Srpsko tužilaštvo obustavilo postupak protiv Gice pošto je platio 1,2 miliona dinara

Srpsko tužilaštvo obustavilo postupak protiv Gice pošto je platio 1,2 miliona dinara

Sebastijan Gica (foto: Rise Project)

Kontroverzni rumunski biznismen Sebastijan Gica uplatio je 1,2 miliona dinara u humanitarne svrhe nakon čega je tužilaštvo obustavilo postupak protiv njega zbog falsifikovanog pasoša, rečeno je novinarima KRIK-a u Prvom osnovnom tužilaštvu. Rumunija je za Gicom raspisala poternicu zbog više krivičnih dela, a Srbija mu je dala azil i odbila da ga izruči.

Piše: Jelena Radivojević

Gica je uhapšen u Beogradu u aprilu prošle godine po Interpolovoj poternici koja je raspisana na zahtev Rumunije jer se protiv njega vode istrage – zbog ucene, davanja mita, trgovine uticajem, pranja novca i odavanja poverljivih informacija.

Prilikom hapšenja kod njega je pronađen falsifikovan pasoš zbog čega je srpsko tužilaštvo pokrenulo postupak, ali je on bio u prekidu jer se odlučivalo o Gicinom izručenju Rumuniji.

Postupak je nastavljen pošto je krajem avgusta ove godine sud doneo konačnu odluku da se Gica ne izruči rumunskim organima.

Gica je, međutim, ubrzo iskoristio oportunitet, odnosno mogućnost obustavljanja postupka ukoliko uplati novac u humanitarne svrhe. Tužilaštvo je tražilo da rumunski biznismen uplati 1,2 miliona dinara kako bi obustavilo istragu – što je Gica i učinio.

Kako je novinarima KRIK-a rečeno u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, postupak je obustavljen 10. septembra.  

Podsetimo, sud je odbio da Gicu izruči Rumuniji pošto mu je Ministarstvo unutrašnjih poslova odobrilo azil u Srbiji. Azil mu je odobren zbog „pretnje progonom u zemlji porekla usled političkog mišljenja“ i procene da bi njegov položaj u slučaju izručenja Rumuniji bio pogoršan.

Gica je, inače, još u maju položio jemstvo od 200.000 evra kako bi odluku suda o izručenju sačekao na slobodi.

Kontroverzni biznismen i političar

Gica je bio poslanik rumunskog parlamenta i blizak je prijatelj bivšeg premijera ove zemlje Viktora Ponte. Rumunski „Forbs“ procenio je 2012. godine Gicino bogatstvo na oko 100 miliona evra.

Prema pisanju rumunskih medija, kontroliše brojne kompanije, a neke od njih su sklapale unosne poslove sa državom. Tako su firme „Asesoft“ i „Teamnet“ u poslednjih 10 godina na osnovu ugovora o prodaji softvera od države dobile stotine miliona evra, o čemu je pisao rumunski istraživački portal Rise Project.

Firme povezane sa Gicom rumunski novinari otkrili su i u projektu „Panamska dokumenta“.

Jedna od glavnih optužbi protiv Gice u Rumuniji odnosi se upravo na oblast u kojoj posluje – postoji sumnja da je od drugih IT kompanija zahtevao mito kako bi im obezbedio dobijanje javnih ugovora. Pod istragom je i zbog korupcijskog slučaja povezanog sa posetom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera Rumuniji 2012. godine, navode rumunski mediji.

Gica je imao poslove i u Srbiji. Njegova firma „Teamnet International SA“ bila je u grupi ponuđača kojima je srpsko Ministarstvo finansija dodelilo ugovor vredan više od milion evra  u aprilu 2017. godine, o čemu je pisao „Danas“. U trenutku kada je potpisana odluka o dodeli ugovora, Gica je već nekoliko meseci bio u bekstvu od rumunskih istražnih organa.

Comments are closed.

STIGLA JE KRIK APLIKACIJA!

Požuri! Skini našu aplikaciju što pre i među prvima saznaj nova otkrića i vesti o kriminalu i korupciji!

Skini KRIK aplikaciju sa Google Play