Slučajevi Bastać i „Krušik“: Tužilaštvo reaguje samo kada je za korupciju optužena opozicija

Slučajevi Bastać i „Krušik“: Tužilaštvo reaguje samo kada je za korupciju optužena opozicija

Marko Bastać (foto: opština Stari grad)

Više tužilaštvo u Beogradu proverava navode koje je protiv predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća izneo njegov kum Lazar Lešnjak optužujući ga za zloupotrebe u vezi sa nelegalnom gradnjom. Umesto da na isti način istraži tvrdnje Aleksandra Obradovića, radnika fabrike „Krušik“ koji je otkrio da je otac ministra policije umešan u trgovinu oružjem, tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv njega. 

Piše: Bojana Pavlović 

Portparolka tužilaštva Irena Bjeloš rekla je za KRIK da tužilaštvo po službenoj dužnosti proverava navode Lešnjaka koji je, između ostalog, ispričao da je Bastać uzimao novac od investitora koji su bespravno gradili na području opštine koju je vodio. On je kuma optužio da ga je fizički zlostavljao jer mu jednom prilikom nije doneo kovertu sa novcem.  

„Mi proveravamo ono što je neko izneo u javnost. To je sistem rada javnog tužilaštva kome su ti navodi orijentir za dalje postupanje. Prikupljamo podatke, činjenice i dokaze da bismo proverili istinitost tih tvrdnji“, rekla je Bjeloš.

Ona nije precizirala da li je Lešnjak dobio status uzbunjivača, ali je to na konferenciji za novinare održanoj proteklog četvrtka rekao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. 

Stefanović je istakao da očekuje od tužilaštva da ispita Lešnjakove optužbe. Isto očekivanje izrekao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić jer je u pitanju „suviše teška i krupna stvar da bi bila zataškana“. Vučić je rekao da „nema sumnje da je to istina“, dodajući da ni na koga ne vrši pritisak. 

Samo dan kasnije tužilaštvo je odgovorilo na njihova očekivanja pokrećući postupak.

I dok tužilaštvo ekspresno reaguje u slučaju u kome se za korupciju sumnjiči predstavnik opozicije, situacija je potpuno drugačija kada se u javnost iznesu informacije o korupciji u koju je umešan neko iz kruga vlasti.

Tako, navode uzbunjivača iz „Krušika“ Aleksandra Obradovića koji je otkrio da je otac ministra Stefanovića bio umešan u trgovinu oružjem, tužilaštvo nije proveravalo.

„Mi smo povodom slučaja ‘Krušik’ već davali saopštenja. O tome nemam ništa da vam kažem pošto ga vodi Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal“, navodi Bjeloš. 

Postupak pred Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal o kome govori portparolka, međutim, ne ispituje zloupotrebe ministrovog oca, već tereti uzbunjivača za odavanje poslovne tajne. Obradović je bio uhapšen i gotovo mesec dana proveo u pritvoru, da bi bio pušten u kućni pritvor.

Za razliku od slučaja Bastać u kom polaže veru u navode uzbunjivača, tvrdnje Obradovića za Vučića su izmišljena afera. 

Za njega tu nema nelegalnih radnji, a po svemu sudeći, nema ih ni za tužilaštvo. 

Comments are closed.