Apelacioni sud potvrdio – Sebastijan Gica ostaje u Srbiji

Apelacioni sud potvrdio – Sebastijan Gica ostaje u Srbiji

Sebastijan Gica (foto: Rise Project)

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je odluku kojom je Viši sud odbio da kontroverznog rumunskog biznismena i bivšeg poslanika Sebastijana Gicu izruči Rumuniji. Protiv Gice se u Rumuniji vodi postupak zbog više krivičnih dela – ucene, davanja mita, trgovine uticajem, pranja novca i odavanja poverljivih informacija.

Piše: Bojana Jovanović

Viši sud u Beogradu krajem prošlog meseca odbio je da Gicu izruči Rumuniji. Veće koje je odlučivalo o njegovom izručenju, kako je tada saopšteno, posebno je imalo u vidu da je Gici odobren azil u Srbiji zbog „pretnje progonom u zemlji porekla usled političkog mišljenja.“

Ovu odluku potvrdio je Apelacioni sud, rečeno je novinarima KRIK-a u toj instituciji.

Drugostepeni sud naveo je u saopštenju da je ispravna prethodna odluka Višeg suda da je izručenje Gice „zatraženo zbog krivičnog dela, a radi gonjenja zbog političkih ubeđenja“ i da bi njegov položaj u slučaju izručenja Rumuniji bio pogoršan.

Gica je, podsetimo, uhapšen u Beogradu sredinom aprila prošle godine po poternici Interpola koju je za njim raspisala Rumunija. Kod sebe je imao falsifikovani slovenački pasoš, zbog čega je protiv njega pokrenut postupak i u Srbiji. Iz pritvora je pušten krajem maja, pošto je njegov advokat platio jemstvo u iznosu od 200.000 evra.

Gica je bio poslanik rumunskog parlamenta i blizak je prijatelj bivšeg premijera ove zemlje Viktora Ponte. Kontroliše brojne kompanije, a zvanično je vlasnik samo televizije. Rumunski „Forbs“ procenio je 2012. godine Gicino bogatstvo na oko 100 miliona evra.

Neke od kompanija kojima Gica upravlja sklapale su unosne poslove sa državom. Tako su firme „Asesoft“ i „Teamnet“ u poslednjih 10 godina na osnovu ugovora o prodaji softvera od države dobile stotine miliona evra, o čemu je pisao rumunski istraživački portal Rise Project.

Gicina firma „Teamnet International SA“ bila je u grupi ponuđača kojima je srpsko Ministarstvo finansija dodelilo ugovor vredan više od milion evra  u aprilu 2017. godine, o čemu je pisao „Danas“. U trenutku kada je potpisana odluka o dodeli ugovora, 7. aprila 2017. godine, Gica je već nekoliko meseci bio u bekstvu od rumunskih istražnih organa.

Firme povezane sa Gicom rumunski novinari otkrili su i u projektu „Panamska dokumenta“.

Jedna od glavnih optužbi protiv Gice u Rumuniji odnosi se upravo na oblast u kojoj posluje – postoji sumnja da je od drugih IT kompanija zahtevao mito kako bi im obezbedio dobijanje javnih ugovora. Pod istragom je i zbog korupcijskog slučaja povezanog sa posetom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera Rumuniji 2012. godine, navode rumunski mediji.

Comments are closed.