Srbin optužen za šverc 40 kilograma kokaina u Veliku Britaniju

Srbin optužen za šverc 40 kilograma kokaina u Veliku Britaniju

Zaplenjeni paketi droge (foto: www.nationalcrimeagency.gov.uk/)

Vladimir Mrdak, vozač kamiona iz Srbije, uhapšen je u ponedeljak u akciji britanske Nacionalne agencije za kriminal (NCA) pošto je u njegovom kamionu pronađeno 40 kilograma kokaina velike čistoće vrednog oko 3,8 miliona evra, saopštila je ova Agencija.

Piše: Jelena Radivojević

Tridesetsedmogodišnji Vladimir Mrdak uhapšen je nakon što je francuska granična policija u tunelu u mestu Kokel u toj državi pronašla 40 kilograma kokaina u kamionu u kome je prevozio čepove za flaše i toalet papir. Droga je bila spakovana u kutije, a one zalepljene na pakovanja legalne robe. 

Na paketima kokaina stoji natpis „CR7“ koji je zaštitni znak i poznatog fudbalera Kristijana Ronalda, a procenjeno je da je pošiljka vredna oko 3,8 miliona evra.

Nakon što je saslušan, Mrdak je optužen za pokušaj šverca kokaina u Veliku Britaniju i određen mu je pritvor. Suđenje je zakazano za sredinu avgusta.

Komandant Nacionalne agencije za kriminal Martin Grejs rekao je da bi ova pošiljka kokaina podstakla nasilje u Velikoj Britaniji i da je oduzimanjem zadat veliki udarac kriminalnoj grupi koja stoji iza pokušaja šverca.

Kokain na čijim je pakovanjima bio znak „CR7“ zaplenjen je, između ostalog, i u Rumuniji 2019. godine kada je tamošnja policija u Crnom moru blizu delte Dunava pronašla više od tonu ove droge – deo je pronađen na prevrnutom brodu blizu obale, a deo plutao po moru i bio nasukan na obalu. I u ovaj šverc kokaina bili su uključeni srpski državljani – Tode Krstić i Nenad Cvetković, inače vozači kamiona iz Vranja, osuđeni su na po devet godina i četiri meseca zatvora. Tamošnje tužilaštvo tvrdi da je pronađena droga bila deo veće pošiljke, od ukupno tri tone, a da iza šverca stoji “Balkanski kartel”, ali u optužnici ne navodi koja kriminalna grupa je u pritanju.     

Comments are closed.