“. Samo ovaj pasus govori koji je idiotizam u pitanju. Da li ima nešto određeno u optužnom predlogu? Da li takva usluga vredi 700€?… Mislim da termin tragikomično ponajbolje opisuje ceo slučaj i ništa da dodam.