SMS komunikacija dokaz tužilaštva o švercu kokaina

SMS komunikacija dokaz tužilaštva o švercu kokaina

Ken, Kalipso, Kičma, Metak, Ćelavi, Gladni. Ovo su neki od nadimaka upisanih u imenike 11 starih modela telefona koji su pripadali Željku Vujanoviću, rođaku Darka Šarića, optuženom da je organizovao međunarodni šverc 5, 8 tona kokaina.

Piše: Nataša Marković

Članovi grupe brisali su poruke koje su razmenjivali kako ne bi ostao trag o njihovim dogovorima o kupovini, transportu i prodaji kokaina. Tužilaštvo je, međutim, uspelo da povrati izbrisani sadržaj i on je jedan od dokaza na suđenju Šariću i njegovim saradnicima.

Na ekranu u sudnici juče su se mogle videti SMS prepiske Vujanovića koji je koristio 28 telefonskih kartica i ostalih članova grupe, ali i linkovi posećenih sajtova sa oduzetih kompjutera, dopisivanja posredstvom skajpa i listinzi.

„Toliko detaljne poruke sačuvane u mobilnom telefonu su najrelevantniji dokaz koji se odnosi na promet kokaina u Urugvaju“, konstatovao je tužilac za organizovani kriminal Saša Ivanić.

Šarić: Primećujem da me nema
Darko Šarić je komentarišući predstavljene dokaze ponovio da se u njima njegovo ime nigde ne pojavljuje.
„Opet primećujem da me nema. Neka me pita tužilac nešto i neka kaže za šta me optužuje“, rekao je Šarić.

Branioci optuženih su, kao i na prethodnom ročištu, insistirali da je bilo propusta tokom prikupljanja dokaza i da je moglo doći do „intervencije na zaplenjenim uređajima“. Advokat Željka Vujanovića rekao je da ovi sadržaji ne dokazuju da je njegov klijent organizator kriminalne grupe.

„Željko se pojavljuje kao organizator, ali uzgoja pasa, a ne kriminalne grupe“, istakao je advokat Dalibor Katančević aludirajući na odgajivačnicu pasa koju je Vujanović posedovao u Kragujevcu.

Vujanović je inače prošlog meseca promenio svog dugogodišnjeg advokata rekavši da je na njegov nagovor priznao da je bio član kriminalne organizacije u kojoj je prenosio poruke.

„Mogu da kažem da sam bio žrtva manipulacije. Te izjave sam dao na nagovor branioca koji mi je obećao da će mi biti skinuta organizacija ako priznam“, rekao je Vujanović i negirao da je član bilo kakve kriminalne grupe i da je učestvovao u švercu kokaina.

Vujanović je uhapšen u Kragujevcu istog dana kada je u međunarodnoj akciji „Balkanski ratnik“ u blizini Urugvaja zaplenjeno oko dve tone kokaina.

U julu prošle godine osuđen je na 18 godina zatvora, ali je ovu presudu ukinuo Apelacioni sud i predmet vratio na ponovno suđenje.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću za šverc kokaina

Dokumentaciju koja se odnosi na ovaj slučaj možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *